Sayın Başkanım, Erzurum gönlümüzün nadide bir çiçeği. Hayalimizdeki Erzurum, biz orta yaş üstündekiler için artık bir ütopyadan başka bir şey değil. Elimde olmayan sebeplerden dolayı Erzurum’da yaşamıyorum. Yılın birkaç ayını Erzurum’da yaşamaya çalışıyorum.

Erzurumlu, Erzurum’u size emanet etmiş. Bu emanete lütfen dışarıdaki Erzurumlular hatırı için de daha dikkatle bakın!

Eylül 2018’de Erzurum ve birkaç ilçesine gittim. Dükkanların cephelerinin değiştirilmesi, boyanması ile adeta cana gelmiş çarşıları gördüm. Çehreleri gülümsemiş, güzel olmuş. Aklıma ilk gelen soruyu soracağım; dükkanlar güzelleştirilirken harcanan para genel bütçeden yapılmışsa, dükkanı olmayanların hakları diğerlerine geçer diye endişe ediyorum; ne dersiniz?

Erzurum Merkezin iki büyük sıkıntısı bütün illerin genel sorunu diye düşünüyorum.

Bu iki sorunun birisi geç alınan, taşan ve etrafa pis koku yayan çöpler ve ikincisi de bir azaba dönüşen trafik!

Sayın Başkan; Erzurum Cumhuriyet Caddesi’nden geçmek her araç kullanan için bir stres kaynağı. Vatandaş da illa gideceği yere kadar arabasıyla gitmek istiyor. Lokantada yemek yiyecekse aracını da tam lokantanın önüne çekmek istiyor. İki yönlü trafik ve iki yönlü park yapılması başta Cumhuriyet Caddesi olmak üzere bir çok ana ve ara caddede büyük kargaşaya sebep olmaktadır.

İkili üçlü araç parkları gerçekten büyük sıkıntı yaratıyor.

Herhangi bir ambülans, itfaiye, polis araçlarının acil durumlarda vaka yerine ulaşabilmesi imkansızdır.

Şehir içinde başta Gürcükapı’dan İstasyon Caddesi’ne inen cadde, Çaykara Caddesi Öğretmenevi önündeki cadde, Tespihçiler Çarşısı karşısındaki ve daha bir çok caddelerde sola dönüşlerin kaldırılması trafiği biraz rahatlatır diye düşünüyorum.

Ve öncelikle de Gez Mahallesi (Yakutiye) ara sokaklarındaki hem iki yönlü trafik, iki yönlü park etme alışkanlığı manevrasız geçişleri imkansız hale getirmektedir. Acil durum müdahaleleri buralarda da mümkün görünmemektedir.

Şehir içi ulaşımında kullanılan dolmuş ve minibüsler ayakta bir çok fazla yolcu almaktadırlar. Bu hem yolcuları, özellikle bayanları rahatsız eden bir durum hem de hayati risk taşıyan bir taşıma şeklidir.

Sayın Başkanım, şimdiden çözüm düşünülmezse birkaç yıl sonra durum ne hale gelir, onu düşünmek bile rahatsız edici!

Vatandaşımız trafik kurallarına, park etme adabına, kırmızı ışığa, diğer araç kullananlara saygı ve anlayışla yaklaşmaya, öncelik hakkı tanımaya veya hakkından vazgeçmeye asla çok istekli değil, bu durumu daha da zorlaştırıyor!

Büyükşehir’e ait trafik ekipleri kontrolde çok etkili olamamaktadırlar; adeta vatandaş neden ve ne hakla belli değil ama ekipleri hiçe sayıyorlar ve çalışan ekipler zorlu anlara maruz kalmaktadırlar!

Erzurum trafiği ile yirmi yıla yakındır çeşitli zamanlarda yazılar yazdım, kendimce çözüm önerilerim oldu, bunlardan önemli bir kısmı yerine geldi; mutlu olan Erzurumlu olmuştur mutlaka. Çözüm önerilerimi sıralarken de mutlaka gerçek anlamda TRAMAY tekliflerinde bulundum; hatırlatmadan geçemeyeceğim.

(Karayolları Mezarlıktan sonraki üçüncü sola sağa dönüşe açık ışık kontrollü döner kavşakta bir problem var. Mezarlık yönünden gelirken kırmızı ışıkta durduğunuzda yeşil ışık hem size hem Tebrizkapı’dan gelen araçlara yol vermekte ve sıkışıklığa sebep olmaktadır.)

Sayın Başkanım; Siz isterseniz; bu problemlerin büyük bir kısmını çözebileceğinize inanıyorum.

Sütunum cevabınıza, tavsiyenize, her türlü eleştirinize açıktır!

İyi çalışmalar ve günler dileyerek, saygılar sunuyorum.

M. Tevhit GÜLSEVEN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.