Erzurum'da dün, güneşli bir gün olduğunu, Abdurrahman Gazi Türbesine çıkınca fark ettik.
Büyükşehir Belediyesine ait mekandan Erzurum'a bakınca hayretler içinde kaldık.
Kargapazarı Dağlarının sadece karla kaplı dorukları görünüyor.
Biraz ötemizde olması gereken Mahallebaşı, Tabyalar, Karayolları sluet gibi.
Palandöken ile Kargapazarı dağları arasında kalan vadi, simsiyah bir bulutla kaplı.
Bu şehirde yaşamak intihar etmek gibi bir şey.
Hele de çocuk, yaşlı ve hastaların Allah yardımcısı olsun.
 
TÜRBE'DE NE İŞİMİZ VARDI?
Oysa, bir grup gazeteci arkadaşla birlikte ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş'ın daveti üzerine Türbe'ye çıkmıştık.
ŞEHİRDER Bilim Heyeti Başkanı Beyin Cerrahı Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu da Ermeni konusunu ne güzel irdeliyordu.
Çok güzel bir ortam.
Ama gözlerimizi karşımızda duran dehşet verici manzaradan uzun süre alamıyoruz.
Biz 'Kirlilikten kayıp kent, Erzurum'u ararken gazeteci arkadaşım Orhan Yıldırım da çektiği fotoğrafları Facebook'ta paylaşıyor.
Fotoğrafları açmaya çalışırken de işadamı Canip Çiltaş'tan ilk eleştiri geldi:
- O ne buz adam gibisin.
- Karşımızdaki manzaradan dolayı. Türbe'den şehir görünmüyor. Simsiyah bir bulut var. Hepimizin üzerini kapatan ve içindeyken görmediğimiz. Adamlar çıkmış hava temiz diyor. Bu nasıl vicdan? Gözümüzün içine bakarak yalan söylüyor. Sen o manzarayı görsen ne yapardın?
Çiltaş damardan girince başladık karşılıklı saydırmaya:
- Basın her fırsatta haber yapıyor. Ama yetmiyor. O kirli suyu içenler, o kirli havayı teneffüs edenler, o çocuklarını hastaneye taşıyanlar, o kentte yaşayanlar top yekün tavır zalmazsa, bu kirlilik çok can alır.
- Siyasette, bürokraside, basında, insanda, kalite düşmüş olabilir, ya da olmayabilir. Bana göre Erzurum'da yaşayan herkesin, sokağına, mahallesine, kentine sahip çıkması gerekir. Nasıl sahip çıktığımızı görmek isteyenler, Erzurum'un ünlü hava ile suyunu baksınlar yeter.
 
NE YAZIK Kİ BİR KIRIMHAN, BİR NAKİPOĞLU YOK
Erzurum'a has 'Ne olacak sahipsiz memleket' fıkrasına 'kirlilik' ne kadar uygun.
* Ne yazık ki, Sücaattin Kırımhan hocanın Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü olarak hava kirliliği konusunda 1980- 1990'lı yıllarda verdiği örnek mücadeleyi gösterecek bilim adamımız kalmadı.
** Ne yazık ki, rahmetli Haluk Nakipoğlu'nun 2000'li yıllarda Çevre İl Müdürü iken verdiği çabayı tekrarlayacak bürokratımız kalmadı.  
*** Ne yazık ki, sorunlarımızı TBMM’de anlatacak Hilmi Nalbantoğlu gibi milletvekilimiz kalmadı. CHP’nin Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık fırsat buldukça Erzurum’un sorunlarına tercüman oluyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
özkan günsüz 2013-12-26 02:29:26

kalemine sağlık ne guzel dıle getırmıssın saygıdeğer abim erzurum halkı bu kadar sessız duyarsız toplum olduk bize bu kadar değer veren ler utansın inşallah bır gun uyanırız uykumuzdan iyiki sende varsın başka dıle getıren kimse yok uyuyoruzzzzzzzzzzz