GEVEN, HEM YAKACAK HEM DE YEM OLARAK KULLANILIYOR

Erzurum’un Tekman ilçesinde, yaşları 10 ila 15 arasında değişen üç kardeş, dağ eteklerinde geven toplayarak kışa hazırlanıyorlar.

23 Eylül 2013 Pazartesi 11:48
GEVEN, HEM YAKACAK HEM DE YEM OLARAK KULLANILIYOR
Uzun kış günlerinde yakacak sıkıntısı çekmek istemeyen dar gelirliler, odun, kömür ve tezeğin yanında geven bitkisi toplamayı da ihmal etmiyor. Erzurum'da, yüksek kesimlerdeki ormansız alanda yetişen geven bitkisi hem yakacak hem de yem olarak kullanılıyor. Gevenin toprağın üstünde kalan dikenli kısmı yakacak, toprağın altında kalan kısmı ise hayvan yemi yapılıyor. Tekman ilçesine bağlı mezrada yaşayan Salih (15), Kamuran (11) ve Halit Yıldız (10) adlı üç kardeş, aile bütçelerine yardımcı olmak amacıyla hafta sonu tatilinde dağa çıkarak geven topladıklarını belirttiler. Gevenin güzel koku saldığını, geven kökü ile beslenen hayvanların sağlıklı ve güçlü olduğunu belirten Salih Yıldız, geveni toplamanın kolay olmadığını, toprağın en az 50 santimetre kazılması gerektiğini belirtti.

Toprağın üstündeki dikenli kısmının dikkat edilmezse ele batıp can yaktığını belirten Yıldız, topraktan çıkartılan kökün dövme ve doğrama işinin de hayli zahmetli olduğu ifade etti.

En büyük kardeş olan Salih Yıldız, 5 yıl önce babalarını kaybettiklerini, bu nedenle evin yükünün omuzlarında kaldığını ifade etti. Yıldız, “Babam öldüğünde ben 10 yaşındaydım. Sağ olsun komşularımızın yardımlarıyla geçiniyorduk. Ancak artık birçok işi yapabilecek yaşa geldim. Bu yüzden ben ve kardeşlerim kazmalarla dağa çıkıp çıkardığımız gevenleri el arabasına doldurup eve getiriyor, kışın sobalarda yakıyoruz. Böylece aile bütçemize az da olsa katkıda bulunuyoruz" dedi.


Editör

Son Güncelleme: 23.09.2013 11:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.