Değerli okurlarım Ankara İlahiyat Fakültesi hocalarının duayeni (aksakallısı/en kıdemlilerinden) olan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Atay, Kuran Üzerine Araştırmalar adlı 1993-1995 yılları arasında yayınlanan bir dizi eserlerinde uzun uzadıya ele aldığı konuları “Düzeltilmesi Gereken Fıkıh Hükümleri” başlığı altında 46 maddede maddeleştirmiş. Hocanın maddeleştirdiği konuları zaman zaman derslerimde öğrencilerimle paylaşıyorum. Bu maddeleri sizlerle de paylaşmak istedim. 32 maddeyi geçen haftaki yazılarımda sizlerle paylaşmıştım. Geriye kalan maddeler de şunlardır:
1-Kur’an’da İslam ve iman ayrıdır.
2-Naylon çorap üzerine meshedilir (abdestli giymek şartıyla).
3- Farz namazlardan önce ve sonra kılınan sünnet namazlar nafile namazlardır, onların farzlardan önce ve sonra kılmaya gerek olmayıp insanın hiçbir işi olmadığı zaman, boş zamanlarını değerlendirmek için nafile olarak kılınmaları en doğrusudur.
4- Sıkıntılı, dar zamanlarda, öğle ile ikindiyi, akşam ile yatsı namazlarını öncelikle ve sonralıklı olarak birlikte, bir arada kılmak doğru olur. Öncelikli demek, ikindiyi öğle ve yatsıyı akşam vaktinde sırasına göre kılmak demektir.
5- Cünüp iken su yıkanamayacak derecede soğuk ise veya yıkanıp hemen soğuğa çıkma zorunluluğu varsa, yalnız abdest alınır, namaz kılınır, normal zaman gelene dek bu dururum, bu şekilde devam eder. Abdest almak için gereken su varken teyemmüm edilmez.
6- Teyemmüm su hiç kullanılmadığı zaman alınır. Hem gusül hem de abdest yerine geçer. Su da toprak da yoksa abdestsiz ve teyemmümsüz namaz kılınır.
7-Trenlerde, dağ başlarında, içilmeye insanın gönlü çekmeyen ama temiz olan sularla, ağza, burna su vermeden abdest alınabilir. Kuran’da ağza burna söylenmiyor.
8- Gusülde ağza, burna su vermek gerekmez.
9-Sakal bırakmak, namaz sünneti gibi dini sünnet (peygamberin sünneti) olmayıp tabii sünnettir.
10- Kuran’da eşcinselliğin hükmü bulunmaktadır.
11- Namazlarda sehiv secdesi yoktur. Namaz fasit ise iade edilir.
12- Hayızlı kadın hac tavafı yapabilir.
13- Kuran’a gidip fıkhın, tasavvufun, kelamın hükmü ve kurallarını gözden geçirip değiştirmenin temel kuralı şudur: günümüzün şartlarına göre ayetleri insanın, toplumun yaranına göre yorumlamaktadır. Kuran’ın amacı insanın yararınadır.
14- Kuran’ın ayetlerini yeniden hukuki, siyasi, dini, idari ahlaki vb. olarak yeniden sınıflandırmak doğru olur.
Prof. Dr. Hüseyin Atay ile bu konular hakkında daha geniş bilgi almak ve kitaplarına ulaşmak için şu adrese ulaşılabilir. [email protected]
Telefon: 0.312. 231.51.33 faks:0 312.231. 37.78   
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.