AFAD MÜDÜRÜNÜN ÖDENEK ÇARESİZLİĞİ

İl Genel Meclisi toplantısında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün içinde bulunduğu durum tüm çıplaklığıyla kamuoyunun bilgisine sunuldu. Van depreminin ardından tüm stok, lojistik destek ve iaşesi biten devlet kurumu, devletin meclisinde haykırdı: “Bize yardım edin”

22 Kasım 2012 Perşembe 08:57
AFAD MÜDÜRÜNÜN ÖDENEK ÇARESİZLİĞİ

Muhiddin YAZICIOĞLU'nun özel haberi

Kentin ekonomik, siyasal, sosyal ve iktisadi meselelerinin konuşulduğu  İl Genel Meclisi’nde bu kez alışık olmayan bir durumla karşılaşıldı. Toplantıda neredeyse S.O.S verdiklerini maddi desteğe acil bir şekilde ihtiyaç duyduklarını belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, devletten yardım istedi. Devlet kurumunun devletin kürsüsünden yaptığı isyana tanık olan meclis üyeleri şaşkınlıklarını gizleyemedi.  Van depreminin ardından bütün stok, lojistik destek ve iaşelerinin tükendiğini ifade eden Aktürk, 5902 sayılı yasayı örnek vererek, özel idare bütçesinden kendilerine ayrılan ödeneğin yetersiz olduğunu kaydetti.

Aktürk, şöyle dedi:

“İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 17.12.2009 tarihinde 5902 sayılı kanun gereği kurulan yeni bir teşkilattır. Bu kanunun 18. maddesinde bir hüküm vardır. Kanun der ki; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinin personel ve personel giderleri başkanlıkça karşılanır. Diğer giderler İl Özel İdareleri tarafından giderilir. Bir de 6111 sayılı kanun vardır. Burada da yasa der ki; İl Özel İdarelerince İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine kendi bütçelerinden yüzde birlik oranında bütçe ayırmalıdır. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kurulalı 3 yıllık bir zaman geçti. İl Özel İdaresi’nce il müdürlüğümüze ayrılan bütçe en az olan yüzde 1’lik bir dilimdir. 2012’de 600 bin lira. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 2013 yılı bütçe teklifi 2 milyon 708 bin 500 liradır. Bu hizmetin gereklilikleri dikkate alınarak talep edilen bütçe teklifidir.”

 

Bütçeden kaynaklanan aksamalar

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, toplantıda yaptığı sunumda bütçeden kaynaklanan aksamalarla zor duruma düştüklerini vurguladı.

Aktürk, şöyle devam etti:

“İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün yürüttüğü hizmetlerde bazı aksamalar var. Bu aksamalar özellikle bütçeye dayalı aksamalar. Biz Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı’na yazışmalarla ödenek talebinde bulunduk bize gelen cevap şu oldu: ‘Başkanlığımızın bütçesinden personel ve personel giderleri ile ilgili diğer harcamalara ilişkin yapılan ödemeler... 5902 ve 6111 sayılı kanunlar gereğince ve Maliye Bakanlığı’nın yukarıda belirtilen görüşü doğrultusunda ödeme yapılmaktadır. Müdürlüğümüzün bu kapsam dışında kalan diğer ödemeler, il özel idarelerin bütçelerinde herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden yapılması gerekmektedir.’ Başkanlıktan bize gelen yazıdan sonra İl Özel İdaresi’yle yazışmalar yaptık.  Özel İdare’den gelen cevapta şöyleydi:

‘Personel giderlerinin İl Özel İdaresi’nce değil Başkanlıkça karşılanması gerekmektedir. Ayrıca İl Afet Müdürlüğü’nün yürüttüğü hizmetlerde harcama taleplerimiz var. Arama kurtarma birliği müdürlüğümüzün yiyecek ve giyecek maddelerinin özel idaresi kendi bütçesinden karşılamıyor. Başkanlıkça gönderilen ödenekten karşılansın.’ Bize gelen yazıda böyle denildi.”

 

“Afet’in giyeceği kıyafeti yok...”

Abdurrahman Aktürk, başında bulunduğu kurumun hizmet ve ihtiyaçlarının acil olduğunu anımsattı. Meseleye dikkatle bakılması gerektiğini öne süren Aktürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir açık ortaya çıktı. İl Afet Müdürlüğü’nün yürüttüğü hizmetler acildir, önem arz eder. Ama burada resmi yazışmalar yazılmış. Biz müdürlüğe yazdık, müdürlük bize biz de... Özel idare’de Özel İdare’ye... Böyle sürüp gidiyor. Arama kurtarma biriminde görev yapan personele giydirecek kıyafet yok. Görev yapacak intikal yapacak kıyafet bulamıyoruz. Arama kurtarma birliği müdürlüğüne kıyafet ve yiyecek ihtiyacı 1 yıldır yapılmıyor. Van depremi sonrası acil yardım ödeneği aldık. Bundan bütçe ayırarak personele kıyafet aldık. Biz Arama Kurtarma Birliği Müdürlüğü’nün harcama talebinde biz yiyecek, içecek ve temizlik  ihtiyacını bir türlü karşılayamıyoruz. İl Özel İdaresi mevzuatı doğrultusunda Başkanlıkça karşılanmıyor. Diğer tarafta İl Özel İdaresi karşılayamıyor mu ne yapacağımızı açıklığa kavuşturalım.” Aktürk’ün sunumu sonrası meclis üyeleri devlet kurumunun içinde bulunduğu durumu öğrendikten sonra şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Editör

Son Güncelleme: 22.11.2012 08:58
Anahtar Kelimeler:
AFAD
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.