HASTALIKLARA ŞİFALI 200 YILLIK TESPİH

Tarihi Rüstem Paşa Çarşısında atadan bugüne kalan ve hastalıklara şifalı 200 yıllık tesbih 2 bin TL’den satışa sunuldu.

27 Haziran 2013 Perşembe 19:37
HASTALIKLARA ŞİFALI 200 YILLIK TESPİH
Tarihi Rüstem Paşa Çarşısında 4. Nesil esnaf Sebahattin Beyit, atadan bugüne kalan 200 yıllık tesbihi 2 bin TL’den satışa sundu.4 nesil el değiştiren tesbihe çarşıya gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Sebahattin Beyit, “Tarihi çarşının tarihi tesbihi alıcısını bekliyor. “ dedi.

200 YIL SONRA KIZARDI

Beyit, “ Taşhan çarşısında en eski tesbih bizde bulunuyor. 200 yıllık olan tesbih 4 nesil el değiştirmiştir. Buraya gelen yeril ve yabancı turistler bu tesbihe çok ilgi gösteriyor. Bu tarihi tesbihi 2 bin TL’den satışa sunduk. 200 yıllık geçmişi olan tesbih elden ele değiştiği için tahribi söz konusu. Sarı olan rengi 200 yıl sonra kırmızı oldu. Bu yüzden fiyatı az olabilir. “ dedi.

10 LİRADAN 2 BİN LİRAYA KADAR TESBİH

Tarihi çarşıda35 yıllık olan esnaf Beyit, bölge insanının tesbihe düşkünlüğünden de bahsederek, pazara sundukları tesbihlerle ilgili de ayrıntılar verdi. Beyit, “Biz burada 100 farklı maddeden oluşan çeşitli tesbihler satıyoruz. Sattığım tesbihler arasında reçine, bal, kehribar, Erzurum taşı, akik, zümrüt, damla kehribardan yapılanlar ilgi görüyor. Bu tesbihlerin fiyatları 10 liradan 2 bin liraya kadar çıkıyor. Tesbih bizim bölgede çok kullanılıyor.” diye konuştu.

HASTALIKLARA ŞİFA İNANCI

“Her taşın kendine göre özellikleri ve faydaları var.” Diyerek ayrıntıya devam eden Beyit, “Birçok taşın hastalıklara şifa olduğuna inanılıyor. Bazıları da tesbihlere çok meraklı oldukları için özellikle pahalı olanları tercih ediyorlar. Osmanlı dönemine ait bazı tespihler var. Damla kehribardan yapılıyor. Ancak o tür tesbihler doğal ortamlar kullanılarak yapılıyor bu dönemde yapılması çok zor. Bu tesbihler oldukça değerlidir. “ dedi.

Editör

Son Güncelleme: 27.06.2013 19:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.