DOĞU’DA ‘CUMHURİYET’ COŞKUSU

Cumhuriyetin 89’uncu yıldönümü Doğu Anadolu Bölgesi’nde coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet’e giden yolun başladığı Erzurum’da vatandaşlar, Türk Bayraklarıyla tören alanında yerini alırken, depremin acılarını unutmaya çalışan Van’da Vali Münir Karaloğlu, birlik beraberlik mesajları verdi. Hakkari’de yoğun güvenlik önlemi altındaki törenler stadyumda yapılırken yurdun dört bir yanında olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki il ve ilçelerde de birbirinden renkli etkinlikler coşku içinde geçti.

30 Ekim 2012 Salı 10:16
DOĞU’DA ‘CUMHURİYET’ COŞKUSU

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Erzurum’dan Hakkari’ye kadar bütün illerde herkes bayram kutlamalarının yapıldığı alanlara koştu. Cumhuriyet’in önem ve erdemlerinin anlatıldığı törenlerde il valileri birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Erzurum’daki kutlama törenleri Hastaneler Caddesi’nde, Vali Vekili Mehmet Gök, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’in halkı selamlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı’nın ardından Erzurum Vali Vekili Mehmet Gök, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Gök,  Türkiye’yi modern ve müreffeh bir çizgiye taşıyan Cumhuriyet’in önemine dikkati çekti. Vali Vekili Gök, “Bugün Cumhuriyetimizin 89. yıldönümü kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz. Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Savaşı kahramanlarımızı, kanları ve canlarıyla bu toprakları vatan yapanları, terör olaylarında hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi milletçe sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Cumhuriyet Türk milletinin binlerce yıllık tarihi boyunca gerçekleştirdiği en büyük atılımdır. İnancın, azmin, kararlılığın, vatan ve bayrak sevgisinin eseri olan bu büyük zafer; atalarımızın canı pahasına vatan yaptıkları toprakların kurtarılmasını, bağımsızlığın korunmasını, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlamıştır” dedi.

Şiir ve halk oyunları gösterisi sonrası tören geçiti yapıldı. Tören alanındaki vatandaşlar Mehmetçik’in geçişinde duygu dolu dakikalar yaşadı. Bu arada ‘Beleş Mehmet’ lakaplı engelli vatandaş Uğur Laçin’in protokol tribününde Erzurum İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Akgün ile sohbet ettiği gözlendi.

 

Van
Van'da Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Valilik önünde başlayan törenlere Vali Münir Karaloğlu, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, BDP'li Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ve kurum amirleri katıldı. Törenler, yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı. Tören alanına vatandaşlar caddenin bir çok yerine kurulan kontrol noktalarından geçirilerek alındı. Vali Karaloğlu günün anlam ve önemini belirten konuşmasında birlik ve beraberliğin önemini anlattı.
Dün olduğu gibi, bugün de, yarın da kardeş olarak yaşamaya devam edeceklerini belirten Vali Karaloğlu, “Bugün çevremizde meydana gelen ve hemen tüm dünyayı etkileyen Arap yangınının en büyük nedenlerinden biri de Cumhuriyetin eksikliği değil midir? Cumhuriyetimiz, 89 yaşında olsa bile, henüz gençlik çağındadır. Bünyesi gittikçe daha da güçlenmekte, Karşısına çıkan badireleri bir bir geride bırakmaktadır. Aydınlık bir gelecek için kurduğumuz Cumhuriyet, ülkemizin en ücra köşelerini aydınlatmaya ve dünyaya ışık olmaya devam etmektedir. Bugün bizlere düşen görev, atalarımızın bizlere emanet ettikleri bu kutsal vatan topraklarını canımızdan aziz bilip koruyup kollamak, modern bir şekilde inşa edip geleceğe taşımak ve nihayetinde evlatlarımıza, gençlerimize miras bırakmaktır. Birlik, dirlik ve kardeşliğimize zarar vermek, aramıza nifak tohumları serpmek isteyenlere de bu vesileyle diyoruz ki, hiç kimse ve hiçbir güç, bizleri ayıramaz. Bizler, biriz, bütünüz. Aynı ağacın farklı dalları, aynı desenin farklı renkleri, aynı elin farklı parmaklarıyız. Dün olduğu gibi, bugün de, yarın da kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Törende yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Vali Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkan Vekili Sabri Abi vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutlamasının ardından tören sona erdi.



