Bir kaç gün önce Hürriyet Gazetesi’nde bir haber yayınlandı. Ciddi bir araştırmaya dayanan habere göre okullaşma yılı itibarıyla Türkiye’nin en dibinde Erzurum’un Tekman ve Karaçoban ilçeleri bulunuyor. Eğitim ve çocukların konu edildiği bir haberde şehrimizin bu durumda olması gerçekten hepimizin bütün işlerimizi bırakara düşünmesi ve çözüm üretmesi gereken bir durum.

Bu utanç haberini hiç kısaltmadan okuyucuların dikkatine sunuyorum. Bu çocuklar belki sizin evinizde yaşamıyor ama sorumluluk duymak zorunda olduğumuz bizim çocuklarımız onlar. Biraz utanarak ve çok rahatsız olarak okumanızı diliyorum haberi. Ben öyle yaptım.

“Türkiye’nin ilçeler bazındaki ortalama okullaşma yılı (OOY) haritası ilk kez çıkarıldı.

Bir yerdeki 25 yaş ve üzeri nüfusun eğitim hayatı boyunca ortalama kaç yıl eğitim aldığını gösteren OOY’ye göre, bu rakamın en yüksek olduğu ilçe İstanbul’a bağlı Kadıköy. Kadıköy’de ortalama olarak eğitim alınan süre 9.2 yıl. En düşük süre ise 3.3 yılla Erzurum Tekman’da.

ŞİMDİYE KADAR İLLER BAZINDAYDI: TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ SPM) Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, şimdiye kadar iller bazında belirlenen bu önemli eğitim göstergesinin ilk defa ilçeler bazında tespit edildiğini söyledi.

EĞİTİMLİ İLÇE SAYISI ARTTI: Çalışmaya göre, ortalama eğitim seviyesini gösteren OOY verileri dikkate alındığında, 2009 ve 2015 yılları arasında, ortalama okullaşma yılı ilçeler bazında arttı. Ortaokuldan mezun olma süresine denk gelecek şekilde ortalama eğitim süresinin 8-9 yıl olduğu ilçe sayısı 7’den 37’ye yükseldi. En yüksek okullaşma oranına sahip üç ilçe, 2009 ve 2015’teki sıraları değişse de, İstanbul’da Kadıköy ve Beşiktaş, Ankara’da ise Çankaya olarak belirlendi. Bu ilçelerde ortalama eğitim süresi 8.5 yıldan 9.3 yıla çıktı. Bu süre, lise-1’i bitirip lise-2’nci sınıf düzeyine çıkıldığını gösteriyor.

İLKOKUL 4. SINIFA KADAR: En düşük okullaşma oranına sahip ilçeler ise Doğu ve Güneydoğu’dan çıktı. Van, Siirt, Adıyaman ve Erzurum’a bağlı Bahçesaray, Pervari, Gerger, Tekman ve Karaçoban’da 25 yaş ve üzerindekilerin okulda geçirdiği süre 2009 ile 2015 kıyaslandığında asgari 1.8 yıldan 3.3 yıla зıktı. Bu ilçelerdeki eğitim düzeyi ilkokul-4 düzeyinde oldu.

KADINLARDA DURUM DAHA KÖTÜ: Erkek nüfusun okullaşma yılı ortalaması ülke genelinde eşit olarak artarken kadın nüfusta ise aynı hız ve eşitlikte değişim olmadı. Kadınlar için ortalama eğitim yılı 1-2 yıl arasında 6 ilçe var. Bu eşitsizliğin ülke ekonomisi aзısından önemli sonuçları olabileceğine dikkat çekildi.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.