SODES İLE İMKANSIZI BAŞARDI

Hükümlü, eski hükümlü ve mahkumların aileleri SODES projeleriyle hayat buldu.

06 Eylül 2012 Perşembe 17:17
SODES İLE İMKANSIZI BAŞARDI

Cengiz DURULAR'ın röportajı
Erzurum’da Valilik, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak protokolü sonucu Erzurum Adliyesi Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen SODES projeleriyle, hükümlü, eski hükümlü ve mahkumların aileleri topluma kazandırıldı. Söz konusu projelerle yüzde 100’lük bir başarı elde eden ve bu başarının en önemli mimarlarından biri olan Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık ile Sosyal Destek Programı’yla oluşturulan projeleri konuştuk. Yenilikçi yüzü ve modern yönetimiyle Erzurum Adliyesi’nde birçok ilki gerçekleştiren Apaçık, başarısının sırrını ekip çalışmasına bağlıyor.

 

 

Başsavcı Apaçık: Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine yükselerek ilelebet sonsuza kadar güçlü bir devlet olarak kalma hedefinde belli görevlere gelmek ve belli

sürelerle de bu görevleri başarıyla yürütmeyi uzun soluklu bir bayrak yarışı olarak

görüyorum. Biz Erzurum ilinde göreve geldiğimiz geçen yıl bu bayrağı devraldık. Her kamu görevlisinin olduğu gibi bizlerinde kanunlarla belirlenmiş olan görev ve

sorumluluklarımız var . Bu görev ve sorumluluklarımız yanında Başsavcı olmamız

hasabiyle bir de idari görevimiz var. Bunlarla birlikte 5402 Sayılı Kanunun

çıkmasıyla da Koruma Kurulu’na başkanlık görevimiz var. Biz göreve geldikten sonra öncelikle adliyemizdeki tabloya baktık. Adliyemizdeki mahkemelerimiz, icra dairelerimiz personel durumu ve teknolji durumunu değerlendirdik ve nerede olduğumuzu tespit ettik.

Bununla birlikte idari yönden yürütülen çalışmalar, biten projeler ve yapılması gereken çalışmaları değerlendirmeyle işe başladık. Adliyemizin çeşitli birimlerinde çalışan personelimizle kahvaltılarda bir araya gelmek gibi çeşitli vesilelerle buluşma gibi farklı etkinliklerimiz de oldu. Personelle yaptığımız buluşmalarda çalışanlarımızın istek ve sorunlarını dinledik. Bu yolla personelimizin moral ve motivasyonunu artırmayı hedefledik. Vatandaşımıza en iyi, en kaliteli ve en hızlı  hizmeti sunmak adına da neler yapılabilirin arayışı içerisindeydik.

Erzurum Adliyesi her geçen gün büyümekte olup, yeni mahkemeleri, icra dairesi ve adliyelerin yapısının değiştirilmesi çalışmaları (Ön büro, bilgilendirme, danışma bürolarının oluşturulması vb.) devam etmektedir. Bu durumda yeni fiziki alan, personel ve teknoloji ihtiyacını artırmaktadır. Yaptığımız bu değerlendirmeler çerçevesinde UYAP otomasyon sistemiyle hizmet üretmeye devam eden adliyemizdeki teknoloji sürekli yenilenmekte, yeni mahkemelerimiz ve oluşturulan yeni birimlere ihtiyaç duyulan personelin tamamlanması için de bir dizi çalışmalar yaptık. Bununla birlikte yeni mahkemelerimizin kurulmasıyla da davalar hızlanmış ve vatandaşımızın adliye koridorlarında geçirdikleri süreler de kısalmıştır.

 

Soru:  Başavcım, personeli dinlemenin, her fikre değer vermenin, çağdaş yönetim anlayışlarında ve çağdaş yöneticilere has bir özellik olduğu bilinen bir gerçektir. Kuşkusuz bu özelliklerin birçoğu da siz de var. Çalışmalarınıza farklı bir ivme kazandıran 5402 sayılı yasa ile oluşturulan Koruma Kurulu Başkanlığı’nın nasıl oluştuğu ve görevleri konusunda bilgi aktarır mısınız?

