DOĞUDA 12 BİN 638 SENET PROTESTO OLDU

Merkez Bankası 2012 yılı Ocak-Temmuz dönemi protestolu senet sayılarını açıkladı. Verilere göre, doğu illerinde toplam 12 bin 638 senet protesto edildi.

28 Ağustos 2012 Salı 18:55
DOĞUDA 12 BİN 638 SENET PROTESTO OLDU

Merkez bankası protestolu senet verilerine göre 7 aylık süreçte KUDAKA bölgesinde 3 bin 463, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 5 bin 419, Doğu Anadolu Bölgesinde de 12 bin 638 senet protesto edildi. Doğu Anadolu bölgesinde en fazla protesto olan senet Malatya ve Erzurum’da. Malatya’da 2012 yılı 7 aylık dönemde 2 bin 656 senet protesto olurken Erzurum’da 2 bin 518 kişi senedini ödeyemedi. Erzurum MÜSİAD Başkanı Mustafa Güvenli, “Bu tablo gösteriyor ki iş dünyası yeni arayışlara girmeli” dedi. 

 

Protestolu senetlerin il dağılımı
Merkez Bankası Protestolu Senet verilerine göre, bu Ocak-Temmuz döneminde altı ayında Erzurum’da 2 bin 518, Malatya’da 2 bin 656, Van’da bin 461, Elazığ’da bin 482, Muş’ta 823, Erzincan’da 635, Ağrı’da 623, Kars’ta 627, Iğdır’da 433, Bitlis’te 483, Bingöl’de 290, Hakkari’de 287, Tunceli’de 47, Ardahan’da 273, Bayburt’ta ise 310 senet protesto işlemi gördü. “Ekonomideki bu göstergeler Türkiye’de bölgesel kalkınmışlık farkının açık bir göstergesidir.” diyen doğulu yatırımcılar yeni teşvik yasası sonrasında rakamların olumlu yönde değişeceğinden umutlu.

 

EESOB Başkanı Fırat: Büyük esnaf küçüğü eziyor

Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik (EESOB) Başkanı olan Rasim Fırat, Erzurum ve Doğu’da bu kadar senedin protesto edilmesine çok üzüldüğünü söyledi. Senetlerin protesto edilmesini esnafın fukaralaşmasına bağlayan Fırat, şöyle dedi:

“Bölgede bu kadar senedin protesto edilmesinin sebebi esnafın fukara oluşudur. Esnaf eskisi gibi para kazanamamaktadır. Esnafın alıp sattığı ürünlerin kar marjı düşmektedir. Gün geçtikçe çember daralıyor. Eskiden yüzde 20-30’larla mal satıyorduk, şimdi yüzde 5 karla esnaf mal satıyor. Büyük firmalar küçük firmaları aşırı derecede eziyor. Büyükle rekabet etmenin şartları çok ağır. Büyük firmalarla rekabet edemiyoruz. Gün geçtikçe çek ve senette protestolar çoğalıyor, bundan sonra da daha da çoğalır. Esnaflarımızın biraz daha dikkatli olmaları lazım. Günümüzde artık eski ticaret şekli yok, günün şartlarına göre ayak uydurmamız lazım. Bu kadar senedin protesto edilmesine çok üzülüyorum. “

 

MÜSİAD Başkanı Güvenli: Yeni arayışlara gidilmeli

Müstakil Sanayici ve İşadamları (MÜSİAD) Derneği Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, kentteki iş dünyasının yeni arayışlara girmesi gerektiğini bildirdi. Güvenli, “Şehrin ekonomisinin canlanması lazım. Devletin çok güzel destekleri var. Bunları da görmek lazım. Ovit ve Kop tünelleri şehrin ekonomik açıdan önünün açılabilmesi için çok somut adımlardır. Yani 100 senenin hayalidir bunlar. Bunlar bizim için de ekonomik açıdan da milattır. Hala şehrin ekonomisi canlanmadı. Yani ekonominin canlanabilmesi için iş dünyasının yeni arayışlara girmesi lazım. İş dünyasının motivasyonu düşük. Bunun sebebi de yok” dedi. “Erzurum’un ihracat için önü ciddi anlamda açılıyor” diyen MÜSİAD Başkanı Güvenli, şöyle devam etti: “Biz artık daha uzak mesafelerde çözüm aramaya başlamamız lazım. Yollar yapılıyor, tüneller yapılıyor, ulaşım sorunları çözülüyor, gümrük kapıları aktif hale geliyor. Bizim kendimizi geleceğe hazırlamaya başlamamız lazım. Gaziantep’i Gaziantep yapan Suriye ve Irak’la yapılan alışverişlerdir. Ama adamlar üretime başlayıp kendilerini bu alanda geliştirmeye başladılar. Üretimde belli bir aşamaya geldiler. Şuanda 140’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyorlar. O yüzden biz de kendi şehrimizde bunun yollarını hazırlamamız lazım. Devletin artık yapacağı bir şey yok. Dolayısıyla iş dünyası ciddi arayışlar içerisine girmelidir.”

Editör

Son Güncelleme: 28.08.2012 21:29
Anahtar Kelimeler:
Senet Protesto
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.