KARADENİZ’DE DENGELERİN DEĞİŞMESİ, TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR SÜREÇ BAŞLATABİLİR

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Barış Denizi olarak bilinen Karadeniz’de dengelerin değişmesi neticesinde telafisi mümkün olmayan bir süreç başlayabileceğini söyledi.

04 Mart 2014 Salı 11:41
KARADENİZ’DE DENGELERİN DEĞİŞMESİ, TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR SÜREÇ BAŞLATABİLİR
Son günlerde Ukrayna’nın Kırım Özerk Bölgesinde meydana gelen olayları değerlendiren Eren, “Barış Denizi olarak bilinen Karadeniz’de dengelerin değişmesi neticesinde telafisi mümkün olmayan bir süreç başlayabilir. Sadece Türkiye için değil ona sınırı olan her ülke için anlam ifade eden Karadeniz statüsünü korumalıdır ’’ dedi.
Kırım bölgesinin en kadim halklarından biri olan Kırım Tatarlarının uzun süre zulümlere maruz kaldığını ve soğuk savaş boyunca sürgün edilerek azınlık durumuna düşürüldüğünü ifade eden Hikmet Eren, “Asırlar boyu Osmanlı himayesinde olan Kırım toprakları 18. yüzyıldan itibaren Çarlık Rusya’nın kontrolüne geçmiştir. Kırım, mimarisi ve kültürel arka planıyla bir Osmanlı vilayetidir. Kırım Tatarlarının maruz kaldığı bu asimilasyon politikaları neticesinde de Kırım’ın demografik yapısı değiştirilmiştir’’ diye konuştu.
Ukrayna’nın jeopolitik önemi, Karadeniz bölgesindeki stratejik konumu ve Kırım’ın statüsü meselesini değerlendiren Hikmet Eren, “Kırım bölgesinde Rus etnik grubu sayı olarak daha fazladır ve bu bakımdan da Rusya ciddi anlamda Kırım’ın geleceğini tayin etme hususunda misyon yüklenmiş durumdadır. Rus nüfusun Rusya ile bütünleşme arzusu Ukrayna’da yaşanan son gelişmelere paralel olarak artmıştır. Şunu unutmayalım ki Kırım’da yaşayan Ruslar, Ukrainler ve Kırım Tatarları Kırım’ın geleceğini çizecektir. Bu bağlamda Kırım’ın statüsü sadece Rusya’nın inisiyatifinde olmamalı ve statü konusunda geniş bir toplumsal uzlaşı sağlanmalıdır’’ ifadelerini kullandı.
“Kırımda yaşanan sürecin kansız bir şekilde hallolması en büyük temennimizdir” diyen Hikmet Eren, Bugünden yarına ortaya çıkan süreci bertaraf edebilmek adına Türkiye Cumhuriyeti devletinin sorumluluklarını yerine getireceğine inandığını sözlerine ekledi.

Editör

Son Güncelleme: 04.03.2014 11:48
Anahtar Kelimeler:
ErzurumHikmet Eren
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.