AYI TARTIŞMALARINDA YENİ BİR İDDİA: HES

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, Erzurum ve bölgede etkili olan ayı saldırılarının Hidroelektrik santrali çalışmalarından kaynaklandığını ileri sürdü.

15 Eylül 2012 Cumartesi 09:24
AYI TARTIŞMALARINDA YENİ BİR İDDİA: HES

Erzurum ve çevresinde özellikle yaz aylarında baş gösteren ayı saldırıları tartışmalarına ortaya attığı iddiayla yeni bir boyut kazandıran Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, Hidroelektrik santrali (HES) çalışmaları sonucu ayıların yuvalarından edildiğini, bu yüzden katil ayıların insanlara saldırdığını iddia etti. Konuyla ilgi yapılan bilimsel araştırma olan Kaçkar Dağları Projesi’nde önemli bulgulara ulaştıklarını ifade eden Bedirhanoğlu, HES’lerin ayıların doğal hayatını yok ettiğini, katil ayıların bu nedenle insanlara saldırdığını belirtti.

Bedirhanoğlu, şöyle devam etti:

“HES’ler ayıların doğal yaşam alanları katletti. Ayı saldırıları bu yüzden baş gösterdi. Bu iddiayı bugüne kadar yapılmış olan çalışmalara dayanarak ifade ediyoruz. Bir kere yabani hayvanların insanoğluyla karşılaşma gibi bir korkuları var. İnsanlar ne kadar hayvanlardan korkuyorsa hayvanlar da insanlardan o kadar korkar. Bilim adamları şunu söylüyor, eğer yabani hayvanla karşılaşıyorsanız mutlaka bunun bir nedeni vardır. Yuvası dağıldığında, yuvasından koparıldığında ve çok aç kaldığında yaban hayvanlar insanların bulunduğu yerlere gelebilir. Bunları düşündüğümüzde ve bilimsel verilere baktığımızda ayılar ya yuvaları dağıldığı için ya da aç kaldıkları için insanlara saldırdı. HES’lerin ardından ayıların yuvaları dağıldı ve aç kaldılar. HES’lerden önce bugüne kadar orada yaşadılar ve aç kalmadılar. Ama şimdi öyle değil. Balıklarla beslenebiliyorlardı. Şuan HES’ler sonucu o akarsular da kalmadı.”

 

“HES’lerle onların dünyasını yok ettiler”

HES inşaatlarıyla ayıların yurtlarından edildiğini öne süren TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, “HES’lerle onların dünyasını yok ettiler. Eskiden İspir, Oltu ve Olur gibi ilçelerde dahi özellikle ayı ve domuzların bal ve fasulyelere rağbet gösterdiği, bu ürünleri alırken oradaki insanlara saldırmadıkları bilinmekteydi. Şimdi öyle değil. Şuan bu kadar saldırgan olmalarının nedeni HES’lerle yuvalarının dağıtılması ve bu nedenle aç kalmalarıdır. HES’ler yaban hayatını yok etti ve ayı saldırıları da bu yüzden arttı. Biz bu düşüncedeyiz” diye konuştu.

Bedirhanoğlu, İspir’de 30 ayının bulunduğu yönündeki bazı iddialara katılmadığını anımsatarak, “İspir’de 30 ayının bulunduğuna pek anlam veremiyoruz. Bununla ilgili ciddi bir çalışmanın yapılması lazım. Yusufeli’nde 4 ayı ailesine rastlanıldı. Bunlara çip takıldı. Bahsedildiği gibi bu rakamın olduğuna inanmıyorum. Bu işten anlayanların özel bir araştırma yapması lazım. Bu iş avcı hikayesi ve şehir efsanesine dönüştü” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 15.09.2012 12:08
Anahtar Kelimeler:
Işıl Bedirhanoğlu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.