Her bahar mevsimi ağaç dikme dürtüsü ile günlere uyanırım. Elimden geldiği kadar her sene üç, beş, on ne kadara gücüm yeterse ağaç dikmeye çalışırım.

Evimin önüne, karşısına, arka sokağa, boş bir arsaya, gittiğim pikniğe ağaç dikmek isterim.

Hatta söğüt gibi arsız ağaçların yanından eğer bir baharda geçersem, hemen bir dal keser, ucunu sivriltir, su kenarına hemen dikerim. Bu kadar da basittir, ağaç dikmek.

Fidecilerde fidanlar var. Bunlar naylon poşette dikilmeye hazır, yapmamız gereken sadece 30 cm. bir küçük çukur kazmak ve birkaç gün yarım bidon su vermek. Üstelik poşette üretilen ağaçlar için mevsim bile önemli değil, her mevsimde dikilebilir. Sonrası bahar yağmurları yeterli olmaktadır. Sonra karşısına geçip sevgiyle bakmak yeterli!

Bedenen çalışmayan ve spor yapmayan birçok insan hele bir ağaç dikmek için otuz santimlik bir çukur kazsın, nasıl vücut yoruluyor, nasıl güzel hareket etme imkânı sağlıyor, inanamazsınız. Ağaç dikmek bu yüzden bile büyük önem taşıyor. Kazmaya gücümüz yetmiyorsa kimden rica etsek bizim ağaç için bir çukur kazabilir.

Dünyadan ağaçları sökseniz, dünya ne kadar çirkinleşir, bir düşünmek lazım!

Köylerimize bakıyorum, bazılarında ağaç o kadar az ki! Niye bir meyve ağacı yoktur, anlamam!

Bir meyve ağacının maliyeti 10 veya 15 TL. Biz yemesek bile bir kardeşimiz yesin, torunlarımız, komşularımız yesin!

Ecdat dikmiş, biz yiyoruz. Biz niye bir ağaç miras bırakmayalım?

Çam, vişne, söğüt, dut, ceviz, gül, ayva, akasya, leylak ne bulursak; senede elli lira tutuyor; beş ağaç! Yeter ki isteyelim, inanalım, karar verelim. Biz emekliler boş oturup zaman öldürmeye çalışıyoruz. Sadece senede bir gün iki saat ayırıp beş ağaç diksek ne güzel olur ve ne güzel bu fani ve vefasız dünyaya, insanlığa bir hatıra bırakmış oluruz!

Evin penceresinden bakınca dut, asma, bir çam ağacı, söğüt, vişne, hele ki nar ne kadar güzel görünür? Meyve vermese bile yeşilin dinlendirici rengi hele çiçek açtığındaki güzelliği insanların mutlu olabilmesi için bir sebeptir belki de!

Yaşımız ne olursa olsun, haydi bu sene kişi başı beş ağaç dikelim; ben üç tane ağaç diktim, buradan herkese söz veriyorum, bu ay içerisinde on ağaç daha dikeceğim!

Bu yazıyı okuyan arkadaşlarım da dostlarına, arkadaşlarına tavsiye etseler üçer beşer ağaçla dünyanın güzelleşmesine hep beraber bir katkımız olur!

Dünyadan bunu esirgemeyelim!

Her zamanki kural, erinme, erteleme, unutma!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.