TABYALARDA ŞEHİT MEZARLARI GÜNYÜZÜNE ÇIKARILACAK

Aziziye tabyalarının yan tarafından bulunan arazide olduğu tahmin edilen şehit mezarlıkları gün yüzüne çıkarılacak.

28 Eylül 2013 Cumartesi 12:56
TABYALARDA ŞEHİT MEZARLARI GÜNYÜZÜNE ÇIKARILACAK
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Milli Park görevlilerinin de aralarında bulunduğu bir ekip, Gpr adı verilen elektronik bir araçla yerin 10 metre altında bulunan mezarları tespit edip gün yüzüne çıkarıyor. Her bir santimetre karesi şehit kanlarıyla sulanan alanda, aralarında tarım arazilerinin de bulunduğu yerlerde gerçek şüheda kabristanları olduğu ortaya çıktı. Mezarların yerleri tespit edildikten sonra Milli Parklar Müdürlüğü tarafından şehitliğe dönüşecek.

Çanakkale Üniversitesinden gelen ekip bölgede yüzey taraması yapıyor. Çalışmalar esnasında jeofizik araştırmalar yapıldı. Radarla yapılan çalışmalarda şehit mezarlarının olduğu alanlar tespit edilerek gün yüzüne çıkarılıyor. Bir kısmı hazine arazisinde, bitki örtüsünün altına kalan şehit mezarları, yangından sonra yapılan arazi çalışmasında ortaya çıktı.

Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, " Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden gelen ekip Çanakkale Gelibolu Milli parkında yapılmış olan çalışmaların aynısını burada uygulamakta. Burada yapılan çalışmayla elektromanyatik çift taraflı iki cihazın kesişim noktası olan yerin 10 metre derinliğinde onar santimetre aralıklarla röntgeni çekiliyor. Röntgeni çekildikten sonra üniversitede laboratuvarlar da değerlendirilip yer altındaki şehitliklerimiz tespit edilecek. Bu arazide 1877-78 Osmanlı- Rus harbinde şehit olan Mehmetçiklerimizin kabirleri bulunmakta. Bu alanda bilinmedik mezarlarda bulunmakta. Biz şuanda yaptığımız çalışma ile bu bilinmeyen mezarları da gün yüzüne çıkarıyoruz. " dedi.

Editör

Son Güncelleme: 28.09.2013 12:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Abdurrahman Zeynal 2013-09-28 20:43:19

9 kasım 2012 tarihinde tabyalardaki şehit mezarlarını bulup sahipsizliklerini basın aracılığıyla gösel ve yazılı medya tarafından dünyaya ilan ettim. şükür feryadım hedefine ulaştı milli parklar genel müdürlüğü tabyalardaki şehit mezarlarını tespit ederk buraları tarihi dokusuna göre düzenleyip tabyalara gelen ziyaretçilere açacak olmaları bizleri sevindirdi. bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim. bu güzel olaya sebep olduğum içinde allaha hamd ederim.