1600 yıllık kadim bir şehir. Kimler gelip geçmedi ki bu topraklardan. Persler, Medler, Bizanslılar, Abbasiler, Emeviler, Selçuklu, Timur, İlhanlı ve Osmanlılar.
Geriye dönüp baktığımızda kim ne bırakmış? Kimler İz bırakmış? Evet günümüze gelen maddi eserler o gün atılan eserlerin günümüzde temsilidir. Erzurum tarihi birazda bu eserlerin tarihidir denebilir.
Kale Mescidi, Ulu cami, Tepsi Minare, Kümbetler Selçukluyu hatırlatırken, Çifte Minare, Ahmediye, Yakutiye Medreseleri sanatsal olarak Selçukluyu hatırlatmalarına karşılık,eser sahibi olarak   İlhanlıları hatırlatmaktadır.
İç Kale, 49 Cami, Kurşunlu, Şeyhler Medresesi Osmanlıyı hatırlatırken tarihi camilerde 16-17 yüzyıl eserleri olarak banilerini hatırlatır. Şehrin savunması için yapılan tabyalar, toprak surlar ve kapılar hiç şüphesiz Fosfor Mustafa Paşayı ve devamında şehri yöneten paşaların izlerini taşımaktadır.
Önümüzdeki yıl bitecek olan Ovit tünellerinin ilk planlayıcısı olarak Vali Mehmet Emin Yurdakul'u günümüze taşırken Birinci Dünya Savaşının o acılı günlerinde yaşananları ve şehrin boşaltılmasında karar verici olan Vali Tahsin Uzeri hatırlatır.
1935'lerden sonra Erzurumun imar planların yaptırılmasında, şehre yönelik abide eserlerin ortaya çıkmasında pay sahibi olan Vali Haşim İşcan'ı hatırlatır.
1950'lerde Atatürk Üniversitesinin Kurulmasında, Ilıca Şeker Fabrikasının yapılmasında şehirde görev yapan Valilerimizde iz bırakanlardandı.
1970 -1973 yıllarında görev yapan, Azizye Anıtlarının yapılmasında, Tortum Erzurum yolu yapımında köylünün  valinin sorusu karşısında aldığı cevapla "ben yolumu düz, devletimi ciddi isterim" yol yapımının devamını sağlamasıyla hafızalarımızda kalan Necmettin Karaduman'ı hatırlarken, 1980'lerde Valilik yapan Recep Birsin Özenin toplumla kurduğu iyi ilişkiler ile iz bırakmasına sebep olmuştu.
1993'lerde terör olaylarına kararlı müdahale göstererek gerekenleri yapan vali Mehmet Ağar da istikbalde hatırlanacaklar arasındaydı.
Pratik çözüm yolu bularak bilhassa köylere yönelik yol ve içme suyu problemlerini çözen Gökhan Aydıner de unutulmayacaklar arsındadır.
2013 yılında geldiği Erzurum'da Tabyalarda şehit ailelerine İftar yemeği vermesi ve 9 Kasım tarihinde  tabyalara yürüyüşü başlatmış vali olarak Dr. Ahmet Altıparmak iz bırakanlar arasında yer alacaktır.
Tüm bunlara karşılık Erzurum da bürokrat olmak oldukça zordur. Bunun sebebi  1980 sonrasında şehrimizde görev yapan valilerin siyasilerden yeteri kadar destek almamış olduklarında saklıdır. İktidarda olan partinin milletvekilleri arasında olan rekabet görevli bürokratların işlerinde zorluk oluşturduğu gibi Valilerin çalışma alanlarına da etki ederek verimliliği düşürmektedir.
Gerçekte Erzurum'a atanarak gelen valilerimizin  başlangıçta öz verili çalışmalarına karşı bir müddet sonra gözleyebildiğim kadarıyla şevklerinin azaldığı yönündedir. Bunun başlıca sebeplerinden biri de valilerimizin etrafında oluşan zengin, müteahhit, gazeteci, siyasetçi ve bürokratik halkaların çalışma şevklerinin azalmasında oynadıkları roldür.
Şüphesiz bu isimler ilave edilecek çok değerli yöneticilerimiz şehrimizde görev yapmışlar ve  elbette geriye iz bırakmışlardır. O zaman konuyu tarihçilerin araştırmalarına bırakmak en doğrusu olur.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.