 

Başsavcı Apaçık: Göreve geldiğimizde yaptığımız değerlendirmelerden birisi de Koruma Kurulu Başkanlığı ve yapısı idi. Bilindiği gibi 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Koruma Kurulları Kanunu’nun 16. maddesiyle oluşturulan Koruma Kurulları Başsavcılığımız Başkanlığında 2006 yılında oluşturuldu. Kurulumuzda Başkan Yardımcısı Cumhuriyet Savcımız, İl Milli Eğitim Müdürü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl Müdürü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü, Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi ile Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ziraat Odası, Türk Kızılayı Erzurum Şubesi, Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanlığı, Ziraat ve Halk Bankası temsilcileri, özel banka temsilcileri, Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şubesi

yetkilileri de bulunmaktadır. Kurulun görevleri arasında suçtan zarar gören kişilerin karşılaştıkları sosyal ve ekonomik sorunların çözümü ile ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin meslek veya sanat edinmelerinde, iş bulmalarına yardımcı olunmada ve karşılaştıkları diğer güçlüklerin çözümüne destek olunmak da vardır. Erzurum Koruma Kurulu Başkanlığı’nın güçlü bir yapısı var. Bütün paydaşlarımızla çalışmalarımıza yükselen bir ivme kazandırdık. Erzurum Valiliği ve bağlı kurumları, Büyükşehir Belediyesi, kurulumuzun üyelerinden özellikle Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Türk Kızılayı Erzurum Şube Başkanı Mithat Turgutcan, kurulumuzun diğer üyeleri kendi görev alanlarına giren ve diğer konularda sosyal sorumluluk anlayışıyla kurulumuza desteklerini sunmuş bulunmaktadırlar. Bundan ötürü tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.

 

Soru:  Bu noktada kurulun yürüttüğü diğer çalışmalara değinmek istiyorum. Son bir yıldır adından sıkça söz ettiren ‘SODES Toplumla Kaynaştırma ve İstihdam Projesi’nde önemli başarılar elde edildi. Proje hakkında neler söyleceksiniz?

 

Başsavcı Apaçık: Evet, biliyorsunuz SODES Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Valiliklerin koordinatörlüğünde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülen ve Erzurum ilinde de 3 yıldır uygulanan sosyal destek projelerinden oluşmaktadır. SODES’in amacı yerel dinamikleri harekete geçirmek ve dezavantajlı kesimlerin meslek ve sanat edinmelerine yardımcı olmak ve bu doğrultuda mesleki eğitim kursları düzenlemektir. SODES’ in bu amacı Koruma Kurulu Başkanlığımızın kuruluş amaç ve çalışma esaslarıyla da örtüşmektedir. Toplumla Kaynaştırma ve İstihdam Projesi bu amaç çerçevesinde eski hükümlüler, hükümlü ve tutuklu yakınlarına yönelik hazırlanmıştır. Erzurum Valiliği aracılığıyla Kalkınma Bakanlığı’na sunulan bir projedir. Projenin bütçesi 230 bin liradır. Bu projeyle 20 eski hükümlüye meslek edinmelerini sağlamak amacıyla 800 saatlik kaynakçılık kursu, 150 hükümlü ve tutuklu yakınına bilgisayarlı muhasebe, çağrı merkezi operatörlüğü, özürlü bakımı ve satış elamanı yetiştirme mesleki eğitim kursları planlanmıştır. Bu gün itibariyle 4 adet mesleki eğitim kursumuz devam etmektedir. Devam eden kurslardan bilgisayarlı muhasebe ve kaynakçılık mesleki eğitim kurslarımız ağustos ayının ilk haftasında tamamlanacaktır. Projemizde ayrıca bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında toplamda 500 kişilik dezavantajlı gruba (Eski hükümlü, hükümlü ve tutuklu aileleriyle diğer dezavantajlı kesimler) bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında aile içi iletişim ve çocuk yetiştirme konularında seminerler düzenlenecektir. Projenin tanıtımı ve açılışı 13 Şubat tarihinde Ticaret ve Sanayi Odası’nda Sayın Vali Sebahattin Öztürk, Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve protokolün geniş katılımıyla yapıldı. Ayrıca 23 Mayıs günü devam eden kurslar yine yetkililerle birlikte ziyaret edildi. Çalışmalar yerinde değerlendirildi. 12-13 Haziran’da Erzurum Valiliği’nin organize ettiği SODES fuarında proje ve yapılan çalışmalar tanıtıldı.  Proje halen devam etmektedir ve süresi 1 yıldır. Bu proje Koruma Kurulu Başkanlığımız ile Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın görev alanları ilgili konularda çok önemli bir işbirliğinin sergilendiği ve kaynakların gerçekten amacına uygun olarak kullanıldığı örnek bir projedir. Koruma Kurulu Başkanlığı olarak amacımız balık vermek, ikram etmek değil, balık tutmayı öğretmektir. Bugüne kadar Koruma Kurulu Başkanlığımıza yapılan müracaatlara tek tek cevap verilmiş ve genel olarak sorunlar çözülmüştür. Her talep kendi mecrasında değerlendirilmektedir. Ancak önemli olan lokal, münferit sorunlar ve taleplere cevap vermenin yanında genel olarak sorunların çözümüne yönelik çalışmalara daha çok zaman ayırmak gerekmektedir. 

