Ticari hayatta yer alan bazı işletmeler yapıları gereği ortaklıklardan oluşmaktadır. Ancak bazı hallerde işletmeler ortakların dışında başka kişiler tarafından da temsil edilmektedirler. Bu durum da yönetim kurulu oluşmakta ve söz konusu yönetim de yer alan kişilere bir takım sorumluluklar yüklenebilmektedir.
Yönetim kuruluna yüklenebilecek en önemli sorumluluk devlete karşı olan kamu borçlarının ödenmesidir. Çünkü devletin en temel finansman kaynağı olan vergilerin diğer tüm borçlar içerisinde önceliği vardır.
Devlet bu bağlamda alacağını tahsil etmek amacıyla tüzel kişilerde yönetim kurullarını sorumlu tutmuştur. Ancak bu sorumluluk için bir takım hukuki gereklerin yerine getirilmesi hukuken şarttır.
Bunun için kamu alacaklarının takip ve tahsili kanununun yanı sıra bir takım ilgili kanunlarda da yer alan hükümlere bakılması gerekmektedir. Çünkü devlet alacağı olan vergi borcu, kişi için eğer ödeme emrine bağlanmışsa artık vergilendirmede nihai-son aşamaya gelinmiş demektir ki bu durum gerekli ve gerekçeli itirazı yapamayan kişi için ya ödeme ya da hacizle sonuçlanacak bir hukuki sonun geldiğini göstermektedir.
Son günlerde Erzurumsporun vergi borçları için birçok kişiye yönetim kurulu üyesi oldukları gerekçesiyle vergi dairesi tarafından ödeme emri belgesi gönderilmiş. Bu durum için ilk önce şunu söylemek gerekirse bu ödeme emri belgeleri yanlış değil. Bunun için ödeme emri şahsına gelmiş kişiler herhangi bir kurumdan devlet biriminden yardım beklemesinler; çünkü bu ödeme emri şahsa gelmiş ve Erzurumsporun borcu yönetim kurulu üyesi olan kişilerden istenmektedir.
Ancak herşey burada bitmiyor. Uzman kişilerden ve hukuk adamlarından bu hususta muhakkak yardım alınması gerekiyor, nedenine gelince; vergi alacağı için ödeme emri 7 (yedi) gün içinde borca ilişkin hukuksal girişimler yapılmazsa kişisel olarak o borcun devlet tarafından kanuni yollarla takibine başlanacağı demektir.
Bazı kişilerin o döneme ilişkin kendilerinin vergi borcundan sorumlu olmayacakları iddia edilse de kanun maalesef öyle demiyor. Kanuna göre yönetim kurulu üyeleri geçmişte olsa kendi dönemlerinin vergi borçlarından müteselsilen sorumlu tutulmaktadırlar.
Buna göre eğer bir ödeme emri aldıysanız bunun için muhakkak gerekli hukuksal girişimlerinizi zamanında yapınız. Unutmamak gerekir ki hukuki girişim tek başına yeterli değildir; aynı zamanda gerekli biçimde ve hukuksal süre olan 7 günlük zamanı geçirmeden itiraz etmek gerekir.
Bu konuyu köşeme taşımamın bir sebebi, kendisine ödeme emri gönderilmiş olan yönetim kurulu üyelerinin bazı kişilerce olayın siyasi veya toplumsal çözüme kavuşturulabileceği iddiası ile herhangi bir kanuni girişime kalkışmamalarının söylenmesidir. Şahsım Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim dalı başkanı ve doçentlik tezini bu konuda yazan bir akademisyen olarak ifade etmeliyim ki vergi borçlarına karşılık gelen ödeme emirlerinde kişisel olarak hukuki girişimlerin dışında diğer bütün konuşma ve tavsiyelerin bir geçerliliği bulunmamaktadır. Kısacası Erzurumspordan dolayı gelen ödeme emir kâğıtlarını katlayıp cebinize koymayın ve gerekli ve gerekçeli hukuki itirazlarınızı ilgili mercilere zamanında mutlaka yapın.

NOT: Aşkale eşrafından anne-dedem Hacı Esmani Koçak’ın cenazesine şahsen katılarak veya telefon ve internet ortamında acımızı paylaşarak bizleri yalnız bırakmayan tüm dostlarıma minnet duygularımı ifade etmeyi bir borç bilirim.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.