Çetin bir kışın ardından güneşin yüzünü göstermesiyle bahar artık göz kırpmaya başladı. Erzurum’da çarşıda pazarda kar buz kalmadı ama Palandöken’de heyecan tüm hızıyla devam ediyor. Bir buçuk metreyi bulan karla kaplı kayak merkezi yüzlerce yerli yabancı misafirine Nisan ayında kayak imkanı sunmaya devam ediyor. Palandöken kayak merkezinde bulunan otellerde doluluk oranı yüzde yüz. Kış başında Rusya ile yaşanan krizle birlikte Rus turistlerin rezervasyonlarını iptal etmesiyle soğuk duş yaşayan Palandöken’de beklenen olmadı hatta önceki yıllardan da daha fazla misafir ağırladı.
Türkiye’de öne çıkan kayak merkezlerinde kar yetersizliği nedeniyle sezon çok daha önceden kapanırken, Palandöken halen daha cıvıl cıvıl. Nisan sonuna kadar da büyük ihtimalle sezon dolu dolu devam edecek. Geride kalan ay içerisinde Erzurum’da yapılması planlanan Curling şampiyonası, Ankara Kızılay ile İstanbul Sultanahmet ve Taksim’de yaşanan canlı bomba saldırıları gerekçe gösterilerek sözümona güvenlik gerekçesiyle Türkiye’den alınmıştı. Belki bu sene için bu moral bozdu ama gelecek senelerde Avrupa bu tür organizasyonlarda Türkiye’den ve Erzurum’dan vazgeçemeyecek. 
Çünkü, gelecek senelerde dünyada kayak yapılabilen merkezlerin sayısı bir elin parmaklarını geçemeyecek.  Bunu ben demiyorum. Avrupalı bilim adamları diyor. Ölümüze bile saygısı olmayan Avrupalılar, gelecek seneden itibaren akın akın Erzurum’a gelmek zorunda kalacaklar. Bilim adamları diyor ki; ‘’Küresel iklim değişiklikleriyle yağışların azalacağı ve rakımı yüksek yerlerin dışındaki yerlerde kurak iklimler yaşanacak. En az  iki bin 50 yılına kadar durum bu’’. Elbette ki en doğrusunu Allah bilir ama ilmi verende Allah olduğuna göre önümüzdeki senelerde beklenen durum bu.
Sözün özü ülkemizde yaşanan acılara ‘’Komşu komşunun eşeğini türkü söyleyerek ararmış’’ şeklinde değerlendiren batı, gelecek senelerde Allahın bir hikmetiyle bizlere mecbur kalacaklar. Tatil bizlerde uzun uzun uyumak olsa da Avrupalı için tatil adrenalin, heyecan, keşif demek. Hele hele kayak, batılılar için vazgeçilmez bir tutku. Palandöken ise, görenlerin hasta olup vazgeçemediği, görmeyenlerin ise hasret çektiği bir cennet.
İşte bu sebeple  ilgili, yetkili, siyasetçi, vatandaş, esnaf olarak gelecek senelere çok iyi hazırlanmak gerekiyor. Madem elimizde böyle bir avantaj var o halde, bugünden harekete geçmek şehrimize ve  ülkemize katma değer sağlayacak tüm değerleri otaya çıkarmak gerekiyor. Çünkü, rakiplerimiz şimdiden kan kaybetmeye başladılar bile. Bugün itibariyle kış turizminde artık tekiz.
Bütün dünya Erzurum’a mecbur kalmışken, geleceğe odaklanmak ve dinamiklerimizi harekete geçirmek için bugün işe koyulup, geleceğe hazırlanmak gerekir. Bugün hareket geçersek, gelecek nesiller ne iş ne de aş için doğdukları yerleri terk etmek zorunda kalmayacaklar.
Topyekün ayağa kalkmak için yarın değil, şimdi…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İLYAS TÜFEKÇİ 2016-04-05 09:57:01

haydi inşaAllah