 

Soru:  Başsavcım bu konuyu biraz daha detaylandırır mısınız?

 

Başsavcı Apaçık: Erzurum’da Koruma Kurulu’na en çok başvuru iş konusunda gelmektedir. Yine Erzurum ilinde suç işleme nedenlerinin başında işsizlik ve mesleksizlik gelmekte, bu aynı zamanda aile içi sorunların da baş sebepleri arasında yer almaktadır. Bizlerde bu sorunların çözümü için gayret göstermeliyiz. Biz göreve geldiğimizde Erzurum ilinin yapısını inceledik. Şehrin bir sağlık kenti, eğitim şehri, kış turizm şehri ve lojistik merkez olma yolunda ilerlediğini gördük. Erzurum bu alanlarda ne kadar gelişirse iş olanakları o kadar artacak ve buna bağlı olarak da suç oranı o kadar düşecektir. Bu anlamda özellikle eğitim alanı ve Bakanlığımızın adliyelerimizin modernleştirilmesi projesinin ardından yürüttüğü Ceza İnfaz Kurumları’nın modernleştirilmesi, sayısının artırılması projesi kapsamında Erzurum iline ne tür katkılarımız olur diye düşündük ve çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştırdık.  Eğitim alanında Türkiye’ de 4 yer de faaliyet gösteren ve biri de Erzurum’da bulunan personel eğitim merkezi üniversitelerimizin yanında ilimize öğrenci çekecektir. Çünkü Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne alınacak tüm personel bu merkeze öğrenci olarak gelecek ve 5 ila 8 aylık sürelerle eğitim görecekler. Ayrıca çok önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Dumlu Mahallesi’nde askeri birliklerin konuşlandığı ancak lağvedilmesiyle atıl duruma düşen alanı değerlendirmek amacıyla Bakanlığımıza tahsis çalışmaları sürdürülmekte olup, bu alan Bakanlığımıza tahsis edildiğinde 2 özel tip, 1 açık, 1 çocuk eğitim ve  ıslah evi olmak üzere 400 konutluk lojmandan oluşan bir Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü yapılması planlanmaktadır. Yapılması planlanan bu yatırımlar gerçekleştirildiğinde Erzurum ilinde ticaret canlanacak, yeni istihdam alanları ortaya çıkacak ve yukarıda da belirttiğimiz gibi suç işleme oranları da buna bağlı olarak düşecektir. Bu yatırımlar Erzurum’a yapılan yatırımlara ilave yatırımlar olacaktır. Bu yatırımların Erzurum’da gerçekleşmesi de Koruma Kurulu’muzun başarısı olacaktır.

Soru: Erzurum’da Başsavcılığınız ve bünyesinde oluşturulan Koruma Kurulu Başkanlığı’nın yaptığı çalışmalar ve projeler oldukça dikkat çekici. Bunlara değinmeden önce çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Editör

Son Güncelleme: 06.09.2012 22:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.