MECLİSTE 'PARA' KAVGASI

Geçen ay yapılan oturumlarda da gerginliğe yol açan 2012’den arta kalan 7 milyon 250 bin liranın dağıtımı İl Genel Meclisi’nde AK Partili üyeler arasında kavgaya yol açtı.

07 Haziran 2013 Cuma 15:44
MECLİSTE 'PARA' KAVGASI
Plan Bütçe Komisyonu’nun paranın 6 milyon 250 bin liralık tutarını sulama yatırımlarına harcanmak üzere ilçelere dağıtımına itiraz eden Horasan Meclis üyesi Yusuf Kılıç, kürsüye yürüdü.
Horasan’a ayrılan 200 bin lirayı yetersiz bulan Yusuf Kılıç’ın Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Zinnur Şimşek’in üzerine yürümesiyle meclis bir anda karıştı. “Böyle bir adalet Afrika ülkelerinde bile yok” diyen Kılıç’la Şimşek’in arasına giren BDP ve MHP’li üyeler kavganın büyümesini önledi. Olup biteni kürsüden izleyen Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, “Hiç kimse bu meclisin üzerinde değildir. Bağırarak bir şeyleri halledemeyiz” uyarısında bulundu.
Erzurum İl Genel Meclisi’nde para kavgası çıktı. 2012 yılından artan bütçenin dağıtımına tepki gösteren AK Partili Meclis üyeler birbirine girdi. Horasan’a 200 bin lira ayrılmasına öfkelenen Meclis Üyesi Yusuf Kılıç, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Zinnur Şimşek’in üzerine yürürken, araya giren üyeler kavganın büyümesini önledi. Olup biteni kürsüden izleyen Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, “Hiç kimse bu meclisin üzerinde değildir. Bağırarak bir şeyleri halledemeyiz” uyarısında bulundu.
İl Genel Meclisi Haziran dönemi son toplantısı gergin başladı gergin bitti. Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil idaresinde son oturuma başlayan mecliste Plan Bütçe Komisyonu’nun 2012’den kalan paranın 6 milyon 250 bin lirasının ilçelerdeki sulama projelerine dağıtımı görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Zinnur Şimşek, paranın ilçelere dağıtımıyla ilgili raporunu meclise sundu. Raporun meclis üyeleriyle ortak hazırlandığını söyleyen Şimşek, dağılımda Doğu Anadolu Projesi’nden (DAP) gelen paraların da hesaba katıldığını belirtti. Şimşek, “Öncelikle esas olarak ilçelerdeki yedek projeler ve projesi hazır olan üniteler çoğunlukla programa alınmıştır. Komisyon üyelerimiz ilgili kuruma ayrılarak ödenekler ve köylere yapılan yatırım programları için gerek kurumların gerekse idarenin ilgili birimlerin görüşü, ayrıca encümenlerin görüşleri alınarak ortak bir liste hazırlanmıştır” dedi.
Ödenek şampiyonu Karayazı
Hazırlanan listeye göre İl Özel İdaresi 2012 mali yılı bütçesi yıl sonu nakit artığından en fazla payı, 5 milyon 800 bin liralık ödenek ile ilk ve orta öğretim kurumlarının yapım ve onarım giderleri için İl Milli Eğitim Müdürlüğü aldı. Ayrıca 2012 yılı bütçe artığından meclise gelen ve Sulama Tesisi yapım giderleri bölümüne aktarılan 6 milyon 250 bin liralık ödeneğin köylere dağıtımı da meclis üyelerine sunuldu.
Köylere dağıtılan paradan en fazla ödeneği 1 milyon lira ile Karayazı ve 988 bin liralık ödenekle Çat aldı. Dağılımda en az para alan ilçe ise 50 bin liralık ödenek ile Yakutiye oldu.
“Adalet yok”
