TABYALARDA "HARP MÜZESİ" YAPILMASI İÇİN 5 MİLYON TL AYRILDI

Rus saldırısında 20 yaşında bir gelin olarak Aziziye tabyalarında destanlaşan Nene Hatun'un mezarının bulunduğu Nene Hatun Tarihi Milli Parkı bünyesindeki Mecidiye Tabyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Harp Tarihi Müzesi' olacak.

22 Ocak 2014 Çarşamba 22:40
TABYALARDA
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tabyalarda "Harp Müzesi" yapılması için 5 milyon TL ayırdıklarını belirtti.Nene Hatun, 22 Mayıs 1955'de 98 yaşında vefat edince destanlaştığı Aziziye Tabyası'nda toprağa verildi. Nene Hatun'un mezarı ile tabyaların bulunduğu 387 hektarlık alan 2009'da Bakanlar Kurulu Kararı ile Nene Hatun Tarihi Milli Parkı ilan edildi.
 93 harbinin cereyan ettiği alanlarda kesme taşlarla yapılan ve süslemeleri bulunan tabyalardan Mecidiye Tabyası'nın 200 metre kadar önüne geçen yıllarda Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Erzurum Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (ESKİ) tarafından su deposu yaptırıldı.
Dönemin Valisi Sebahattin Öztürk başkanlığında yapılan Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptırılan su deposu ele alındı. Daha sonra Harp Tarihi Müzesi açmak için Mecidiye Tabyası Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.Bugün TBMM Başkanlık Divanı, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı.
 Toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisli Mecidiye Tabyası'nın Erzurum Harp Tarihi Müzesi olarak düzenlenmesi için 5 milyon TL ayırdıklarını belirtti.
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak’ta twitter hesabından TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e şükranlarını sunarak, “TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tabyalarda "Harp Müzesi" yapılması için 5 trilyon yeni parayla 5 milyon TL ayırdıklarını ifade ettiler.” diyerek Erzurum kamuoyuna duyurdu.NENE HATUNOsmanlı-Rus Savaşı sırasında, 9 Kasım 1877'de Ruslar, Erzurum'un doğusundaki tabyaları ele geçirir. Haberin kentte duyulması üzerine o zamanlar 20 yaşında bir gelin olan Nene Hatun, kundaktaki kızı ve ondan biraz büyük oğlunu bırakarak el satırı ile Aziziye Tabyasına koşar. Nene Hatun'un peşinden giden Erzurumlu kadın ve erkeği ile bir kahramanlık destanı yaratarak Aziziye Tabyasını Ruslardan teslim alır.

Editör

Son Güncelleme: 22.01.2014 22:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
misafir 2014-01-23 06:17:37

bence sayın valimizin çabaları ve seçim yatırımı olarak bu para erzurum için kullanılıyor yoksa şimdiye kadar o tabyalar vardı ve hiçbir şey yapılmadı .