Erzurum Kongresi mesajları…

AK Parti ve MHP İl Başkanları ile belediye başkanları ve DAGC Başkanı Erzurum Kongresinin 101. Yıldönümü dolayısıyla birer mesaj yayımladı.

admin
admin
23 Temmuz 2020 Perşembe 07:15
Erzurum Kongresi mesajları…

İşte o mesajlar;

ÖZ: ERZURUM CUMHURİYETİN TEMEL TAŞIDIR

Erzurum Kongresi’nin 101’inci yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımlayan AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, kahramanlar şehri Erzurum’un Cumhuriyet’e giden yolun temel taşı olduğunu söyledi.

Erzurum Kongresi’nin, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminde büyük acılar çeken bir milletin hürriyete giden yolda attığı ilk adım olduğunu belirten Başkan Öz, mesajında şunları söyledi:

“Vatanın dört bir yandan işgal edildiği, orduların dağıtıldığı, umutların tükendiği bir dönemde bağımsızlık ateşinin tutuşturulduğu Erzurum, teslim olmayı reddeden bir milletin bağımsızlığa açılan ilk kapısıdır. Manda ve himayenin tartışıldığı bir dönemde başlayan Kongre hazırlıkları, Kazım Karabekir Paşa’nın desteği ve Mustafa Kemal Paşa’nın da iştirakiyle kemale ermiş, neticede milli mücadelenin fitilini ateşleyecek kararlar alınarak uygulamaya geçilmiştir. Erzurum Kongresi’nde manda ve himaye kesin bir dille reddedilirken ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleşmesi kararı alınmıştır. Bu karar bile tek başına bu şehri ve o gün orada toplananları kahraman ilan etmeye yeterlidir. Bu vesileyle toplanış şekli bakımından bölgesel, aldığı kararlar bakımından milli bir kongre olan Erzurum Kongresi’nin 101’inci yıldönümünü kutluyor, milli mücadelenin zaferle taçlandırılmasında emeği geçen atalarımızı saygı ve hürmetle, şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

BAŞKAN KARATAŞ’TAN 23 TEMMUZ MESAJI

Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum İl Başkanı Naim Karataş, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 101. Yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Karataş mesajında şu ifadelere yer verdi; ‘’Erzurum kongresi ‘Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür parçalanamaz’ ilkesi ve kararlığıyla, Türk milletinin geleceğine vurulmak istenen prangaları kırarak, tarihi yeniden yazdıran destansı bir mücadelenin başlangıcıdır. Anadolu’da Milli Mücadele birliğinin kurulmasının ikinci adımı Erzurum Kongresi ile atılmıştır. Samsun’dan başlayan bu kutlu yürüyüş Erzurum’ da inanç ve imanla omuzlanmıştır. Erzurum kongresi tarihi yeniden yazdıran, destansı bir mücadelenin başlangıcı olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Erzurum’da bir araya gelerek milli mücadele harekâtını başlatmışlardır. Erzurum’da bayraklaşan bu milli harekât kısa bir süre içerisinde tün vatan sathına yayılmıştır. Milletimizin istikbaline ve vatanımızın bölünmez bütünlüğüne kast eden emperyalist güçlere karşı İstiklal mücadelesi başlamış ve mazlum milletlere örnek teşkil edecek bir kararlılığa bürünmüştür. Türk milleti bağımsızlığı uğruna tek vücut olmuş ve dünyanın tek başarılı istiklal savaşını şanına yaraşır bir şekilde tamamlayarak, Anadolu coğrafyasını ebediyete kadar Türk’ün hâkimiyetinde kalacağını bütün dünyaya ispat etmiştir.

Bu vesileyle dünya tarihini yeniden yazdıran milli mücadele kahramanlarımızın aziz hatıralarını saygıyla yad ediyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşlarına, vatanımız uğruna göz kırpmadan şehadete yürümüş olan tüm şehitlerimize ALLAH’ tan rahmet diliyor, şanlı vatanımız uğruna ve şerefli milletimizin geleceği için savaşmış bütün gazilerimize de şükranlarımı sunarım.’’ Dedi.

SUNAR: ECDADIN DURUŞUNU DİRİ TUTMAK VATANA BORCUMUZDUR

Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, “Erzurum Kongresi Çanakkale ve Aziziye ruhunun eseri; alınan kararlar ise milli ve manevi duruşumuzun ifadesidir. Kongrede ortaya konan kararlılık, her biri Fatih olan ecdadımızın mirasıdır. Bu emaneti diri tutmak vatana borcumuzdur.” dedi.

Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, 23 Temmuz Erzurum Kongresinin 101’inci yıl dönümü münasebetiyle kutlama mesajı yayımladı. Başkan Sunar; 23 Temmuz 1919’da yeni bir dirilişin başlatıldığına vurgu yaparak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kutlu dirilişe imza atan kongre delegelerini ve bağımsızlık mücadelesinde can verme sırrına eren şehitleri rahmetle yad etti.

Başkan Sunar, “23 Temmuz, ‘Vatan bir bütündür asla parçalanamaz’ hükmünün cihana haykırıldığı kutlu tarihtir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Tarih şüphesiz bu Kongremizi ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.’ İfadeleriyle Erzurum Kongresinin Milli Mücadele’nin dönüm noktalarından biri olduğuna vurgu yapmıştır. İşgale karşı direnmenin ilk örneklerinden biri olan Erzurum Kongresi, cumhuriyete giden yolu açmış, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı kongre olarak tarihe geçmiştir.” dedi

Mesajının devamında Başkan Sunar, 15 Temmuz’da yazılan kahramanlık destanına da vurgu yaptı. Sunar, “ Erzurum, dün olduğu gibi bugün de Anadolu’nun özünü oluşturan ruhun kaynağı olmuştur. 15 Temmuz 2016 buna örnektir. Dün Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Cumhuriyet kuran bu kutlu şehir, 15 Temmuz’da da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aynı duruşu göstermiş, vatanın yılmaz bekçileri olduğunu cihana haykırmıştır ve ‘Cumhuriyet kuran şehir, cumhuriyetin bekçisidir’ kaydını düşmüştür. Allah kalbi vatan için atan Dadaşları iki cihanda da aziz eylesin.” diye konuştu

Mesajının son bölümünde ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde bağımsızlık mücadelesinin kahramanlarını rahmetle yad eden Sunar, “Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesi kararını alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Liderliğindeki kahramanlık örneği gösteren delegeleri ve bağımsızlık mücadelesinde can verme sırrına eren aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum” niyazında bulundu.

