İnsanların işlerinde başarılı olmalarından ziyade insanların yüksek karakterde olması, insanı değerli kılar!
Yüksek karakterli olabilmenin ilk şartı; adaletli olmaktır!
Haksız olduğu durumları kabul etmesi, en yakınlarından başlayarak kişilere haksız olduğunu söylemesi, üstün insanların işidir.
Haksız kim ise durum değişmemelidir; siyasi, dini, içtimai yakınlıklarımız, kan bağlarımız bizi adaletten ayırmamalıdır!
Korkmadan, aforoz korkusu yaşamadan haksıza haksız diyebilmek!
İnsanları çok seviyor olmamız bizi realist olmaktan ve adaletten ayırmamalıdır!
Sıradan insanlar bu yüksek konuları elbette anlayamazlar! Düşünceleri fevri veya sığdır!
İnsanları gruplara ayırmamak, dil, din, ırk olarak ayrı görmemek gerekir ama adaletli insanları, haksıza haksız diyebilecek yüreğe sahip insanları da takdir etmek bir insanlık vazifesidir.
Düşünebiliyor musunuz; en yakınlarınıza, yanlış ama farz edelim ki; düşman olarak hissettiklerinize karşı birinci dereceden yakınlarınıza; “onlar haklı”” veya “siz haksızsınız” diyebilir misiniz?
Diyebiliyorsanız, körü körüne aitlik duygusuyla sahip olmuyorsanız; takdire şayansınız!
Allah zaten adaletli olmamızı emrediyor; bu kesin!
Mesela; çocuğunuzun, sabit ve şahitlerle suçu sabit olduğunda bunu kabul etmek kolay değildir! Ancak çocuğunuza sahip olabilir, işlediği suça sahip olmayabilirsiniz! İnkâr etmek ayrı bir yalan, çocuğunuzu savunmak bir içgüdü ama suçu savunmanız aşağılık bir durumdur!
Hayatta hem topluma karşı, hem kendimize, yakınlarımıza karşı, hem suça hem suçluya karşı duygularımızla değil, aklımızla hareket etmek zorundayız!
İngiliz sanatçı William Blake; “Gerçeği söylüyorsam, amacım onu bilmeyenleri ikna etmek değil; bilenleri savunmak içindir” diyor!
Realizm hayatımızın gerçeği!
Değerli adam; realist adam!
Babacığım; seni seviyorum ama sen suçlusun, sen aşağılık bir adamsın, sen cezanı çekmelisin diyebilecek yüreğe sahip adam!
Bunu başaramayacak insan o kadar çok ki; o kadar kalabalıklar ki!
Okullarımızda realist olmayı öğretebilmeliyiz; gelecek nesillerimize! Her realist adil midir? Değildir, ama mutlaka adil olmalıdır!
Haksız olanı en yakınlarınız olsa bile asla savunmayın” derdi amcam Av. Fahrettin Gülseven.
Doğrudan yana olmak büyük bir erdemdir! 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
m.y. 2016-12-12 12:27:05

tebrikler