Zaman denen varlık hızla akmakta, insanlar yaşlanmakta , şehirler kentleşmekte ve bütün bunlar yaşanırken esnaf muhasebesini, memur kazancını, işçi alacağı ücreti hesap etmektedir.
Kar, zarar, statik, dinamik ne derseniz deyin her şey değişmekte. Sevinçler, hüzünler zamanın dehlizinde kaybolup gitmektedir.
Var olan her şey eğer zamanın dehlizlerinde kaybolup gidecekse geride ne kalacak? Neler hatırlanacak? Elbette bu sorunların cevabı olmalıdır. Vardır da.
Hani atalarımız ne demiş: " Baki kalan gök kubbede hoş bir sadadır". İşte önemli olan bu sadayı bırakabilmektir. Bunu başardığımız an kurtulmuşuzdur. Yok değilse ; eskilerin deyimiyle; "vay geldi başımıza".
2015 yılını geride bırakıyoruz. Ülkenin en önemli  sosyal ve siyasal değişimi sanırım 7 Haziran, 1 Kasım seçimleri olsa gerekir. Suriye olayı kanamaya devam etmekte, Orta Doğu barut fıçılığını sürdürmekte iken bir de bunlar Rusların Suriye'deki operasyonları ve düşürdüğümüz Rus uçağı eklenince  işler iyice çıkmaza girdi.
Erzurum'a gelince elbette kültürel öğeler öne çıkmakta. Bunlardan birisi Tarihçi Muzaffer Taşyürek Hocanın yıllarca çalışıp  emek vererek hazırladığı Erzurum Takviminin 2016 yılında tekrar Palandöken Belediye başkanlığınca yeniden bastırılmış olması şehir adına sevinilecek güzelliktir. Başta Başkan Orhan Bulutlar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Yine beşinci yılına girecek olan ve çok büyük kültürel değerleri Erzurum ve Türkiye gündemine taşıyan "Beyazşehir Palandöken" dergisi  konu ve içeriğiyle yarınlara umut vermektedir.
Azizye belediye başkanlığınca çıkarılan "Kadim Şehir Azizye" dergisi dördüncü sayısıyla okurlarıyla buluşurken Erzurum tarihine ve kültürüne ışık tutmaktadır.
Tabi Atatürk Üniversitesinin  yayınlamaya başladığı  "Erzurumun Yüzleri" adlı çalışması tarihe bir bakış, eskileri hatırlama ve bir vefa örneğidir. Üniversitenin yaptığı sempozyumları ve sonuç bildirgelerinin  kitaplaştırılıp okurlarıyla buluşturulması tarihe şerh düşmektir.
Erzurum Kalkınma Vakfı bu yılda Erzurum kültürünü tanıtıcı iki kitabı basıp okurlarıyla buluştururken  araştırmacılara yeni  kapı aralamıştır. "Erzurum Bibliyografyası" adlı kitap ile meraklılarına ulaşabilecekleri 1006 kaynak kitap ismi vermekte, Vehbi Kocagüney'in Osmanlı-Rus savaşlarına ve tabyalara ışık tutan  kitabı sevenlerine baş ucu kitabı izlenimini vermektedir:
Erzurum Türk Ocağı şubesinin geleneksel hale getirdiği haftalık konferanslar serisi bu yılda kesintisiz devam etmesi, Güneş Vakfının Çalışmaları, Abdurrahman Gazi vakfının gönül teline dokunan çalışmaları, Ebu Isak vakfının yardımlarını  2015 yılı için şehir adına bir kazanç olarak addetmekteyim.
Şehir adına hizmet veren kamu ve özel teşebbüsün çalışmaları yine değerlendirilecek  güzel bir olaydır.
Son olarak artık gelenekselleşen Tabyalara yürüyüşün üçüncüsü  yapılmış binlerce Erzurumlu Sabah Ezanları ardına  yürüyerek ecdatlarına karşı vefa duygularını yerine getirmişlerdi.
Bütün bu güzel işlere emeği geçen başata Valimiz Ahmet Altıparmak olmak üzere, Orhan Bulurlar, Muhammet Orhan, Erdal Güzel, Muhammet Emek, Raci Solmaz ve tüm  gayretli olanlara teşekkür ediyorum.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.