DENETİMLER ŞEFFAF OLACAK

Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, “Bütün kurumlar aynı şekilde denetlenecek. Herhangi bir isim vererek asker, güvenlik ve istihbarat gibi bir ayrım yok. Özel düzenleme yok” dedi.

11 Ekim 2012 Perşembe 17:41
DENETİMLER ŞEFFAF OLACAK

Cengiz DURULAR  ve Mehmet Ali Yılmaz'ın haberi

Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, Erzurum Teknik Üniversitesi’nin (ETÜ) 2012-2013 eğitim ve öğretim dönemi açılış programına katılmak üzere memleketi Erzurum’a geldi.

Doç. Dr. Akyel, kentteki gezisinde ilk olarak Vali Sebahattin Öztürk’ü ziyaret etti. Vali Öztürk, ziyarette yaptığı açıklamada, “Bugün sayın Başkanımız, Erzurum Teknik Üniversitesi’nin  2012-2013 eğitim ve öğretim yılı açılışı münasebetiyle başlangıç konuşmasını yapmak için ilimize teşrif ettiler. Kendilerine ‘hoş geldiniz’ diyoruz” dedi. Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel de, memleketinde bulunmaktan ötürü mutlu olduğunu bildirdi. Akyel, “Sayın Vali’me ve Rektör arkadaşıma teşekkür ediyorum. Bir Erzurumlu olarak Erzurum’u tekrar görmekten ve burada olmaktan dolayı çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Sağolsun Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü beni açılışa davet ettiler, bunu da memnuniyetle karşıladım. Bu fırsatı verdikleri için tekrar teşekkür ediyorum. Sizler aracılığıyla Erzurumlu hemşehrilerime hem saygılarımı hem de sevgilerimi iletiyorum” diye konuştu. Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı da, Akyel’in davetlerini kırmadığı için kendisine teşekkür etti. Yaylalı, “Sevgili başkanımız bizi kırmadı. Dedik ki ilk karede yer alın. Yani bu ilk açılış dersidir. Tarihe bir not düşeceğiz. Başkanımız bizi kırmadı, bizi onurlandırdı. Teşekkürümüzü sunuyoruz” şeklinde konuştu. Sayıştay Başkanı Akyel, bir dizi ziyaretin ardından ETÜ’nün Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlediği açılış törenine katıldı. Vali Sebahattin Öztürk, AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın da katıldığı açılışta ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, günün anlam ve önemini belirttiği konuşmasında eğitimdeki özgürlüğün önemine değindi.

 

MHP’li Öztürk: “Bravo hocam”

ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yaylalı’nın, ‘Özgürlükçü eğitim’ temalı konuşmasına MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk’ten destek geldi. Vekil Öztürk, Yaylalı’ya salonda konuşmasındaki temadan ötürü “Bravo hocam” dedi.

Yaylalı, şöyle konuştu:

“İnsanın doğasında yer alan bu realiteyi göz önünde bulunduran bir eğitim anlayışı, geleneksel eğitim kategorilerini insanın özgürleşmesi doğrultusunda dönüştürmeli hatta gerekirse bütünüyle ortadan kaldırmanın zeminini hazırlamalıdır. Bu nedenle eğitimde köklü değişimin gerçekleşmesi gerektiğini düşünen eğitim anlayışları, sadece okuldaki geleneksel öğrenme modellerini değil aynı zamanda, çocuk yetiştirme yöntemlerini, ailenin örgütlenmesini ve toplumsal kurumların yeni baştan düzenlenmesini de kapsar. Aslında özgürlükçü bir eğitimin temel amacı insanı asli özelliklerinden uzaklaştırmaya çalışan ideoloji ve dünya görüşlerinin karşısında durup ona kendi tercihleri doğrultusunda yetkinleşmenin önünü açmaktır. Bir başka ifadeyle özgürlükçü eğitim, beşerin dünyada yaşadığı insanlaşma mücadelesinin temel koşullarını hazırlamalı ve ona yeni imkanlar sağlamalıdır.”

