BEKMEZ, AVUSTURYA VE ALMANYA GEZİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Müstakil ve Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi yönetimi, iş gezisi için gittiği Avusturya, Almanya ve İran’daki izlenimlerini basınla paylaştı.

02 Mayıs 2013 Perşembe 09:22
BEKMEZ, AVUSTURYA VE ALMANYA GEZİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
Şube Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez, il ekonomisinin kısa vade de kalkınmasının için Erzurum’un sınır ticareti kapsamına alınmasının kaçınılmaz olduğunu savundu. 

Avusturya ve Almanya gezisine katılan MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkan Yardımcısı Sunay Yıldırım ve Mali İşler Sorumlusu Yakup Şahintürk ile Gençlik Kurulu Başkanı Emre Durmazpınar’ın da katıldığı basın toplantısında konuşan Başkan Dr. Hüseyin Bekmez, Avusturya ve Almanya’ya yapılan iş gezisindeki asıl amacın; kış turizmi merkezi olan Erzurum’a ‘kış turizmi ve kış sporları malzemesi üretim tesisleri’ kazandırılması için nelerin yapılabileceğini araştırmak olduğunu ifade etti. Bu konuda ön bir altyapı araştırması yaptıklarını vurgulayan Dr. Bekmez, ancak Erzurum’un kısa sürede kalkınması ve ekonomisinin gelişmesi için sınır ticareti kapsamına alınmasının şart olduğunun altını çizdi. Avusturya ve Almanya gibi kayak tesisleri ile dünyanın önde gelen ülkelerine yapılan ziyaretlerin oldukça faydalı geçtiğini kaydeden Dr. Bekmez, “Burada en çok dikkatimizi çeken; dünyada son yıllarda popüler bir işletmecilik olan butik otel işletmeciliğiydi. Bir kış turizm merkezi olan Erzurum’da da yapılacak olan Butik Otellerle daha çok yerli yabancı turistleri çekilebileceğine inanıyorum. Butik Oteller özellikle 1980'lerden sonra başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, bir çok ülkede kolaylıkla benimsenmiş ve emin adımlarda markalaşmaya devam ediyorlar. 'Life Style Hotels' ya da 'Design Hotels' olarak da adlandırılan Butik Otellerin özellikle kalabalık ve gürültüden uzakta kendini özel hissetmek isteyen konukları ağırladığı bir gerçek. Artık Butik Otelleri tercih eden yerli ve yabancı tatilcilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Butik Oteller ortalama 25 odadan oluşuyor. 5 Yıldızlı bir otel odasında bulacağınız her şey mümkün. Bu otellerin hem bir üniversite şehri hem de kış sporları merkezi konumundaki Erzurum’da bugüne kadar olmamasını bir eksikliktir. Bu konuda gerek Milli Emlak Müdürlüğü gerekse Turizm İl Müdürlüğü ve belediyelerimiz Butik Otel olabilecek arazileri bir an evvel belirleyip ilan etmesini bekliyoruz ki bu konuda yatırım yapmak isteyen iş adamlarımıza yatırımcılarımıza da arsalar hazırlanmış olsun. Yatırım için bir arsa yüzünden aylarca beklemek zorunda kalmasınlar” diye konuştu.

BUTİK OTELLER YAPILMALI, KAYAK TESİSLERİ ARTIRILMALI

Ayrıca, Avusturya’nın Viyana kentindeki iş görüşmelerinin ardından Salzburg’daki kayak tesislerini gezdiklerini de hatırlatan Dr. Hüseyin Bekmez, Avrupa’da kayak tesisleri konusunda küçük işletmelerin daha revaçta olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Özellikle orta gelirli kayak severlere yönelik yapılan küçük ölçekli tesislerin özel şirketler eliyle işletildiğini bu bunlarında önemli ölçüde yerli ve yabancı turist çektiğini iddia etti. Bu nedenle Avrupa’daki gibi Palandöken ve Konaklı Kayak Dağları’nda onlarca kayak tesisleri yapılabileceğine işaret eden Dr. Bekmez, bu konuda özel sektöre ve yerel yöneticilere büyük görevler düştüğünü belirtti.

Ayrıca, Almanya’da her üç yılda bir düzenlenen ve alanında dünyanın ilk üç büyük fuarı arasında gösterilen Münih Yapı Fuarını da gezdiklerine de değinen MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez, burada iş alanında yeni gelişmeleri gözlemledik. Ardından MÜSİAD Münih şubemizin organize ettiği programa katılarak buradaki iş adamlarımızla ikili görüşmeler yaptık.”dedi

ERZURUM’UN SINIR TICARETİ ŞART

Almanya dönüşünde ayağının tozuyla genel merkezin genel kurulu toplantısına katılamadan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve iş adamlarından oluşan bir heyetle İran’a geçtiklerini hatırlatan Dr. Hüseyin Bekmez, bu gezinin Türkiye ve Erzurumlu iş adamları açısından hayli yararlı geçtiğini söyledi.

İran’ın Tahran ve Şiraz kentlerinde yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki ticari alandaki sorunların masaya yatırıldığına işaret eden Dr. Bekmez, özellikle İran’da iş yapan ancak parasını almayan Türk İşadamlarını sevindiren gelişmelerin yaşandığına vurgu yaptı. Yapılan görüşmelerde Türk iş adamlarının İran’dan alacaklarının iki ülke arasında yapılacak bir protokolle yeniden yapılandırılacağını kaydeden Dr. Bekmez, “Sayın Bakanımız Cevdet Yılmaz, bu konunun üzerinde önemle durdu. İş adamlarımızın İran’dan almakta sıkıntı yaşadıkları alacaklarını bir bakıma garanti altına aldırdı. Yapılacak bir protokolle iş adamlarımız İrandan alacaklarının önemli kısmını Türkiye’den alacaklar. Türkiye ise iş adamlarına ödeyeceği para miktarını İran’dan alacağı doğal gaz ve yakıt hesabından düşecek. Son olarak Sayın Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz Beyin değerlendirme toplantısında; kendisinden 1830-1900 yıllarda İran’ın dış ticaretinin yüzde 40’ ını gerçekleştiren Trabzon-Tebriz hattının tekrar aktifleştirilmesini ve tren yolu bağlantısının sağlanmasını istedik. Ayrıca, DAP’dan sorumlu bakan olmasından dolayı Trabzon Tebriz arasındaki demiryolu güzergahının kısa sürede aktifleştirilerek ticari alt yapının önünün açılmasını istedik. Bunların arasında en önemlisi ise sınır ticaretinin kapsamının genişletilerek sınıra komşu illerinde bu kapsamda değerlendirilmesini talep ettik. Sayın bakanımızda bu bölgenin gelişimi için bölge ülkeleriyle ticaretin çok önemli olduğunu bildiklerini ve bu konuda her türlü gayreti gösterdiklerini belirtti. Yani Erzurum ve çevre illerin ekonomi anlamda kısa sürede kalkınması ve komşu ülkelerle ticaretini geliştirmesi için Erzurum’un Sınır Ticareti kapsamına alınması kaçınılmazdır. Erzurum’un sınır ticareti kapsamına alınması hem bu ilin hem de çevre illerin kısa sürede ekonomik anlamda kalkınmasını sağlayacaktır. Bunun için gerekli girişimlerde bulanacağız ve bu işin peşini bırakmamaya da kararlıyız.”şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör

Son Güncelleme: 02.05.2013 09:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.