UÇAR: ERZURUM KONGRESİ VATAN VE BAYRAK SEVGİMİZİN SEMBOLÜDÜR

Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar tarihi Erzurum Kongresi’nin 101. yıl dönümünü kutladı.

Başkan Uçar; Erzurum Kongresi'nde ortaya çıkan şuur, azim ve kararlılık bugün de birlik ve beraberliğimizin temeli, vatan ve bayrak sevgimizin sembolü, geleceğe yürüyüşümüzde en büyük gücümüzdür.” dedi.

Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, Erzurum Kongresi’nin 101. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Uçar mesajında şunları söyledi;

“Sınırları kanla çizilmiş ata yadigârı topraklarımız, kalemle çizilen haritalarla paylaştırılmaya çalışılırken, vatanımızın dört bir yanı düşman postalları altında ezilirken, umutların tükenmeye yüz tuttuğu bir dönemde, özgürlüğü ve milli iradeyi kendine şiar edinmiş yiğit yürekler Erzurum Kongresinde bir araya geldiler.

Yüzlerce yıl kahramanlık, yiğitlik ve erlik destanlarının yazıldığı dadaşlar diyarı Erzurum da 23 Temmuz 1919 da bağımsızlık ateşini yaktılar.

Yüzlerce yıllık devlet geleneğine sahip necip milletimiz, kendi tarihsel birikiminden güç alarak neleri başarabileceğini bu kongreyle bir kez daha kanıtladılar.

Erzurum Kongresi'nde ortaya çıkan şuur, azim ve kararlılık bugün de birlik ve beraberliğimizin temeli, vatan ve bayrak sevgimizin sembolü, geleceğe yürüyüşümüzde en büyük gücümüzdür.

Erzurum Kongresi'nin 101. yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bağımsızlık mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı ve minnetle yâd ediyor, tüm hemşehrilerimizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

ORHAN; CUMHURİYETİN TEMELLERİ ERZURUM’DA ATILDI

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 101. Yılı münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Kurtuluş savaşında düşman işgalinin sona erdirilmesinde Erzurum’un büyük rolü olduğuna değinen Başkan Orhan, Milli Mücadele kavramlarının Erzurum ile anlam kazandığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve delegelerin, işgal altındaki ülke topraklarının kurtarılması için Erzurum ve Sivas Kongreleri ile çok önemli kararlar aldığını hatırlatan Başkan Orhan, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında ilk tohumların Erzurum Kongresiyle atıldığını dile getirdi. Aziziye Belediye Başkanı Orhan daha sonra mesajında şu sözlere yer verdi. “Anadolu düşman işgali altındaydı. Özellikle Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu illerinin bölüşülmesi ihtimali büyük endişe yaratıyordu. O zor günlerde, bölgede bir kongre toplanması fikri gündeme geldi. Erzurum'daki 15'inci Kolordu Komutanı Kazım Karabekir, bu fikre büyük destek verdi. Karabekir Paşa, Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Paşa'yı da kongreye davet etti. Erzurum, Sivas, Diyarbakır, Elazığ, Van ve Bitlis illerinin temsilcilerinden oluşan kongre, 23 Temmuz 1919'da Erzurum'da toplandı. Toplantıya Erzurum delegesi olarak katılan Mustafa Kemal, sonrasında başkanlığa seçildi. 57 delege günlerce, kurtuluş çarelerini aradı, tartıştı ve karara vardı. Nihayetinde ardından gelen Sivas Kongresi bu tohumun filizlenmesinin nedenidir. Bugün Erzurum ve Erzurumlunun vatan savunmasında yüzyıllardan beri gelen misyonu devam etmektedir. Erzurum denilince ülkenin kalesi ve özeti yakıştırmaları bizler için gurur vesilesi olmuştur”.

DAGC BAŞKANI ÖZSOY'DAN ERZURUM KONGRESİ'NİN 101. YIL DÖNÜMÜNÜ MESAJI

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Erzurum Kongresi'nin 101. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Özsoy, mesajında, Erzurum Kongresi'nin Cumhuriyetin temellerinin atıldığı kongre olduğunu belirtti.

Kongrenin aynı zamanda Milli Mücadele meşalesinin yakıldığı kongre olduğuna işaret eden Özsoy, şunları kaydetti:

"Mustafa Kemal'i 3 Temmuz 1919'da karşılayarak şehirlerinde konuk eden Erzurumlular, vatanın kurtuluşu yolunda 23 Temmuz günü Mustafa Kemal başkanlığında büyük katılımlı kongre toplayarak Cumhuriyetin kurulmasına temel oluşturacak kararlara imza attılar. O gün tüm dünyaya milli iradenin her türlü gücün üzerinde olduğu, tartışılmayacağı ve her şart altında sahiplenileceği ilan edildi. Kongrenin 101. yılını büyük bir gururla kutladığımız bugünde millet iradesine sahip çıkmanın ve Cumhuriyeti kuran şehir olmanın onurunu yaşıyoruz."

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.