Bilgi hayatın akışı sırasındaki tecrübelerden derlenmiş, deneylerle desteklenmiş olgular! Bilgi her şey! Öğretilebilir, öğrenilebilir. Geliştirilebilir. Bilgi inkâr edilemez!

Doğru bilgiler hayata geçmediği sürece işe yaramazlar. İşe yaramadıkları gibi de büyük risk oluşturup felaketlere sebep olabilir; bilgiyle ilgilenmeyip, bilgiyi terk etmek düşünülemez, düşünülmemeli!

Bilgi sorular gibi her yerdeler. Havada uçuşuyorlar. Nerede soru varsa cevabı bir bilgiye dayanır. Gariptir ki; soru sorabilmek de bilgiye tabidir, bilmezseniz soru soramazsınız! Soruyla bilgi iç içeler. Neden, nasıl, niye, ne kadar, ne zaman sorularının cevabı bilgiyle olur. Bu sorulara doyurucu cevap veremeyen kurum veya kimselerin bilgileri ya yoktur, ya bilgi başka amaçla gizleniyordur.

Bilgi net; 300 metrenin altında maden ocağında patlama riski her zamankinden çok yüksektir! Bu bir bilgidir. Bu bilgiyi hayata geçirmezseniz; facia kaçınılmaz olur ki oldu! Bundan sonraki siyasilerin konuşmaları sadece oy için; kıymeti kendilerine! Siyasiler sadece oraya gittikleri fotoğraflarını sergiler, yaptıkları iyilikleri anlatırlar ama sebeplerin, ihmallerin, suçluların üzerinde asla durmazlar.

Sağlığımızla ilgili çok hatta çok şey bildiğimizi düşünürüz. Mesela; obezitenin, sigaranın, çok yemenin, hareketsizliğin, stresin, içkinin, kumarın zararlarını herkes yani bir kısmımız net olarak biliriz. Ama alışkanlıkları terk etmeyiz. Bu bilgiye ihanettir.

İletişim bir bilgidir. İletişimle alakalı bir okul bitirmeyebiliriz. İletişimle ilgili kitapları okuruz, anlarız, hayatımıza geçiririz. Anlama eşiğimizi yükseltir, bağırmamayı, şiddet eğilimini, karşımızdakini gerçekten dinlemeği, anlamaya çalışmayı okuyarak herkes öğrenebilir! Sadece iş bilgilenip, hayata geçirmeye bağlıdır!

Dinine çok bağlıdır, çok şey bildiğini düşünür, bir sürü şey anlatır, dayatır, kızar, bağırır, üzülür, tavsiyelerde bulunur amma velakin gel gör ki; kutsal kitabını daha kendi dilinde okumamıştır. Bilgisi hep nakli ve başkalarının yorumuyladır. Oysaki din bilgisiz olmaz, olmuyor!

Her şeyi bilemeyiz elbette! Her şeyi okuyabiliriz; en azından fikrimiz olur! Bilgimiz olur!

İnsanları dil, din, ırk, mezhep, düşünce bakımından sınıflamayalı yıllar oldu; hele düşünceleri dışlamayı bırakalı! Benim için iki insan vardı; iyiler ve kötüler! Çok karşı çıktığım bir sınıflama vardı; kara’dan önce gri sonra beyaz insan tanımı! Sonra kitapların hele dünya klasikleri ve felsefi olanlarının eşsiz bir şampuan olduklarını gördüm! Kara beyinleri; beyaz kılan; aydınlatan, beyne ışıkları sokan, yansıtan; beyaz insanlardan yapan şampuanların kitap olduklarını gördüm.

Bilgi kitaplarda, bilgi kadar dünyada saygıyı hak eden bir olgu olduğunu düşünmüyorum. Bilgi oldukça kandırılma riskiniz o kadar düşer, bilgi eksik, yaralı, kovulmuşsa; her türlü vatanınız, şahsınız, sevdikleriniz riskte demektir.

Adalet, hak, hukuk bilgiyle vardır. Siz istemezseniz, talip olmazsanız hayata geçmezler. Başta şahıslar, sonra devlet adaletli olmak zorundadır. Bu yüzden bilgi elzemdir.

Bilgi, bilgiyi hayata geçirmek, konfor sağlamak, risklerden uzak durmak; ufuk geliştirmenizle, kitap okumakla ve doğrudan bilgilerle alakalıdır.

Bilgi kutsaldır!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.