Antalya’da basın mensupları için ‘’Göç-Mülteci’’ konularındaki katıldığım Bilgi ve Farkındalık Seminerinden çıkardığım sonuç bu: Sadece Afganlıları değil, Suriyeli göçmenleri de cici görün, sevin!

Porto Bello Hotel’de BYEGM’nin de katkılarıyla 2 gün süren ve üç bölümden oluşan toplantıda edindiğim izlenimler kısaca şunlar.

Türkiye, dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin yüzde 90’ından fazlası kampların dışında, kentsel ve yarı kentsel alanlarda yaşıyor. Türkiye’de ki mültecilerin yüzde 70’i çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Göçmen ve mülteci mevzusu Türkiye’de bir sorun haline gelmiş. Vatandaş-mülteci çatışmasının önüne geçilmesi isteniyor ve bu konuda özellikle de illerdeki yerel medya mensuplarından yardım talep ediliyor.. Özellikle haber yapılırken çocuklar ve kadınlar korunsun isteniyor. Tamam biliyoruz, belki biraz Afganlıları seviyorsunuz diyorlar ama şehirlerimizdeki Suriyelileri de sevmemizi bekliyorlar. UNICEF, göçmenlerin daha iyi koşullarda yaşaması için maddi manevi destekler sağlıyor. Bunu, özellikle fotoğraf ve videolarla adeta gözümüze sokuyorlar. UNICEF adına konuşanlar sıkı UNICEF’ci, hiç eleştiriye gelmiyorlar. Çocuk hakları ve medyanın görevleri üst başlığıyla ilkeler anlatıldı. Kısa adı ASAM olan ve bir çok ilde şubesi olan Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği bu konuda öncü bir sivil toplum örgütü. Çoğu STK’nın sıradanlaştığı bir dönemde bu dernek, çalışmalarıyla dikkatimizi celbetti! Seminere çeşitli illerden 100’ün üzerinde basın mensubu katıldı. Bu yapılan ikincisiydi. Hedef bine yakın yerel basın mensubunu bu konuda bilgilendirmekti. Slayt eşliğindeki sunumlar güzeldi, konuşmacılar konularına vakıftı. Katılan basın mensuplarının çoğu da toplantıyı düzenleyenlerin aksine göçmen ve mülteci konusuna çok sıcak değil. ‘’Önce can, sonra canan’ düşüncesinde. ‘’Bizim fakir ve mağdurumuz çok, göçmenlerden bize ne?’’ diyor! Ulaşım ve konaklama konusunda problem olmadı. Gerek konaklama ve gerekse ulaşımda seminer için yapılan harcamaların tamamının İngiltere tarafından karşılandığı bilgisi verildi. Biz buna şaşırmadık desek yalan olur.

SEVDİĞİM BABA SÖZLER: Yalnızlık, sizin size yokuşunuzdur! (Hasan Ali Toptaş)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.