 

Vatandaşlar ilgi gösterdi

Hükümet Konağı önünde düzenlenen törene Cumhuriyet Lisesi öğrencileri, ellerindeki bayraklarla katıldı. Öğrencilerin bayraklarla törene katılması vatandaşlardan da ilgi gördü. Törende konuşan Kars Valisi Eyüp Tepe, “Bugün Türk milleti olarak milletimize uygarlık ve demokrasi meşalesini armağan eden Türkiye Cumhuriyeti’nin 89. yıl dönümünü büyük bir heyecan ve gururla kutluyoruz. Milletine inanan, güvenen Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun’dan başlayan ve Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile devam eden süreçte ‘Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır’ ifadesiyle cumhuriyet rejimine geçileceğinin müjdesini vermişti” dedi.
Büyük zorluklar içerisinde kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın üstün ve vazgeçilmez ideali olan Cumhuriyet’in amacının ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmak, maddi ve manevi bakımdan yüceltmek, vatandaşlarını çağdaş, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin vatandaşı yapmak olduğunu belirten Vali Tepe, “Din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın eşitliği ve özgürlüğü, toplumsal bütünlüğümüzü sağlayan Cumhuriyet düşüncesinin temelini oluşturmaktadır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar geçen bu 89 yılda nüfusu yaklaşık 10 kat artarak 80 milyona dayanmıştır. Genç ve dinamik milletimiz, Cumhuriyetimiz sayesinde büyük atılımlar yapmıştır. Bu manada siyasal, toplumsal, eğitim-kültür, hukuk ve ekonomi alanlarında birçok yenilikler yapılmıştır. Eğitim ve sağlık hizmetleri, ulaşım ve iletişim imkanları, ekonomik gelişme ile tarımsal üretim ve sanayi alt yapısı yurdumuzun her bir köşesine yayılmıştır. Bir zamanlar iğneden ipliğe her şeyini ithal eden ülkemiz, 5 kıtaya sanayi ürünü satacak hale gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti; çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak kurum ve kurallarıyla işleyen bir demokrasi düzenine, güçlü bir ekonomiye sahip olmuştur. Günümüzde herkesin ortak kanaatiyle geleceğin lider ekonomisi, lider ülkesi olarak görülmektedir” diye konuştu.
Daha sonra Vali Kara, Garnizon Komutanı Zeki Gürcan ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş törene katılanların bayramını kutladı. Tören şiirlerin okunması, Cumhuriyet Koşusu’nda dereceye giren sporcuların madalyalarının verilmesi, folklor gösterileri ve resmi geçit töreni ile son buldu. Resmi geçit törenine ellerinde Türk bayraklarıyla katılan Cumhuriyet Lisesi öğrencileri ise, dakikalarca ayakta alkışlandı.
Törenlere, Kars Valisi Eyüp Tepe, 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Gürcan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Kafkas Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Mithat Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarının daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.

 

