ARAŞTIRMA HASTANESİ’NE KEMİK İLİĞİ VE KÖK HÜCRE MERKEZİ

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde Kemik iliği ve kök hücre Transplantasyon merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

19 Kasım 2013 Salı 17:33
ARAŞTIRMA HASTANESİ’NE KEMİK İLİĞİ VE KÖK HÜCRE MERKEZİ
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Konferans salonunda düzenlenen Kemik İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi açılışına Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özkan Polat, Doç. Dr. İlhami Kiki, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kemik İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezinin açılış töreninde konuşan Doç. Dr. İlhami Kiki, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Kemik İliği ve Kök Hücre transplantasyon merkezinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da en büyük yatak kapasitesi bakımından Türkiye'deki tüm merkezler içerisinde ilk 3'te yer aldığını söyledi. Doç. Dr. İlhami Kiki, "Hematolojik kanser başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde uygulanan kemik iliği ve kök hücre nakli hastanemiz bünyesinde uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir program çerçevesinde ülkemizde 19 adet bölge belirlenmiş ve bu bölgelerdeki kemik iliği ve kök hücre nakli ihtiyacını gidermek üzere çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda 2004 yılında 12 olan erişkin kemik iliği nakli merkezi sayısı 2012 yılı sonunda 41'e, 7 olan pediatrik kemik iliği nakli merkezi sayısı da 18'e yükselmiştir. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Kemik İliği ve Kök Hücre transplantasyon merkezi 24 yatak kapasitesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Merkezinin en büyük merkezi olup yatak kapasitesi bakımından Türkiye'deki tüm merkezler içerisinde ilk 3'te yer almaktadır. Merkezimizde ilk kök hücre nakli yaklaşık 1 yıl önce gerçekleştirilmiş, o tarihten bu yana toplam 10 hastaya Otolok Kök Hücre Nakli, 1 hastaya ise allogeneik donör lökosit infizyonu uygulanmıştır. Amacımız otolog, allogeneik, akraba dışı ve haploidentik kök hücre nakilleri uygulayan uluslararası kalite sistemleri tarafından akredite edinmiş, mezenkimal kök hücre üretim ve nakli yapabilen bir merkez olmayı amaçlamaktayız." dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özkan Polat ise, Kemik İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi ülkemiz ve bölgemizin önemli bir ihtiyacıydı. Bunun açılışını yapmaktan gurur duyduklarını belirtti.

BİZ SON NOKTADAYIZ!

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin son noktaya geldiğini belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, "Üniversitemizin bölge ülkelere de hizmet getirmesini amaçlamaktayız. Hastanemize gelen hastalar burada gelip tedavi olup gidiyorlar. Artık diğer şehirlere gitmelerine gerek kalmıyor. Sağlık hizmetlerinin bütün hizmetlerden bir adım daha önde olması gerekiyor. Çünkü hastalara ilk acil yardımını yapacak kişilerdir. Hayat kurtarıyorlar. Hasta gelince acil yardımında gerekli şeyler tam olarak yapılamıyorsa oradaki personelden üniversite rektörüne kadar herkes sorumludur. Bu imkanlar Ankara'da, İstanbul'da, Amerika'da varsa Erzurum'da neden olmasın. Eğer varsa da kullanılmıyorsa orda da sorumlu olan sağlık çalışanlarıdır. " dedi.

ERZURUM SAĞLIK KONUSUNDA BÖLGE MERKEZİ OLMASI LAZIM

Kemik İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi açılışında konuşan Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, “Bölgenin Doğu’nun en önemli merkezlerinden bir tanesi olan Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi sadece Türkiye’ye Doğu’ya değil etraftaki komşu ülkelere de hizmet ettiğini duyuyorduk ama burada gözlemleme imkanımız oldu. Bu da sadece bölge insanları için değil Türkiye’miz için gurur verici bir durumdur. Burada hiçbir hastanın başka bölgelere gitmeden tedavi olması gerekiyor. Çevre illerden de buraya hastalar gelmesi lazım. Erzurum nasıl bir çok konuda bölge merkeziyse sağlık konusunda da bölge merkezi olması lazım.” dedi.

İLK İLİK NAKLİ OLAN HASTAYIM

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Kemik İliği ve Kök Hücre transplantasyon merkezi açılışına gelen 47 yaşındaki Hasibe Altınok, " Araştırma Hastanesinde ilk ilik nakli olan kişiyim. Geçen yıl Aralık ayında ameliyatım gerçekleşti. Açılış olduğu için beni de davet ettiler." şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 19.11.2013 17:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.