BARDIZ KİLİMİ MARKALAŞMA YOLUNDA

Osmanlı Saraylarında kullanılan Bardız Kilimlerini yaşatmak için hazırlanan projenin kapanış toplantısı Palandöken Dağındaki Palan Otelinde yapıldı.

24 Aralık 2011 Cumartesi 11:54
BARDIZ KİLİMİ MARKALAŞMA YOLUNDA
Meşhur Bardız kilimleri, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırlanan bir projeyle marka haline getirilecek. “Bardız Kilimlerini Yaşatma” adını taşıyan proje kapsamında 26 ev hanımına eğitim verilirken, toplamda 75 kişiye Bardız kilimi dokuması öğretildi. Bardız Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan “Bardız Kilimlerini Yaşatma” projesi, ev hanımları ve genç kızlar için hem geçim kapısı oldu, hem de Bardız kilimlerinin yaşatılmasına imkan sunuyor.
Projenin kapanış toplantısı dün akşam saatlerinde Palandöken Dağındaki Palan Otelinde yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Gök, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Prof. Dr. Birgül Sönmez ve çok sayıda davetli katıldı.
Bardız Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenyurt Topal, SODES kapsamında desteklenen proje hakkında bilgiler aktardı. Bardız Kilimlerini Yaşatma Projesi’nin, 2010 yılında Devlet Planlama Teşkilatına sunulduğunu ve kabul edildiğini hatırlatan Topal, projenin bütçesinin 220 bin lira olduğunu belirterek, uygulama süresinin ise, 12 adaydan müteşekkil olduğunu kaydetti. Topal, “Proje kapsamında şuana kadar 26 ev hanımı ve genç kızımıza Bardız kilimlerinin dokuması öğretilmiştir. Toplamda 75 kadına Bardız kiliminin dokumasına yönelik eğitimler verilecektir.” dedi.
Bardız Gaziler köyünde eğitimlerin verildiğini anlatan Topal, “Osmanlı Saraylarında kullanılan ve “Saray Kilimleri” denilen kilimlerin, 16 ile 17. yüzyılda dokunmuş olduğu görülür. Günümüzde bu teknik, Erzurum Bardız ve Kars Sarıkamış yörelerinde dokunan kilimlerde görülmektedir. Dokunan bu kilimlerin bir diğer özelliği de 300 ile 350 yıl geçmesine rağmen hala kullanılabilmekte, renk ve iplik kalitesi bozulmamaktadır. Yünlerin renklendirme işlemi tamamen doğal olan bitki köklerinin kaynatılması sonucu elde edilir. Böylelikle yün yıpranmayıp sağlamlık kazanır. Osmanlı Saraylarında bu kilimler tercih edilirdi. Bu kilimler Bardız yöresinde dokunur ve “Bardız Kilimleri” diye nitelendirilirdi.” şeklinde konuştu.

BARDIZ KİLİMLERİ YÖRESEL BİRÇOK ÖZELLİĞE SAHİP
Şenkaya’ya bağlı Bardız yöresi ve bağlı köylerinde dokunan kilimlerin, yöresel özellikler gösterdiğini ifade eden Başkan Topal, “Günümüzde ilçe merkeziyle yerli köylerin birçoğunda, Bardız kilimi dokunması unutulmaya yüz tutmuştur. Küçük ve eski atölyelerde bu kilimlerin dokunduğunu görebilmekteyiz. Yün renklendirme işleminin ise, köylerde hala yapıldığını görmekteyiz. Bu konuda bilimsel çalışma yapan Atatürk Üniversitesinden proje boyunca destek aldık.” dedi.
Toplantı sonunda gazeteci- yazar Coşkun Aral ve Prof. Dr. Birgül Sönmez’e, Bardız kilimi hediye edildi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.