BİZİM TELESKOP HACI MURAT MI?

İbrahim Hakkı Hazretlerinin torunları ATA50 teleskobuyla gökyüzünü gözlemleyecek.

27 Eylül 2012 Perşembe 09:07
BİZİM TELESKOP HACI MURAT MI?

Soner İSTANBULLU'nun haberi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nün sağladığı destek ile iki yıl süreli ‘Güdümlü Bilimsel Araştırma Projesi (GBAP) kapsamında, Eylül 2011 tarihinde Üniversite yerleşkesinde kurulan ATA50 Teleskopu, törenle hizmete girdi. Teselkop’dan ayı gözleyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Teselkop’un kalitesi için acaba ‘Hacı Murat’ mı? Yoksa daha mı iyi diye sordum? Bana Türkiye’nin en iyi beşinci teleskobu cevabını verdiler” dedi. Atatürk Üniversitesi’ne ait çamlık alanda kurulan teselkobun açılış törenine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Proje sorumlusu Cahit Yeşilyaprak’ın projeyle ilgili bilgi vermesinden sonra konuşan Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, türkiye’nin en iyi beşinci teleskopunu bilimin hizmetine sunduklarını söyledi. Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin yıllar önce yaptığı çalışmanın şimdi devam edeceğini belirten Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Kuruluşunda olduğu gibi çalışmalarında da bir ilk olan Atatürk Üniversitesi Türkiye’nin beşinci büyük teleskobunu kurmuştur. Teleskobun kalitesiyle ilgili görüştüğüm arkadaşlara, ‘Bizim cihaz nedir? Hacı Murat mı? Yoksa daha mı iyi? Diye. Arkadaşlar, teleskobun Türkiye’de 5’inci olduğunu belirterek kalitesini söylediler. Kıymetli bir cihaz sadece Atatürk Üniversitesi değil teknik bir çalışma yapacak Erzurum Teknik Üniversitesi, bölgemizdeki üniversiteler ile meraklı halkımıza da hizmet edecek. Bilim adamları, öğrenciler, meraklı halkımız artık buradan uzayı gözleyebilecekler” diye konuştu. Açılış sonrası Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak ile Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, hizmete giren teleskopla gökyüzünü izledi.  

ATA50 Teleskopu
ATA50 teleskopu, Atatürk Üniversitesi’nin büyük projelerinden biri olan Kalkınma Bakanlığı destekli, Türkiye’nin en büyük teleskopuna sahip olacak ‘Doğu Anadolu Gözlemevi’ (DAG) Projesi’nin bir parçası olduğu gibi, bilim-toplum projelerine ve halka açık etkinliklere de hizmet edecek.ATA50 teleskopunda yürütülecek çalışmalar, 2012 yılında kurulan Atatürk Üniversitesi Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) bünyesinde sürdürülecek.ATA50 Teleskopunun bazı özellikleri: Çap: 510 mm. Toplam ağırlık: 300 kg. Büyütme: 100-600 kez. Görüş alanı: 65 mm.

 

 

Editör

Son Güncelleme: 27.09.2012 10:08
Anahtar Kelimeler:
Teleskop
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.