Yurdum insanının ve Erzurum halkının en çok okuduğu ama en az anladığı kitabın Kur’an-ı Kerim olduğunu, dindarlık araştırmasına göre Erzurum’un da bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu bölgesinin ise ülkemizin en dindar bölgesi olduğunu biliyor muydunuz..?

Nahl suresi 89. ayette ‘’Bu kitabı sana her şey için bir açıklama, hidayet rahmet kaynağı ve müjde olarak indirdik’’ der yaradan. Hayatın kitabı Kur’an-ı Kerim, emir ve yasakları, ahlaki buyrukları, toplumlardan haberleri, dünya hayatının gerçeklerini ve ölüm sonrasını az sözle bilgi veren bir kitaptır.

Bu kitabı ilk defa okuyan birisi dağınık bir kitap olduğunu düşünebilir ama mucize özelliklerinden birisi anlatım tarzıdır. Günümüzde film, dizi ve tartışma programlarında da Kuran’daki anlatım tarzı kullanılır. Şöyle ki, uzun süre tek bir karaktere yer verilmez. Araya başka kişi ya da eylemler eklenir. Bunun sebebi izleyicinin dikkatini en üst seviyede tutmaktır. Tıpkı Kurandaki gibi…

Allah Kuran’da, yeryüzüne, gökyüzüne, dağlara, canlılara bak der. İnsanların akıllarını kullanmasını, kullanmadıkları zaman pisliğin üzerlerine yağacağını söyler. Ama Erzurumlu binlerce hatim indirir, dirileri uyaran Yasin suresini ölülerine okur ve ne dediğine bakmaz. Bakmadığı içinde anlamaz.

Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde, Kamer suresi 17. ayetteki ’’Kuran’ı hatırlatıcı olarak kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mu?’’ uyarısına kulak vermenin şimdi tam zamanı. Mısırlı İslam alimi Muhammed Gazali’nin muhteşem sözüyle bitiriyorum.

’Dünyanın her yerinde insanlar bir şeyler öğrenmek için okurlar. Müslümanlar ise Kuran’ı sadece okumak için öğrenirler’’.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Faruk Fidan 2024-04-11 08:23:58

❌ Gelenek dini; "Kur'an herşeyden bahsetmez, hadisler Kur'anda eksik kalan konuları anlatır"

✅ Yüce Allah; "Kur'anda hiçbir şeyi eksik bırakmadık" (En'âm/38)

********************

❌ Gelenek dini; "Kur'an Yetmez! Çünkü hadislerin açıklamasına muhtaçtır"

✅ Yüce Allah; "Kendilerine okunmakta olan Kitap'ı/Kur'anı sana indirmemiz onlara yetmiyor mu?" (Ankebût/51)

********************

❌ Gelenek dini; "Kur'anda ibadetlerin tarifi, kuralı, yapılışı yoktur"

✅ Yüce Allah; "Râbb'in asla unutkan değildir" (Meryem/64)

********************

❌ Gelenek dini; "Kur'an ayrıntı içermez, O'nu ancak Peygamber açıklar"

✅ Yüce Allah; "Biz bu kitabı sana herşeyin ayrıntılı açıklayıcısı, müslimlere hidayet, bir râhmet, bir müjde olarak indirdik" (Nahl/89)

********************

❌ Gelenek dini; "Hadisler olmadan Kur'an anlaşılmaz, din yaşanmaz. Buhari/Müslim çökerse İslam çöker"

✅ Yüce Allah; "Hüküm yalnız Allah'ındır" (Yusuf/40),
"O kimseyi hükmüne ortak etmez. Râbb'inin kitabından vahyedileni oku. O'nun kelimelerini değiştirecek kudret yoktur" (Kehf/26-27)

********************

❌ Gelenek dini; "Allah Peygamberini Kur'anda eksik ve açıklanmamış hususları tamamlaması için gönderdi"

✅ Yüce Allah; "Râbb'inin sözü hem doğruluk, hem de adalet bakımından tamamlanmıştır" (En'âm/115)

********************

❌ Gelenek dini; "Dindeki ihtilafları hâkem olarak Peygamber çözer, bunun için hadislere bakmak gerekir"

✅ Yüce Allah; "Allah size Kitap'ı/Kur'anı detaylandırılmış bir halde indirmişken, Allah'ın dışında bir hakem mi arayayım?" (En'âm/114)

********************

❌ Gelenek dini; "Bir konuda Kur'andan 500 âyette getirseniz, hadislerin onayından geçmiyorsa biz ona bid'ât deriz"

✅ Yüce Allah; "Neyiniz var? Nasıl hüküm veriyorsunuz? Yoksa okuyup ders almakta olduğunuz bir kitabınız mı var? (Kalem/36-
.

Avatar
Metin 2024-03-29 14:18:54

sorular kurandan çıkacaksa eğer..al sana bir soru..EVLERİNİ KAYALARA OYAN KASABA HALKI...ayet tercümesi...bu kasaba nerededir..kayaları nasıl oydular..akıbetleri ne oldu..akıbetleri incelenerek hangi silah ve cihazlar bulundu...dersini çalışmışsan doğru cevapları bekliyorum...

Avatar
Aferin sana 2024-03-29 11:21:51

Elinize sağlık Ömer hocam, yine çok önemli bir konuya temas etmişsiniz. Kuran'ı hem okumamız hem de anlamamız gerekiyor. Bu yüzden Arapça bilmeyenlerimiz Türkçe meal ve tefsirlerini de okumalı bence. Hayırlı Ramazanlar,