Tohumlar fidana,

Fidanlar ağaca,

Ağaçlar ormana,

Dönmeli yurdumda…

Sadece bir tane yetişkin ağaç, atmosfere yılda 150 ton su verir. Ormanlar olmazsa devasa boyutta yangınlar çıkar. Bu yangınlar gökyüzünün kurumla kaplanmasına neden olur. Ağaçların kökleri toprağı tutar ve selleri önler... ‘Dünya Ağaçlarının Durumu’ adlı raporda; 17 bin 510 ağaç türü yok olma tehdidi altında. Ülkemizdeki 185 ağaç türünün 13’ü büyük risk altında. Manolya, Meşe, Akçaağaç ve Abanoz ise can çekişiyor..!

Ağaç türleri üzerindeki en büyük tehdit iklim krizi. Hava sıcaklıklarındaki artış, ağaçların yaşam alanlarını kaybetme riskini oluşturuyor. En az 180 ağaç türü deniz seviyesinin yükselmesi ve şiddetli hava olaylarındaki artış sebebiyle tehdit altında. Tarım alanı açmak için kesilen ağaç türlerinin yüzde 29’u ciddi şekilde etkileniyor. Kerestecilik faaliyetleri, hayvancılık, kentleşme ve artan orman yangınları da ağaç türlerini yok olmanın eşiğine getiren diğer sebepler arasında yer alıyor.

En çok ormana sahip il, 1 milyon 146 bin hektarla Antalya, 873 bin hektarla Kastamonu ve 835 bin hektarla da Mersin. En az ormanı olan iller ise, Iğdır, Ağrı ve Nevşehir. Doğunun orman zengini ise 121 bin 748 hektarla Erzurum. 76 bin 865 hektarla İspir en çok ormanı olan ilçe olurken, Şenkaya, Oltu, Olur, Uzundere, Tortum ve Pazaryolu da ormanlı ilçelerden. Yine bölgede 350 orman köyü ve 311 tane ormana bitişik köy ile lider Erzurum.

Ormanlar yazın ısıyı 5-8 derece düşürüyor, kışın 1-3 derece yükseltiyor. Nemi sabit tutuyor. Bir hektar ladin ormanı 32 ton, kayın ormanı 68 ton, çam ormanı ise 40 ton toz emiyor. Yapraklı ağaçlardan oluşan bir bölgede 50 kuş türü yaşıyor. Bir kayın ağacı saatte 1,5 kilogram oksijen üretirken, saatte 40 kişinin çıkardığı karbondioksiti yok ediyor. Yılda 30 bin litre su çekiyor ve erozyonu önlüyor.

Alemlere rahmet olarak gönderilen hazreti Muhammed, ‘’Kıyamet kopsa bile, elinizde bir fidan varsa onu derhal dikin’’ ve ‘’Müslümanın diktiği her ağaç sadakadır’’ diye buyuruyor. O halde haydi, dağa taşa ağaç dikmeye..!

Hiç değilse bu dünyada dikili bir dalınız olsun..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.