Yoğun güvenlik önlemi
Hakkari’de yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı renkli görüntülere sahne oldu. Sabah saatlerinde şehir stadyumunda yapılan etkinlikler öncesi asker ve polis tarafından detektör köpekler eşliğinde tribünler didik didik arandı. Daha sonra da stadyumun çevrisine sinyal kesici araçlar ile mayına dayanıklı “Kirpi” araçları ve kobra adı verilen zırhlı araçlar yerleştirildi. Tribünlerde yerini alanların ise üstleri aranarak içeri alındı. Tören alanına gelen Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu ile Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Muzaffer Sönmez, önce öğrencilerin sonra da tribünlerde bulunan halkın bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Vali Alimoğlu, Cumhuriyetin önemine değindi. Alimoğlu, ”Tarihimizde çok derin ve şerefli izler bırakmışız. Ancak 19. yüzyılın sonucu ve 20. yüzyılın ilk çeyreğinde karşılaşılan pek çok sıkıntılar sonunda doğusu batısı, kuzeyi güneyi ile topyekün verilen istiklal harbinin sonunda Cumhuriyetimiz kurulmuştur” şeklinde konuştu.
Kız Meslek Lisesi halk oyunları ekibinin gösterilerinden sonra daha önce düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Çevik kuvvet polisleri ise kasketlerinde bulunan son sistem dijital kameralarla tribünleri görüntülerken, özel harekat polisleri ise ellerindeki dürbünlerle çevreyi gözetlediler. Törenin en renkli bölümleri ise halk oyunları ekibi gösteriler yaparken, bazı öğrencilerin alkışlarla eşlik etmesi ve stadyum dışında bulunan çocukların oyuna eşlik etmeleri dikkatlerden kaçmadı. Askeri bando takımı eşliğinde geçit yapan okullar tribünlerde bulunan halktan büyük alkış aldılar. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan etkinlik daha sonra sona erdi.




Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama
Bitlis'te ise törenler Cumhuriyet Meydanında yapılan törenlere Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Belediye Başkanı AK Partili Fehmi Alaydın ve Jandarma Komutanı Jandarma Albay Enver Aydın, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Güney, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı. Vali Yurdakul,
Cumhuriyetin kuruluşunun 89’uncu yıl dönümünde yeni bir ufka doğru giderken, Cumhuriyetin sağladığı bütün erdemlerin, bütün güzelliklerin sahibi olma, onu yaşatma, onu geliştirme duygu ve heyecanı içerisinde olduklarını söyledi.günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptıktan sonra çeşitli sportif müsabakalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve tören geçişi ile program sona erdi.

 

“Müreffeh bir toplumda yaşamak istiyoruz”
Cumhuriyetin kuruluşunun 89’uncu yıldönümü Muş’ta düzenlenen törenlerle kutlandı.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Muş’ta da coşkuyla kutlandı. Vali Ali Çınar’ın saat 09.00’da makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan kutlamalar daha sonra İlahiyat Fakültesi önünde devam etti. Tören alanına gelen Vali Ali Çınar, Garnizon Komutanı Hava Albay Cem Kabakçı ve Belediye Başkanı Necmettin Dede, halkı selamlayıp bayramlarını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Vali Ali Çınar, ülkenin en büyük milli bayramının Cumhuriyet Bayramı olduğunu söyledi. Cumhuriyet idaresinin, halkın hürriyetini esas aldığını hatırlatan Vali Çınar, “İnsan hak ve özgürlüklerini de güvence altına alarak kendini ifade edebilmesine ve demokrasinin nimetlerinden en üst seviyede faydalanmasına da imkan sağlamıştır” dedi. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasına girmek için milletçe büyük bir azim ve gayretle çalıştıklarını ifade eden Çınar, “Vatanımızda, hangi etnik mensubiyete sahip olursa olsun milletimizi oluşturan tüm halkımızla birlikte barış ve huzur içerisinde müreffeh bir toplum olarak yaşamak istiyoruz. Ancak, ülkemizde, güzel gelişmelere rağmen, huzurumuzu bozarak ülkemizin kalkınmasını yavaşlatmak isteyen dahili ve harici mihrakların milletimizi üzen faaliyetlerini de görüyor ve yaşıyoruz. Milletimiz, aleyhinde hazırlanan hiç bir hain plan ve eylemlere izin vermeyecektir. Çünkü bu asil millet tarihte, 1915'te Çanakkale’de, 1919-1923'te Kurtuluş Savaşı’nda bu ülkenin tapusunu hep birlikte almıştır. Ülkemize, mili ve manevi değerlerimize sahip çıkarak, vatanımız uğrunda gerekirse şehit ve gazi olmaya her zaman hazır olmalıyız’’şeklinde konuştu. Vali Çınar’ın konuşmasının ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Halk oyunları gösterisiyle devam eden törende Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tekvando takımı tarafından bir gösteri düzenlendi. Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara da ödüllerinin verilmesiyle devam eden etkinlikler, askeri bando eşliğinde gerçekleştirilen resmigeçit töreniyle sona erdi.

