TÖRE CİNAYETİ, BİR CAHİLİYET GELENEĞİ

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu son zamanlarda Türkiye genelinde işlenen kadın cinayetlerine işaret ederek “Töre cinayeti örf ile alakası olmayan bir cahiliye geleneğidir” dedi.

02 Ocak 2012 Pazartesi 15:33
TÖRE CİNAYETİ, BİR CAHİLİYET GELENEĞİ
Türkiye’de yaşanan kadın cinayetlerine bir eleştiride Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu’ndan geldi. Hacımüftüoğlu töre cinayetlerinin öncelikli insan iradesinin zayıflığından meydana geldiğini söyleyerek insanların cahillikle birleşen iradesizliğinin çeşitli kadın cinayetlerine sebep olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu dinin akıl sahibi, insanları hür iradesi ile olumlu sonuçlara götüren ilahi sistem olduğunu belirtti. Hacımüftüoğlu, “Önce akıl bireysel aklı selim, evrensel aklı, ortak aklı, yani müsbet olanı ortaya getirir ki buda kuran’ın emrettiğidir. Din insan iradesine hürriyetine inanıyorum maruf olmayan törelere pirim vermez din ilahi, gelenek ise sosyol kurumlardır. Bizim anlayışımıza göre gelenek bir toplumda bilhassa bir dinde ister sözle ister yazı ile ister hareket tarzı ile nesillere intikal eden davranıştır” dedi.
Hacımüftüoğlu “Vahiy’in onayladığı yada ıslah ettiği veya yeniden ihdas ettiği gelenekler örf adını alır ki bu da aklı selimin güzel gördüğü evrensel ortak aklın dışlamadığı toplumun her tarafına yaygınlaştırılması emrolunan gelenekledir.” diye konuştu.
Töre cinayetleri ile bir çok kadının hayatını kaybettiği günümüzde bu cinayetlere tepki gösteren Hacımüftüoğlu işlenen cinayetlerin töre adı altında haklı görülmesinin ise yanlış olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu “Töre cinayeti örf ile alakası olmayan bir cahiliyet geleneğidir. Zorla evlendirilmek istenen bir kız veya kadının ölümü göze alırcasına ayak diremesi veya zorla gerçekleştirilen böyle bir evlilikten sonra bir fırsat bulup sevdiğine kaçması neticesinde maruz kaldığı şiddetli baskı neticesinde intihar etmemesi halinde bu defa aile onurunu koruma adına ortadan kaldırılması gerekir, hükmünü veren töreciler ile kız çocuğunu canlı canlı toprağa gömen islam öncesi cahiliyet gelenekçileri arasında hiçbir fark yoktur” diye konuştu.
Hacımüftüoğlu töre anlayışının yanlış düşüncelerle pekiştirmek isteyenlerin bu düşünceyi bir an önce kafalarından silmeleri gerektiğini belirtti.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.