ERZURUM BİN 350 TON BAL ÜRETİMİ İLE TÜRKİYE’DE 6. SIRADA

Erzurum İl Genel Meclisi Kasım dönemi toplantıları devam ediyor. Meclisin bugünkü oturumunda Erzurum’daki arıcılığın sorunları ve arı ıslahı hakkındaki çalışmalar değerlendirildi.

24 Kasım 2012 Cumartesi 10:22
ERZURUM BİN 350 TON BAL ÜRETİMİ İLE TÜRKİYE’DE 6. SIRADA

İl Genel Meclisi Gıda ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Yusuf Kılıç, meclis toplantısında yaptığı açıklamada, ”Arı sadece bal üreten bir varlık değil, doğanın dengesini sağlayan tarıma bire bir destek veren üretimi arttıran en büyük etkenlerden biridir. Arıcılık, tüm tarımsal ve hayvansal üretim alanlarına alternatif ve destekleyici, tamamlayıcı yönü ile de alternatifi olmayan tek üretim alanıdır. Dünyadaki ballı bitki türlerinin yüzde 75’ine sahip Türkiye; uygun ekolojisi arı popülasyonundaki genetik varyasyonu ve koloni varlığı bakımından büyük bir arıcılık potansiyeline sahiptir. Erzurum’ da büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yanı sıra arıcılık sektörü için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Gezgin arıcılığın önemli bir merkezi konumunda olan Erzurum’da mevcut 135 bin 11 adet kovanın 107 bin 120’si aktif, 28 bin 19 adeti ise pasif kovandan oluşmaktadır. Tüm dünyada ıslah materyali olarak kullanılan üstün özelliklere sahip Kafkas arısının saf ve melez formlarının egemen olduğu Erzurum bin 350 ton bal üretimi ile Türkiye’de 6. sırada yer almaktadır. Kaliteli ve bol bal üretimin olumlu yönde etkileyen ez kirlenmiş çevre, zirai mücadelenin arıcılığı tehdit edeceği düzeye gelmemiş olması ve zengin flora gibi avantajlara sahip olan Erzurum koloni başına ortalama 16.5 kg bal verimi ile bölge illeri ile hemen hemen aynı (15,08 kg) ancak ülke ortalamasının (15.97 kg) az da olsa üstündedir. Erzurum’da arıcılık ilçeler bazında incelendiğinde koloni varlığı bakımından İspir, Oltu, Şenkaya, Karaçoban ve Çat illerinin ilk sırada yer aldığını görüyoruz” dedi.

Editör

Son Güncelleme: 24.11.2012 10:24
Anahtar Kelimeler:
Bal
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.