“Bir ülkedeki eğitim sistemi, herhangi bir ideolojinin belirlediği doğrultuda işliyorsa söz konusu sistem, eğitilen insanların temel niteliklerinin geliştirilmesine yönelik programlar uygulamaktan ziyade, o ideolojinin ilke veya kabullerinin eğitilen insan üzerinde belirginleşmesini esas alır” diyen Yaylalı, şöyle devam etti:

“İdeolojinin emrindeki eğitim sistemleri, insanları belirli bilgilerle donatırlar ya da söz konusu bilgileri insanlara dayatma vazifesi görürler. Sadece bilgi yüklenerek ulaşılabilecek en yüksek seviye ise robotluktur, bir başka anlatımla değerli bir emir kulu olmaktır ve başkasının egemenliğini kabul etmektir. Sadece bilgi ile donatılmış kişiler, kendi işyerlerini açmak veya yeni bir teknoloji geliştirmek yerine kendilerine iş ve aş verecek iyi bir efendi ararlar. Her şeyini efendilerine borçlu olan, bağımsız bir kişiliğe sahip olmayan vatandaşlardan oluşan bir ülkenin ileri gidip dünyada itibar sahibi bir konuma gelmesi, bağımsızlığını koruması oldukça zordur.”

 

Askeri harcamaların denetlenmesi

Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, öğrencilere yönelik verdiği derste, denetim ve yüksek denetimin önemine dikkat çekti. Akyel, Sayıştay’ın 6085 Sayılı yeni yasayla güçlü bir konuma ulaştığını belirtti. Sayıştay Başkanı Akyel, denetimin her alanda şart olduğunu da ifade ederek, “Doğru denetim şart” dedi. Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, açılışın ardından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akyel, bir gazetecinin, “Askeri harcamaların denetlenmesi konusunda bir takım tartışmalar var zaman zaman. Bu konudaki görüşünüz nedir?” şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bu tartışmaların boyutlarını bilemiyoruz. Zaman zaman gazetelerde köşe yazarları da bu konudan bahsediyorlar. Niteliği ve kapsamı açısından neyi kasdettiklerini anlayamıyoruz. Biliyorsunuz her işte bir standart ya da neyi kastedildiği anlaşılmadığı zaman kişilerin beklentileri ya da varsayımları farklı boyutlarda olabiliyor. “

 

“Herhangi bir ayrım yok”

Sayıştay Başkanı Akyel, 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu’nun zengin bir içeriğe sahip olduğuna vurgu yaparak, denetimlerde askeri kurumlar, istihbarat ya da güvenlik gibi herhangi bir ayrımın yapılmadığını bildirdi.

Akyel, sözlerini şöyle tamamladı:

 “Bundan sonraki süreçte herhangi bir değişiklik yok. Kanunumuz çok açık. 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu belli. Orada okuduğunuz zaman herhangi bir kurum hakkında bir istisna yok. Bütün kurumlar aynı şekilde denetlenecek. Herhangi bir isim vererek asker, güvenlik ve istihbarat gibi bir ayrım yok. Özel düzenleme yok. Ayrım yok aslında. Şahısların beklentileri, arzuları ya da kafalarındaki ölçüler farklı olabiliyor. Buna da siz bir şey diyemiyorsunuz. Tamamiyle izafi bir yorum. Ancak bizim 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu’na bakabilirsiniz. Kanunda herhangi bir kurum ismi verilerek herhangi bir kuruma istisna getirme, imtiyaz tanıma, muhaf tutma gibi öyle bir durum yok. Türkiye’de bütün kurumlar aynı şekilde Sayıştay denetimine tabi edilerek denetlenirler. Kanunumuz çok dolu. Bu kanunun uygulamasını kurum olarak yürütüyoruz. Kurumların yeni uygulamaları zaman alıyor. Bir gece ya da bir günde yapmak mümkün olmuyor. Olayın teknik boyutu var. Kurum olarak kendinizi hazırlamanız gerekiyor. İç mevzuata hazırlanmanız ve plan yapmanız gerekiyor. Bunları hepsi zaman alıyor. İleriye dönük olarak Sayıştay denetimlerinin vatandaşlarımızın bilgisi olabilecek şekilde daha şeffaf ve daha açık olacak. Sayıştay denetimini dünya ülkelerinin standartlarıyla aynı düzeyde yürüteceğiz.”

Editör

Son Güncelleme: 11.10.2012 18:35
Anahtar Kelimeler:
Recai Akyel
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.