Can bula cananını

Bayram o bayram ola

Kul bula sultanını

Bayram o bayram ola…

Alvarlı efenin dediği gibi duyguların coştuğu, sevgi saygı hislerinin canlandığı günlerdir bayramlar. Ne yazık ki yaşadığımız çağda çoğumuz koca koca binalarda komşularımıza selam dahi vermeden ömrümüzü tüketiyoruz. Oysa ki; Yardımlaşma ve kaynaşmanın adıdır bayramlar. Şehirlerde insanlar bayramları tatil olarak görse de köylerde bayramlar, bir başka bambaşka yaşanıyor. Nerede mi? Tortum Bağbaşı’nda…

Erzurum’a 80, Tortum’a 26, Uzundere’ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan 2014 yılında çıkarılan büyükşehir yasasıyla, mahalle statüsüne çevrilen 14 beldeden birisi olan yeryüzü cenneti Tortum’un bin 571 nüfuslu Bağbaşı köyünde, bayram günlerinde hakikaten bayram yaşanıyor. Bir bayram sabahı yolunuz düşerse eğer, Halil İbrahim sofrasının burada kurulduğuna şahit olursunuz.

Bağbaşı köyünün (Haho) sağlar mahallesinde yörenin hayat kaynağı olan gürül gürül akan ödük çayının ikiye ayırdığı mahallerden sağ tarafta yaşayanlar Ramazan bayramlarında, sol tarafta yaşayanlar ise Kurban bayramlarında, bayram namazının ardından birbirlerine kahvaltı ısmarlıyorlar. Kurulan uzun sofralara sadece mahalle sakinleri değil, yoldan geçenler, misafirler herkes katılabiliyor. Yıllardır devam eden alışkanlık artık geleneksel hale gelmiş. Bayram sofrasında, diz dize, omuz omuza, lokmalar bölünüyor. Gönüller bayram neşesiyle doluyor. Bayram hakikaten bayram oluyor.

Hani hep deriz ya nerede o eski bayramlar diye. İşte o bayramlar Bağbaşı’nda, Sağlar mahallesinde… Daha nice bayramlara..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Feyzullah Coşkun 2024-04-08 10:03:17

Yüreğine kalemine sağlık. Yapılan iş gibi yazı da çok güzel olmuş.

Avatar
Murat Ali Köksal 2024-04-08 10:02:18

Ömer Dursun kalemine yüreğine sağlık. Bayram güzel, gelenek güzel, isanlarımız güzel.
Allah tekrarına erdirsin.

Avatar
Talip 2024-04-08 09:57:57

Maddi ve manevi emeği geçen kardeşlerimize teşekkür ederim
sizinde bu dayanışmayı ve örf ve adetlerimizin yaşatıldığını dile getirmeniz den dolayı teşekkür ederiz

Avatar
Uğur Kızılgül 2024-04-08 09:56:49

Allah birlik beraberliğimizi, gelenek göreneklerimize bağlılığımızı ve bu güzel alışkanlıklarımızı bozmasın.