TYB, DOÇ.DR.GÖKÇİMEN’İ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTURDU

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi 2014 yılının ilk programında Doç.Dr.Ahmet Gökçimen’i Atatürk Üniversitesi öğrencileri ile buluşturdu.

13 Ocak 2014 Pazartesi 08:39
TYB, DOÇ.DR.GÖKÇİMEN’İ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTURDU
“Söylenecek Çok Söz Var” sohbetlerinin 5.sinin gerçekleştirildiği sohbet programında Doç.Gökçimen “Stalin Dönemi Sanat ve Edebiyatı” başlıklı konuşması ile o dönem yaşanan acıları ve Stalin’in uygulamalarının edebiyat, sanata olan olumsuz etkilerini anlattı.

TYB Erzurum Şubesi’nin kuruluşunun 10.yılının ilk programı olma özelliğini de taşıyan sohbette Stalin’in ölümüne (1953) kadar geçen sürede katliama uğrayan milyonlarca Türk’ün ve onların aydınlarının yaşadıklarını örnekleri ile anlatıldı.

Örnek olarak Ahıska Türkleri’nin Kurban Bayramı için kuyularda gizli gizli hayvan büyüttüklerini anlatan Gökçimen; o coğrafyada alfabelerinin yasaklandığını, binlerce caminin yıkıldığını, halkların yerlerinden, yurtlarından trenlerle zorla göç ettirildiğini anlatan Gökçimen; “Bu gün, hâlâ Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nde sanat, edebiyat adına bir şeylerin olması onların ne kadar kahraman olduklarının göstergesidir. Stalin gibi diktatörün yönetimi ile yok edilmeye çalışılan, sistemli bir şekilde varlıkları inkar edilen; Kırgız, Kazak, Azeri, Ahıskalı, Türkmen halklarının yaşadıkları tarihin yazabileceği en büyük acılardandır. Yaşadıkları zulüm ve kıyımlardan sonra Müslüman ve Türk olarak kalmışlardır.” Dedi.

TYB Erzurum Şube Başkanı M.Hanefi İspirli, Doç.Dr.Gökçimen’e teşekkür ederek, derneklerinin 10. yılına girdiğini, 10.yılın ve 2014’ün ilk programına katılan bütün öğrence ve katılımcılara teşekkür ederek dolu dolu bir 2014 geçireceklerini; yeni bir çok etkinliğe hazırlandıklarını söyledi.

Gökçimen’e sohbet anısına İspirli tarafından bir ebru çalışması hediye edildi.

Editör

Son Güncelleme: 13.01.2014 08:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.