ATATÜRK'ÜN ERZURUM'A GELİŞİNİN 92. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 92. yıldönümü, Aziziye ilçesinde ve Erzurum'da düzenlenen törenle kutlandı.

03 Temmuz 2011 Pazar 12:20
ATATÜRK'ÜN ERZURUM'A GELİŞİNİN 92. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI
Ilıca’daki Şehitlik Parkı’nda düzenlenen törene, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Aziziye Kaymakamı Turgay Ünsal, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ilıca Lisesi öğrencileri ile gaziler Türk Bayrağı ile töreni alanına geldiler. Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz yaptı.
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere ilimize ve ilçemize teşrif edişinin 92. yıldönümünü kutlamanın mutluluk ve haklı gururunu yaşıyoruz.” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Başkan Cengiz, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Millî Mücadele’yi teşkilâtlandırmak üzere 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’dan başlattığı kurtuluş ve özgürlük mücadelesindeki durağı, Havza-Amasya-Tokat-Sivas-Erzincan’dan sonra 3 Temmuz 1919’da Ilıca ve de Erzurum olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ilıca’da kendisini karşılayanlarda gördüğü azim ve kararlılıkla, “Bu milletle neler başarılmaz ki” şeklindeki ifadeleri, büyük Türk Milletine ve Aziz Dadaşlara olan inanç ve güveninin daha da arttığını ortaya koymuştur. Bugün, “Bağımsızlık, Özgürlük ve Türkiye Cumhuriyeti Meşalesi”nin ateşlendiği gündür. Bu mücadelenin Dadaşlar diyarından ve Ilıca’dan başlatılması, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hamuru insan sevgisi ve vatan sevdasıyla yoğrulmuş Dadaş’a olan güveninin en büyük göstergesidir. Büyük Önder’in başlattığı bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin önemli bir durağını oluşturan ilçemiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin de harcı olma onuruna erişmiştir. “Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, asla parçalanamaz” nidalarının yükseldiği Erzurum, en zor şartlarda bile bağımsızlık ve egemenlik tutkusundan taviz vermemiş yüce bir milleti, Dadaş’ı bünyesinde barındırmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bağrına basan Erzurum, Milli Mücadelenin mihenk taşı, Cumhuriyet meşalesinin ateşleyicisi olmuştur. Erzurum, vatanın başının sıkıştığı, milletin ateş çemberine düştüğü bir dönemde üzerine düşeni tereddüt etmeden yerine getirmiş, vatanı, milleti ve bayrağı için yüreğini ve bedenini siper etmiştir. Dadaşın azmini, kararlığını ve güvenini gören Gazi Mustafa Kemal Paşa yedi düvele meydanı Erzurum’dan okumuştur.
Erzurumlunun vatan sevgisi, millet sevgisi ve al bayrağı göklerde hür görme arzusu Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı da yüreklendiren ve cesaretlendiren en büyük adım olmuştur. O gün ülkemizi bölmek, parçalamak ve yok etmek için çirkin emeller besleyenler, bugün terör belasıyla bir kez daha karşımıza dikilmiş durumdadırlar. Fakat şunu bilmiyorlar ki, o gün yedi düvele meydan okuyanlar, bugün üç beş çapulcuya asla ve de kat’a boyun eğmeyecektir. Bu duygularla, bir kez daha canlarını ve kanlarını, vatanı, milleti ve bayrağı için seve seve feda eden, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, onların manevi şahsiyetleri önünde saygıyla eğiliyorum.” ifadelerini kullandı.
Aziziye’de düzenlenen tören, halk oyunları ekibinin sunduğu gösterinin ardından sona erdi.

ATATÜRK'ÜN ERZURUM'A GELİŞİNİN 92. YILDÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI
Ilıca’daki törenin ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 92. yıldönümü, Erzurum’daki törenlerle devam etti.
