Dünya tarihine salgınlar üzerinden bakıldığı zaman dikkat çeken bir nokta var. İstisnasız her yüzyılda bir virüs saldırısıyla binlerce insan yok edilmiş. Her yüz yılda bir olması tesadüf mü dersiniz? Açlıktan kırılan kıta Afrika’ya ilaç gönderip, sonrada ‘’İlaçların tok karnına kullanılması gerekiyordu’’ diye açıklama yapan Dünya sağlık örgütü tarafından açıklanan raporda şu ifadeler yer alıyor. ‘’Büyük çoğunluğu virüsler olmak üzere 42 mikroorganizma insanlara karşı biyolojik silah haline getirilebilme özelliğine sahiptir. Bu konuda çalışmalar devam ediyor’’.

Ne yazık ki, dünya çoğumuzun sandığı kadar masum bir yer değil. Baksanıza, İngiltere’nin en etkili gazetesi The Guardian ne diyor. ‘’Bir yıl önce tüm hükümetler salgın konusunda bilgilendirilmişti’’. Her neyse, bu kadar iç karartan bilgiden sonra dönelim asıl konumuza. Bayburtlu bir tekstilci Hasan Hüseyin Aydın tarafından kurulan Aytim tekstil, Erzurum’a yatırım yapma kararı aldı. 150 milyon lirayı bulacak yatırımla firma Sağlık bakanlığı için maske üretecek. 20 yıllık tecrübesiyle, hazır giyim sektöründe marka bir isim olan firmanın üretimi 27 ülkeye ihracat ediliyor. Çalışanlarının yüzde 80’i bayanlardan oluşan firmanın bugünkü yönetim kurulu başkanı da Sevda Aydın.

Firma yatırımını iki etap halinde hayata geçirecek. İlk etapta, birkaç gün sonra yani Mayıs ayı içerisinde 30 makinanın çalışmaya başlamasıyla firma N95 tipi medikal maskelerden ayda 18 milyon 720 bin adet, üç katlı cerrahi maskelerden de ayda 300 milyon adet üreterek işe başlayacak. Ve bu üretilen maskeler Sağlık bakanlığının hizmetine sunulacak. İkinci etapta ise makine sayısı 90’a çıkarılarak, 450 kişiye de istihdam sağlanmış olacak. Aynı zamanda, maske üretiminde kullanılan yüzde 95-98 oranında filtreleme yapabilme kapasitesine sahip kumaşı üretecek bir entegre tesis olacak. Maske entegre tesisiyle hem ülkemize hem de dünya’ya dağıtım sağlanacak.

Giriş bölümünde bahsettiğim virüs salgınlarının gelecek yıllarda da olabileceğini öngören firma sahibi Sevda Aydın, şimdiden geleceğe yatırım yaptıklarını ve yarın tedbirsiz kalınmayacağını düşündüklerini belirterek, şu ifadelere yer veriyor; ‘’Milli savunma stratejisi olarak bu makinaların ve sistemin hazır bulunması gerekiyor. Olası pandemi hallerinde tıbbi maskeleri kullanıma hazır bir şekilde Anadolu’dan hem ülkemize hem de dünyaya dağıtma imkanına sahip olacağız’’

Korona virüsü salgınını yaşadığımız şu günlerde, sağlık araç gereçleri alanında ülkemiz tüm dünyada dosta koruyucu elbise, düşmana maske verebilen tek ülke oldu. Yarınlar için harekete geçen Sevda Aydın’a teşekkür ediyor ve bol kazançlar diliyoruz. Maske entegre tesislerinin de öncelikle dadaşlar diyarı Erzurum’a daha sonra ülkemize ve sonra da tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyoruz.

Görünen o ki, gavur gavurluğunu hep yapacak..! O halde, insanlık için bizlere hazırlıklı olmak düşer. Ne demiş atalarımız; Su uyur, düşman uyumaz’’.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.