Alcan: Mobbing ile Mücadele Kanununa ihtiyaç var

Jale Hülya Alcan, 5-11 Şubat Mobbing ile Mücadele Haftasında TRT Erzurum Radyosuna konuk oldu.

admin
admin
13 Şubat 2024 Salı 13:18
Alcan: Mobbing ile Mücadele Kanununa ihtiyaç var

Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum İl Temsilciliği Başkanı Jale Hülya Alcan, 5-11 Şubat Mobbing ile Mücadele Haftasında TRT Erzurum Radyosuna konuk oldu. Yapımcılığını Azer Yılmaz Aydın’ın üstlendiği ‘Hayatın İçinden’ programında Spiker Yıldıray Yıldız’ın sorularını cevapladı.

Alcan, Mobbing ile Mücadele Derneğinin haftanın bu yılki temasını “Mobbing ile Mücadele Kanununa İhtiyaç var.” olarak belirlediğini ifade etti.

Alcan şunları söyledi: “Sloganımız ise “Gönül Koyma ÜLKEN İÇİN Gönlünü koy.” Kampanyamız yıl boyuna yayılan çeşitli etkinliklerle sürecek, mobbinge yönelik toplumsal bilinç oluşturulacak. Mobbing ile Mücadele Derneği olarak, 2010 yılında kurulduk. İşyerlerinde çalışma barışının geliştirilmesi, onurlu çalışma hakkının korunması, deneyimli, birikimli insan kaynağımız olan beşeri sermayemizin ülkemiz adına doğru kullanılması, heba edilmemesi, iş ve çalışan verimliliğinin artırılması, pozitif işyeri ortamlarının çoğaltılması, mağdurların haklarının savunulması, onlara hukuki ve psikolojik destek sağlanması, mobbing ile mücadele edilmesi amacıyla çalışıyoruz. Dernek olarak Türkiye genelinde 14 il temsilciliğimizle birlikte hizmet veriyoruz. Derneğimiz mağdurların başvurularını takip ederek, mentörlük yapmakta, hukuki ve psikolojik destek sağlamaktadır. Ülkemiz çalışma hayatına katkı sağlamak amacıyla derneğimiz; HEGEM Şiddetle Mücadele Vakfı ile işbirliği protokolü imzalayarak, özellikle “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi” konusunda ortak hareket etmek, fikir birliği ve güç birliği içerisinde bu alanda sorumluluk almak, destek ve katkı sağlamak için çalışmaktadır. Çalışma Yaşamında Şiddet ve Taciz ülkemiz çalışma hayatının önemli bir sorunu olarak ortada durmaktadır”

Mobbingle mücadelenin önemine değinen Alcan, “Mobbing ile ilgili müstakil bir kanunun olmaması, çalışma barışına zarar vermekte, beşeri sermayemizi yıpratmakta, onurlu çalışma hakkını ortadan kaldırmakta, çalışma hayatından kaynaklanan intihar ve cinayetlere sebep olmaktadır. Bu durum mağdurların hak arama konusundaki umutlarını maalesef olumsuz yönde etkilemekte, zorbaların da iştahını kabartmaktadır. Bu ekonomik ortamda insanlar ne olursa olsun işlerini kaybetmemek için yapılanları sineye çekmek zorunda kalmaktadır. Belirtmek gerekir ki mobbing; ortak kurum kültürünü yok etmekte, çalışan devir hızını yükseltmekte, deneyimli, birikimli insan kaynağını yok etmekte, iş kazası ve meslek hastalıklarını artırmakta, çekişme, çatışma, hizipleşme, kutuplaşma ve ayrımcılığı artırarak, kamu ve özel sektör işyerlerinde verimliliği düşürmektedir. Gelinen noktada, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin yoğun olarak yaşandığı bir toplumun geleceğe güvenle bakması mümkün değildir. Bu durum sürdürülebilir de değildir” dedi.

Bu vesile ile kampanyamızı destekleyen bütün STK’lara yürekten teşekkür ediyoruz. 5-11 Şubat Mobbing ile Mücadele Haftasının ülkemizdeki engin hoşgörü ve duyarlılığın artmasına vesile olmasını diliyoruz. Gönül Koyma ÜLKEN İÇİN Gönlünü koy” diye konuştu.

Maalesef başta sosyal hayat olmak üzere, çalışma yaşamında da şiddet kültürünün her geçen gün arttığını ifade eden Alvan, sözlerini şöyle tamamladı; “Mobbingin doğru bir biçimde tanımlanması, mağdurlara psiko-sosyal destek sağlanması, mobbing yapanlara verilecek caydırıcı cezaların ortaya konulması bir ihtiyaç olarak karşımızda durmaktadır. Müstakil bir Mobbing ile Mücadele Kanununun olmaması kaotik bir ortam yaratmakta, keyfilik ön plana çıkmaktadır. Görev, yetki ve sorumlulukların net olarak belirlenmediği, ortak kurum kültürünün olmadığı, olumsuz çalışma ortamları, verimliliği etkilemekte, insanların sağlığını yitirmesine, toplum sağlığının da olumsuz etkilenmesine, aile birliğinin bozulmasına, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın da olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Nitekim 2023/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde; “Şiddetle mücadelede aktif rol alan kurumlar başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafında…

“Engelliliğe Dayalı Her Türlü Ayrımcılığı Önlemek İçin

- Kadın Emeğinin Görünür Kılınması İçin

- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin

- Kadın Yönelik Şiddet ve Tacizi Önlemek İçin

- Çalışma Barışı İçin

- Pozitif İş Ortamları İçin

- İnsana Yaraşır İŞ İçin

- İş Kazası ve Meslek Hastalıklarını Önlemek İçin

- Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemek İçin

- İşyerinde Verimlilik İçin

- Kalkınmış bir Türkiye İçin

- Psiko- Sosyal Destek Sağlamak İçin

- Ruh Sağlımızı Korumak İçin

- Çocuklarımızın Geleceği İçin

- Mutlu Aile, Huzurlu bir Toplum İçin

- Güçlü bir TÜRKİYE İçin

Mobbing ile Mücadele Kanununa İhtiyaç Var!”

Editör

Son Güncelleme: 15.02.2024 11:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.