İlk tören İstanbul Kapı'da düzenlendi. Atatürk'ü temsil eden Türk bayrağı 100. Yıl anıtı önünden İstanbul Kapı'ya kadar öğrenciler ve muharip gaziler eşliğinde getirildi. Burada bayrağın selamlanmasının ardından, kortej eşliğinde İstanbul Kapı'dan Havuzbaşı'ndaki Atatürk anıtına kadar yürüyüş yapıldı.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 9'ncu Kolordu Komutanı Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, mülki ve askeri erkan ile öğrencilerin katıldığı tören programı daha sonra Havuzbaşı Atatürk anıtı önünde devam etti. Burada Atatürk anıtına çelenk bırakıldı, folklor ekibi gösteri sundu. Törende konuşma yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, vatanın kolay kazanılmadığını belirterek Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin son derece önemli olduğunu söyledi.
Başkan Küçükler, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Tarihi açıdan çok büyük bir öneme sahip olan 3 Temmuz gününde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şehrimize teşriflerinin 92’nci yıldönümünü kutlamak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Takdir edilmelidir ki; kurtuluş mücadelesinin başladığı gün olarak tarihe geçen 3 Temmuz, bu mücadelenin sancaktarlığını yapmış olan Erzurum için çok daha büyük bir anlam taşımaktadır. İşte bu yüzden Erzurumlular ve Erzurum halkı olarak büyük bir onur ve kıvanç duymaktayız. Erzurum Kongresi’ne giden yolda atılmış çok önemli adımlardan birisi olarak kabul ettiğimiz 3 Temmuz günü, bir milletin yeniden şahlanışına ve bağımsızlığa giden yolda her türlü engelin aşılmasına şahitlik etmiştir. Çünkü: Ülkenin kaderini belirleyen Erzurum Kongresi ve ardından toplanan Sivas Kongresi, 3 Temmuz’da Erzurum’da doğan istiklal güneşinin ve bu günde başlatılan kutlu mücadelenin bir eseridir. Erzurum Kongresi önemlidir; çünkü Misak-ı Milli’nin temelini oluşturmuştur. Erzurum Kongresi önemlidir; çünkü ulusal egemenliğin hâkim kılınması ve tam bağımsızlık, en yegane hedeftir. Ve bu hedefe varılacak olan yolda ise, millet vardır, kudret vardır; kararlılık, cesaret ve fedakârlık vardır. Kaldı ki; 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a teşrif eden Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya; “Bu milletle neler yapılmaz ki!” dedirten de, 92 yıl önce bugün hürriyet aşkıyla şekillendirilen işte bu tablodur. 3 Temmuz’da başlayan bağımsızlık mücadelesi sürecinde bu şehirde yakılan kurtuluş meşalesi, vatan toprağının dört bir yanını sarmış olan esaret çemberini paramparça etmiş, milletimizin önünde yepyeni ufuklar açmıştır. Esarete karşı çıkan, manda ve himayenin ise, insan hak ve hürriyetlerinin yok edilmesi demek olacağını bilen kahraman Erzurumlular, canları pahasına bir duruş sergilemiş ve İstiklal Harbi ile kazanılan bağımsızlık mücadelesi yolunda, tarihi ve örnek teşkil edecek bir adım atmıştır. Erzurum’da sergilenen cesaret ve kararlılığın ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu ortaya koymak açısından yine Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya ait şu ifadeler dikkate değerdir. Paşa diyor ki; ‘Benim Erzurum'a gelişim, bütün milletin ateşten bir çember içine alınmış olduğu bir zamana tesadüf etti. Bütün millet bu çemberin içinden nasıl çıkılacağını düşünmekte idi.’
İşte böyle bir azim ve coşkuyla kurtarıcısını bağrına basan Erzurum halkı, Milli Mücadeleye ev sahipliği yaparken, Cumhuriyete giden yolda en temel kararların alınmasına da, öncülük etmiştir. Bu yüzden Atatürk, kurtuluş mücadelesinin ateşini buradan yakmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşa çok iyi biliyordu ki; rengini şühedanın kanından almış olan Ay Yıldızlı bayrağımızı göklerde hür görmek; Dadaşın geçiştirilemez tek arzudur.”
Tören sonrasında katılımcılar Atatürk Evi'ni gezdi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.