6 Mayıs 2016. Bir arkadaşımla sohbet ederken aramızda şöyle bir ifade geçti. Şu anda dünyaya Erzurum merkezli hangi düşünceyi veya inanç sistemini anlatabiliriz?
Mesela dünyanın hiç bir yerinde İslam yok ve sadece Erzurum'da var..!  Bizler merkezi Erzurumdan başlayarak İslamı anlatacağız. Bu müthiş sual karşısında ilk aklımıza gelen şey kimler anlatacak? Kimler  hangi bilgiyle bu işin üstesinden gelecek ?
Öyle ya bizler her konuşmamızın başında şehrimizin bir kültür ve medeniyet şehri olduğunu söylemiyormuyuz..! Öyleyse  yapabiliriz desek acaba sizler ne dersiniz?
Peki  diyelim ki  bir medeniyet götüreceğiz. İddialı bir laf ama  var sayalım var. Öyleyse hani bilimsel değerlerimiz var ki götürelim.  Kültür, sanat, müzik, felsefe, fizik, kimya, biyoloji, sosyoloji ve diğer bilim dallarını anlatacağız.
İyide bizde bu bilim dallarında ve diğer alanlarda işe öncülük edecek yetişmiş insanlar varmı ki  böyle bir iddiada bulunalım ! Söylemek kolayda  söyleyecek bulmak her halde zor, ötesi olması gerek.
Örneğin ekonomide yeni bir modelimiz varmı? Veya ekonomik hangi değerlerimizi sunacağız? Tarlasını ekmeyen, tohumunu üretmeyen, çağın gerisinde ki tarım anlayışıyla mı dünyaya  üretim biçimi sunacağız?
Varsayalım ki Erzurum sanayide dünyaya öncülük edecek. Tamam etsin ama  hangi ürün veya ürünlerle yapacak? Hangi teknolojik ürünleri satacak dünyaya? Hamaset yapmak kolay haydi hep beraber cevap verelim...
Erzurumdan dünyaya verebileceğimiz hangi tür mukaddime eserimiz var? Dünya sizden bir temel mukaddime türü eser istiyor.  Verebilecek miyiz..!
900 yıldan be yana acaba kaç evrensel kitap yazılmış ve insanlığın hizmetine sunulmuştur. Medreseleriyle öğündüğümüz,  üniversitesiyle guru duyduğumuz şehrimizden gerçekte dünyaca kabul gören kaç evrensel eser yayınlamışız?
Çok değil 20 yıl önce yaylalarında binlerce küçük ve büyük baş hayvan otlayıp sonuçta insanlığın sofrasına  el süt ve süt ürünleri olarak hizmet veren Erzurum nerede?
Aslında soruları çoğaltabiliriz. Bu kadarla iktifa edip neticeye gelelim.
Erzurum bir inanç merkezi olsa, bir kültür merkezi olsa, bir medeniyet inşa iddiasında bulunsa  evrensel insanlık kültürüne  vereceği pek bir şeyinin olmadığını görüp hakikati teslim etmek zorunda kalırsınız.
Aksi varmı ? Ben bilmiyorum. Bilen varsa açıklasın.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.