Plan ve Bütçe Komisyonunu hazırladığı raporu okuyan Zinnur Şimşek konuşmasının ardından meclis üyelerinin sorularını aldı. İlk sözü alan Saadet Partisi Hınıs Meclis Üyesi Mehmet Ciğal, dağıtımın adaletli olmadığını söyleyerek, “ Çok adaletli bir dağıtım yapıldığını ve meclis üyelerinin görüşlerinin alındığını söylemiştiniz. Ben hiçbirine katılmıyor. Bunun neresinde adalet var. Narman’a 889 bin lira Hınıs’a 250 bin lira. Bunu neye göre yaptınız. Cebinize biraz adalet koyun. Böyle bir dağıtım olmaz” dedi. Yakutiye’nin MHP’li Meclis üyesi Enver Atasever, Aziziye ilçesinin AK Partili üyesi Gültekin Keçeci, Horasan’ın AK Partili üyesi Ahmet Karakaş ve Pasinler’in AK Partili üyesi Mehmet Adak, paranın ilçelere dağıtımına tepki göstererek adaletli olmadığını vurguladı. 
Kılıç, salonu terk etti
Görüşmeler sırasında söz alan Horasan’ın AK Partili Meclis Üyesi Yusuf Kılıç, “Böyle adalet Afrika ülkelerinde bile yok. Bu sistemi hangi vicdanla yaptınız? DAP’ı bahane ederek Horasan’a toplamda 600 bin lira veriyorsun. Bunu vicdanınız nasıl kaldırdı? Allah’a hesap vereceksiniz. Böyle bir dağıtımın olduğu yerde daha fazla durulmaz” diyerek meclis salonunu terk etti.
Yusuf Kılıç, araya giren meclis üyelerinin ısrarı üzerine yeniden salona girdi. Kaynaktan istedikleri ödeneği alamayan bazı üyeler, söz almadan Komisyon Başkanı Zinnur Şimşek’e tepki gösterdi. Yaşanan gerginlikte konuşan Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, “Hiç kimse bu meclisin üzerinde değildir. Bağırarak bir şeyleri halledemeyiz. Demokrasi çerçevesi içinde herkes söz alarak görüşünü bildirebilir” diyerek ortamı yumuşatmaya çalıştı.
Toplantıya 5 dakika ara verildi
Sorular üzerine cevap vermeye başlayan Şimşek, “Ben hepinize rapor için yazılı dilekçede bulunmanız için rica etmiştim. Elinizi vicdanınıza koyun Pasinler ilçemizden başka kim bana dilekçe sundu. Arkadaşlarımızla sabahlara kadar bu raporun hazırlanması için uğraştık. Sizin dediğiniz gibi baştan savma bir rapor hazırlanmadı” diye konuştu.
Şimşek’in konuşması sırasında yerinden bağıran Yusuf Kılıç, DAP’tan gelecek parayı sorunca Şimşek, “İlçene ne kadar geleceğini bilmiyor musun?” dedi. Bu arada bağrışmalar artmaya başlayınca Meclis Başkanı Taşkesenligil, üyeleri sakinleştirmek istedi. Sinirlerin gerildiği meclis salonunda bağrışmalar devam edince Taşkesenligil, toplantıya 5 dakika ara verildi.
Arada kavga
Verilen aranın hemen ardın kürsüyü kuşatan meclis üyeleri bir birleriyle tartışmaya başladı. Bir anda gerilen ortam yerini kavgaya bıraktı. Salonda yumruklar ve hakaretler havada uçuştu. Kısa süren kavgayı, içeri giren Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, yatıştırdı. Kavgaya karışan meclis üyeleri dışarı çıkartılarak sakinleştirilmeye çalışıldı. Bir müddet dış salonda da devam eden bağrışmalar, bazı üyelerin araya girmeleriyle son buldu.  Kavganın ardından ikinci kez toplanan meclis üyeleri, raporun karara bağlanması için görüş bildirdi. Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, hazırlanan raporu onay için meclis üyelerinin oyuna sundu. Plan ve Bütçe Komisyonunun hazırladığı rapor oy çokluğu ile kabul edildi. Toplantı bitiminde kürsüye giden Horasan Meclis Üyesi Yusuf Kılıç, Zinnur Şimşek’e, “ Vicdanın rahat mı? ” diyerek tepki gösterdi. (PUSULA)

Editör

Son Güncelleme: 07.06.2013 15:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.