DAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ

DAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ

26 Mayıs 2013 Pazar 21:57
 DAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ
Kalkınma, kısaca bir ülkenin milli gelir düzeyindeki artışa paralel olarak ekonomik, sosyal ve siyasal yapı ve unsurlarında değişimleri içeren bir süreç ve hareketlenme olarak ifade edilebilir.
Tarihsel sürece bakıldığında aslında 2. Dünya Savaşına kadar kalkınma kavramı üzerinde fazla durulmuyor veya dikkat çekmiyordu. Ancak Avrupa’da yaşanan savaşın ardından meydana gelen büyük yıkım sonrası “kalkınma” kelimesi hem iktisat ilmiyle uğraşanlar hem de siyasiler tarafından sıkça kullanılmaya başlandı.
Bu kavram günümüze kadar çeşitli eklentilerle birlikte gelmeyi başarmış ve son olarak ise “sürdürülebilir” kalkınma biçiminde yaklaşımlar kullanılmaya başlanmıştır.
Türkiye açısından ise “kalkınma” kavramının kullanımı çok eski bir tarihsel geçmişe sahip değildir.
Türkiye'nin bölgesel kalkınma sürecini 3 ayrı dönemde incelemek mümkündür. I. dönem, 1923'ten başlar ve 1963'e kadar olan zaman dilimini kapsar. II. dönem ise 1963'ten 1999'daki Helsinki Zirvesi'ne kadar olan süreyi kapsarken, III. dönem ise Helsinki'den günümüze kadar olan zamandır.
Türkiye’de bölgesel kalkınma, 1963’teki birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ile girilen planlı döneme kadar fazla önemsenmemiştir. 1963’te planlı dönemin başlamasıyla birlikte, bölgesel planlama anlayışı değişmeye başlamış ve bölgesel planlama bir öncelik haline gelmiştir.
1960’lardan günümüze endüstriyel desentralizasyon ve dengeli bölgesel kalkınma politikası uygulanmaktadır. Bundan dolayı beşer yıllık kalkınma planları, entegre bölgesel kalkınma planları, Kırsal Kalkınma Projeleri, yatırım teşvikleri ve Kalkınmada Öncelikli Yöreler, Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri oluşturulmuştur.
Kalkınma teşvik amacıyla, bazı entegre bölgesel kalkınma planları hazırlanmıştır. Bunların başlıca ise, Doğu Marmara Planlama Projesi, Antalya Projesi, Çukurova Bölgesi Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Zonguldak-Bartın-Karabük Bölgesel Kalkınma Projesi, Doğu Anadolu Projesi(DAP) ve Doğu Karadeniz Bölgesel Kalkınma Planı‟dır.
Bunlar içinde yer alan DAP ise Doğu Anadolu’da bir bölgesel kalkınma idaresi şeklinde yapılanmıştır. 
DAP Bölge Kalkınma İdaresi temelde 1999 yılında dokuz milletvekilinin imzası ile verilen bir dilekçe ile teklif edilmesine rağmen (dilekçe için bakınız: http://www2.tbmm.gov.tr/d21/2/2-0173.pdf) 3/6/2011 yılında tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile (yaklaşık 12 yıl sonra) kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları düzenlenmiştir. 
Bu kararnamenin 2. maddesine göre Başkanlık İdaresinin görevleri şu şekilde sıralanmıştır;
Bölgelerin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların proje ve faaliyetlerinin uyum ve bütünlük içinde yürütülmesini sağlayacak eylem planları hazırlamak, bunların uygulanmasını koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek. b) Eylem planları kapsamındaki kamu yatırımlarının etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için kurumlar arası koordinasyonu sağlamak. c) Eylem planlarının gerektirdiği yatırımlara ilişkin teklifleri ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hazırlamak, önceliklendirmek ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile Kalkınma Bakanlığına göndermek. ç) Bölgedeki kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen yatırım projelerini izlemek ve değerlendirmek. d) İlgili kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilmesi hâlinde, yatırım projelerinin geliştirilmesine yardımcı olmak, bu sürece gerektiğinde Kalkınma Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre malî ve teknik destek sağlamak. e) Bölge planlarının tamamlayıcılığını ve bütünlüğünü gözeterek, kalkınma ajanslarının ortak ve daha etkili çalışmalarına yardımcı olmak ve bu konularda görüş ve öneriler geliştirmek. f) Bölgelerinin gelişme potansiyeline, sorunlarına ve imkânlarına dair araştırma, etüt, proje ve incelemeler yapmak veya yaptırmak. g) Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları için başta kurumsal kapasite ve beşeri kaynak konuları olmak üzere, Kalkınma Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre mevcut proje ve programlarla mükerrerlik oluşturmayacak yenilikçi destek programları tasarlamak ve uygulamak. ğ) Kalkınma Bakanlığı tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.
Merkez idare binası ise Erzurum ili Aziziye ilçesi Belediye Başkanlığı sınırları dâhilindedir.
Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van olmak üzere toplam 14 ili kapsayan DAP İdaresinin yapılanmasında Sayın Adnan Demir beyefendi Başkanlık görevini yürütmektedir.
Bölgeye hizmet etmek için harekete geçen DAP Bölge Kalkınma İdaresini ziyaret ederek aslında bu birimin amaç ve desteklerini yerinde görmeniz ve öğrenmeniz karşılıklı motivasyon bakımından da önem arz etmektedir.
Özellikle fiziksel yakınlığı nedeniyle başta Erzurumlulara ve bölge insanına tavsiyem oldukça sıcakkanlı personelinin bir bardak çayını içerek bilgi alış verişini yerinde gerçekleştirmek doğru bir yaklaşım olacaktır.



Editör

Son Güncelleme: 26.05.2013 21:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.