YAZ YAĞIŞLARI ARICILARI SEVİNDİRDİ

Yaz yağışlarının etkili olduğu Erzurum’da bu yıın arıcılık açısından bereketli geçeceğini söyleyen belirten arıcılar, kovan başına ortalama bal miktarının artacağını söyledi.

24 Haziran 2011 Cuma 11:09
YAZ YAĞIŞLARI ARICILARI SEVİNDİRDİ
Doğu’da günün belli saatlerinde etkili olan yağmurun toprağın yeterince ısınmasını engellediğini anlatan arıcılar, Haziran’da aralıklarla etkili olan yağışların ve gece - gündüz arasındaki sıcaklık farkının az olmasının bereket getireceğini kayretti.
Erzurum'da yaklaşık 100 bin kayıtlı arılı kovan bulunduğunu anımsatan arıcılar, “Bal veriminde Türkiye ortalaması 16.5 iken Erzurum'da kovan başına 18 kilogram bal üretimi bal verimi elde edildi. Olumlu hava koşulları sayesinde, kovan başına 25 kilogramın üzerinde bal elde edileceğini düşünüyoruz” dedi.
İyi geçen bir mevsimin kendileri açısından önemli olduğunu dile getiren arıcılar, “Bu dönemde etkili olan arıcalar için çok önemli. Otsu bitkilerin çiçeklenme süresi 4 - 5 hafta sürüyor. Otsu bitkiler yağmur ve sıcaklık sayesinde, polen ve nektar açısında sürekli salgı yapmakta ve böylece polen oluşmakta. Otsu bitkiler, ne kadar çok yağış alır ve hava sıcaklığı ne kadar iyi olursa, o kadar çok çiçek açar. Bu da verimi artırır. Ot çiçeklerinde durum ağaç çiçeklerinin tam tersidir. Ağaç türü çiçekler de ise durum farklıdır. Yağmur çiçek açan ağaçların özünü yıkar, bazen çiçeği koparabilir. Bu da verim düşüklüğüne neden olur. Bunun için de bal üretiminde bir kayıp olmayacak” diye konuştu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.