İkinci Dünya Savaşı bütün cephelerde şiddetle devam ederken Erzurum'da Mustafa Kemal Atatürk'ün nutkunda adı geçen Mezararkalı Mevlüt Ağanın bir torunu dünyaya gelir. Adını Hakkı koyarlar. Yıllar geçer ilkokulu, ortaokulu ve liseyi bitirir. Atatürk Üniversitesi kurulmuş, genç Hakkı Edebiyat Fakültesine kaydolmuştur. Artık Mehmet Kaplan hocanın talebesidir. Dört yıl sonra Edebiyat fakültesini bitirmiş, hayata atılmıştır. O yıllar Türk Eğitim Vakfının Erzurum'da açtığı, müdürlüğünü Dr. Tali Ural hocanın yaptığı TED Kolejinde öğretmenliğe başlar. Sonra Milli Eğitim Bakanlığına geçer, değişik okullarda görev alır.

Hareketli bir yapısı vardır. MTTB'nin kongrelerine katılır. Rasim Cinisli'nin başkanlığa seçildiği kongrede o da vardır. Özellikle 1968 sonrası sağ-sol olaylarında yerini seçer ve artık o bir sağcıdır. Ülkü ocakları yurtta teşkilatlanırken Hakkı Mezararkalı bu oluşumda yer alır.

Sivas Pamukpınar Öğretmen okuluna müdür olarak atanır.. Buradan Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsü Edebiyat Öğretmenliğine tayini çıkar. Bir süre sonra Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsüne Müdür olarak ataması yapılır.1978 yılında hükümet değişince Başbakan rahmetli Bülent Ecevitin talimatıyla görevinden alınır. Artık sürgünler dönemi başlamıştır. Hakkı Ağabeyi yılmaz bir Türk Milliyetçisidir. Sürgünleri dert etmez. Ayyıldızlı Bayrağın altında nere olursa olsun görev yaparım anlayışıyla çalışmalarına devam eder. Bir gün sürgün edildiği bir lisede görev yaparken ev arkadaşı Ferami Yıldırım beyin anlattıklarına göre evleri kurşunlanır. Yeniden tayinleri yapılır.

12 Eylülden sonra Milli Eğitim Müdürü olarak atandığında Kenan Evren imzalamaz. Bakanlık yetkilileriyle görüştüğünde "Efendim benim dedemin adı Atatürk'ün Büyük Nutku'nda şerefle tarihteki yerini alıyor; onun torunu ben sakıncalıyım öyle mi?" der.

Hakkı Hocam Sivas, Artvin, Kastamonu'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapar. Özal döneminde bakanlık müfettişi olur. Yıllarca bu görevi yürüten hocamız kıdem ve tecrübesinden dolayı Başmüfettiş olur.

Yıllarca Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Başmüfettiş olarak illere, ilçelere okullara giderek teftiş eder. Öğretmenlere babacan davranışlarıyla müfettişlik değil tecrübelerini aktaran bir arkadaş olur. O doğru neyse onu söyler. Taraf tutmaz. Yönetmelik ve kanunlar neyse onu tatbik eder. Her işin bir sonu olduğu gibi bu işinde sonu vardır.

Emekliliğini ister. Doğup büyüdüğü Erzurum'a yerleşir. Artık ata dede şehrindedir. Erzurum Öğretmen evi yeni mekânıdır. Genellikle saat 13.00 de gelir, 16. 00 sularında arkadaşlarından izin isteyerek evine giderdi. Yanında gazetesi, okumak için çantasında taşıdığı kitabı eksik olmazdı. Öğretmen Evindeki sohbetler edep, haya sınırları içinde son derece edebi konuşmalara sahne olurdu. Erzurum Kalkınma Vakfının ve Türk Ocaklarının müdavimlerindendi.

Yanına gittiğimde Abdurrahmancığım gel, otur der masasına misafir ederdi. Zaman zaman Abdurrahmancığım Aykut( Edibali)cuğumdan ne haber? Görüşüyor musun diye sorardı. Aykut Edibali'yle tanışıklığı 1964'lere kadar giderdi. MTTB seçimlerinde birlikte hareket etmişlerdi.

Hakkı Ağabeyimden özellikle 1950-1970 arasındaki Erzurum'un sosyal, kültürel değişimlerini sorar, epey bilgi alırdım. Ondan çok şey öğrenmiştim. Pandemi süreci başlayınca ve gözündeki ağrılardan dolayı evine kapanmıştı. Artık dışarı çakamıyordu. Bu nedenle sık da olmasa telefonla arayıp halini hatırını sormayı ihmal etmedim.

Üç beş gün önce Sadrettin Haşıloğlu, Emekli Albay Sabri Topdağı'yla otururken aklımıza gelmiş, Av Sadrettin Haşıl oğlu telefonla arayarak halını hatırını sormuş birazda latife yapmıştı.

28/11/2020 sabahı aldığım haberle gözlerimden yaşlar boşalmıştı. Nasıl olmasın ki Hakkı Ağabeyi kaybetmiştik. Giyimiyle, davranışlarıyla, oturup kalkmasıyla nezaketiyle Türk Milliyetçisi, yiğit bir DADAŞ ve ERZURUM Beyefendisi idi.

Erzurum'un ilkeli, dik duruşlu, çizgisini koruyan değerlerinden, Türk eğitiminin duayenlerinden idi. Eğitim camiasının yakından tanıdığı, tüm Erzurumluların sevgi ve saygısını kazanan mümtaz bir şahsiyetti.

Bu dünyadan Hakkı Mezararkalı hocamızda geçti. Ruhu şad makamı cennet olsun. Biz razıyız Allah'ta razı olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.