 

Iğdır’da Cumhuriyet Bayramı coşkusu

Iğdır’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşku ile kutlandı. Vali Ahmet Pek, Garnizon Komutanı ve 5.Hudut Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Hidayet Arı, Belediye Başkan vekili Ahmet Adıyaman valilikte tebrikleri kabul etti.

Zübeyde Hanım Bulvarı’nda devam eden törende halkın bayramını kutlayan Vali Ahmet Pek, Cumhuriyet’in faziletlerine önemine değinerek şunları söyledi:

“Bugün Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, "En büyük eserim" dediği, Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 89. yılını kutlamanın coşkusu ve heyecanı içerisindeyiz. Milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyet Bayramımız hepimize kutlu olsun. Ülkemizin bu günlere gelmesi kolay olmamıştır. Türk millet mücadele etmiş kanı ve canıyla vatanını korumuştur. Kanı ve canıyla dünya devletlerine karşı mücadele etmiş ve bu mücadeleyi savaşı kazanmıştır. Bu kahramanca mücadele ile işgal altında bulunan ülkemiz bağımsız oldu. Ceddimizden bize kalan bu vatanı yaşatacağız. Atatürk'ün gösterdiği çağdaş ülke yolunda büyük mesafeler aldık.”

Şiirler okunduktan sonra halk oyunları gösterileri yapılan tören geçitle sona erdi. Askeri birliklerin geçişi sırasında vatandaşlar alkışlarla destek verdi.

 

Ardahan’da Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Ardahan’da da coşkuyla kutlandı
İlk olarak valilik makamında Vali Seyfettin Azizoğlu, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Durak, Belediye Başkanı Faruk Köksoy’un tebrikleri kabulüyle başladı.
Törenler, daha sonra 80. Yıl Cumhuriyet Stadyumunda devam etti. Tören alanına gelen, Vali Azizoğlu, Tugay Komutanı Durak ve Belediye Başkanı Köksoy, halkı selamladı.
Vali Azizoğlu, herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, "Bu topraklar için bedel, kanları ve canlarıyla ödenmiştir. Bu vatanı vatan olarak muhafaza etmekte ayrıca bir bedel ister. Bugün aslanlar yurduna yine çakallar tebelleş olmuştur. Buradan pay koparmak için çırpınmaktadırlar. Yine içimize fitne ve fesat düşürmenin yollarını aramaktadırlar. Bilmeliyiz ki, birlikte içinde tek vücut olursak ayakta kalırız." dedi.
Azizoğlu, gençlere de seslenerek, "Sevgili gençler, bugün gelişen bir Türkiye sadece kendisi için değil, çevresi içinde bir güven ve istikrar ortamı sağlamış olacaktır. Üzerinde yaşadığımız bu coğrafyanın böyle tarihi bir misyonu da vardır. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınması tüm bölgenin gelişmesi ve kalkınması demektir. Aynı zamanda bütün bölgenin de barışın güvencesidir. Bu nedenle hep birlikte fitne ve fesada izin vermeyeceğiz." diye konuştu.
Yarışmalarda dereceye girenlere ödül verilmesinin ardından şiirler okundu, halk oyunları ekipleri gösteri yaptı. Törenler, resmigeçitle son buldu.

 

Erzincan’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Erzincan’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ordu Caddesi’nde düzenlenen geçit töreni renkli görüntülere sahne oldu.
Erzincan Valisi Selman Yenigün, 3. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tayfun Özden, Belediye Başkanı Yüksel Çakır’ın halkı selamlamasıyla başlayan geçit töreninde Vali Seman Yenigün tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından ilköğretim okulları ve lise öğrencilerinin geçit töreni ile devam eden törende askeri birlikler ve bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçların geçiş yaptı. Havanın güzel olmasıyla vatandaşların büyük ilgi gösterdiği geçit töreni, askeri helikopterlerin geçişi ile sona erdi.

 

 

 

Editör

Son Güncelleme: 30.10.2012 10:34
Anahtar Kelimeler:
Cumhuriyet
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.