Siyasete ilgi duyan herkes, şu günlerde haklı olarak aynı şeyi sorup duruyor:

"AK Parti'nin adayı belli, MHP ise aday göstermeyeceğini açıkladı. Durum buyken İYİ Parti Erzurum adayını niye ilan etmiyor?"

Bu sorunun asıl muhatabı elbette İYİ Parti'dir. Lakin bizlerin vereceği cevap olsa olsa bir tahmin ya da yorumdan ibaret kalır.

Kamuoyunda yaygın biçimde dilden dile dolaşan rivayete göre, İYİ Parti, 31 Mart'ta Erzurum'da Mahmut Uykusuz'la yarışa dahil olacak.

Canan Uçar ismi de kuvvetli bir ihtimal olarak masadaki yerini koruyor, ama İYİ Parti'nin kadın genel başkanına rağmen erkek egemen yönetiminde eğilim Uykusuz'dan yana gibi...

Besbelli ki CHP Erzurum'da büyükşehir adayı göstermeyip, İYİ Parti'yi destekleyecek. Aynı karar Fazilet Parti'si için de geçerli olabilir.

Erzurum'da İYİ Parti ve Fazilet, HDP ile ittifak yapmayacağına göre, bu durumda 31 Mart Mahalli Seçimleri'nde Erzurum'da (büyükşehir için) iki ittifak yarışacak:

AK Parti-MHP: Cumhur İttifakı

CHP-İYİ Parti-Fazilet: Millet İttifakı

HDP ne yapar bilmiyoruz.

Kabul edelim ki, HDP'nin güney ilçelerde ciddi bir karşılığı olduğu su götürmez gerçek, lakin aynı şeyi büyükşehir için düşünmek tabii ki söz konusu bile olamaz.

Bu sebeple önümüzdeki seçimde meydanlara iki büyükşehir başkan adayı çıkacak.

Şimdiden söylemek gerekirse bu seçim, meydanların gümbür gümbür olacağı öyle renkli coşkulu ve iddialı bir seçim olmayacak.

Zira: İki ittifak arasındaki oy farkı öylesine büyük ki, makasın kapanması sanıldığı gibi kolay olmaz.

24 Haziran genel seçimlerinde, AK Parti-MHP İttifakı, birbirini tamamlayan cüz gibi olmuştu. Kimi yerde AK Parti MHP'yi omuzladı, kimi yerde de MHP AK Parti'yi...

Bazı dostlar soruyor, "24 Haziran'daki tablo 31 Mart'ta da vücut bulur mu?"

Kişisel kanaatim, bulacağı yönünde... Öyle ya, madem ki ittifak yapıldı, o halde ittifakın gereği olarak (anlaşma yapılan il ve ilçelerde) AK Parti MHP adaylarını, MHP de AK Parti adaylarını destekleyecek.

Bu, Erzurum için de geçerli misal Adana yahut da Osmaniye için de...

2014 mahalli seçimlerinin Erzurum sonucuna baktığımızda tablo şöyle şekillenmiş:

AK Parti: % 58.8 (aldığı oy: 235 bin 891)

MHP: % 29 (aldığı oy: 116 bin 249)

İkisinin toplamı 87.8 ediyor. Oy olarak karşılığı da 350 bini geçiyor.

Bu noktada hemen şu denilecektir. Tamam da 2014 mahalli seçimlerinde MHP'nin içinden daha İYİ Parti çıkmamıştı. Dolayısıyla MHP'nin o seçimde aldığı oyun tamamını şimdi MHP'ye yazamazsın, ayrıca AK Parti'ye bir tepki var, dolayısıyla aynı oyunu koruyamaz.

Tamam; doğru. Hem İYİ Parti meselesi var, hem de ülke genelinde olduğu gibi Erzurum'da da iktidara karşı bir tepki var. Fakat bu bile yine de genel tabloyu altüst edecek bir gerçek değil.

Kaldı ki aynı MHP, 24 Haziran seçimlerinde (içinden İYİ Parti çıkmış olmasına rağmen) Erzurum'da % 18.5 (80 bin 776) oy almış. Yani İYİ Parti MHP'den en çok 11.5 götürebilmiş. Bunun oy karşılığı da en fazla 36 bine tekabül ediyor.

24 Haziran'daki sonuca göre söyleyecek olsak bile yine de aradaki uçurum kapanmıyor. İşte tablo:

Cumhur İttifakı'nın toplamı (Erzurum'da) % 73.3, (aldığı oy: 319 bin 700) Millet İttifakı'nın toplamı da % 14.3 (aldığı oy: 62 bin 468)

Şimdi buyurun gelin bu hesabın eğrisini doğrusuna denk getirin görelim!

Şunu duyar gibi oluyorum, "... iyi de MHP'liler Sekmen'e oy vermez!"

Hayırdır, elinizde noter onaylı taahhütname mi var, ya da MHP'liler size yemin mi içtiler ki, "...biz Cumhur İttifakı'na değil, Millet İttifakı'na oy vereceğiz!"

En iyisi mi siz şimdiden önümüzdeki genel seçimlere hazırlanın..

Siyaset, uzun soluklu bir yarıştır. Maraton koşamayacaklar bu yarışta kalıcı olamaz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.