SAKALI KESİK OVASI SUYA KAVUŞACAK

Sakalıkesik Ovası Sulaması İnşaatı’nın temeli, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılacak. Ovanın borulu şebeke ile sulanmasını sağlayacak olan projeyle 114 bin 80 dekarlık tarım arazisi suya kavuşacak.

10 Mayıs 2011 Salı 09:50
SAKALI KESİK OVASI SUYA KAVUŞACAK
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Sakalıkesik Ovası Sulaması İnşaatı’nın temelini atmak üzere 12 Mayıs Perşembe günü Erzurum’a geliyor. Temel atma töreni için tüm hazırlıkların tamamlandığı Erzurum’da, 5 bin 440 metre iletim hattı, 349 bin 920 metre borulu şebeke ile 55 bin 370 metre uzunluğunda yatak tanzimi ve tahliye kanalı imalatı yapılacak.
Devlet Su İşleri 8. Bölge Müdürü Mustafa Bahadır, Erzurum il merkezinin güney batısındaki Sakalıkesik Ovası’nın Sulama İnşaatı’nın temelinin 12 Mayıs Perşembe günü atılacağını bildirdi. İnşaatın tamamlanmasının ardından ovada yer alan toplam 114 bin 80 dekar tarım arazisinin sulanacağını kaydeden Bahadır, su tasarrufu sağlayan borulu sulama şebekesinin, aynı zamanda Erzurum’da bir ilk olacağının altını çizdi. Temel atma töreninin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirileceğini belirten Bölge Müdürü Bahadır, Sakalıkesik Ovası Sulaması İnşaatı hakkında bilgiler de aktardı.

PROJE, PALANDÖKEN BARAJI’NIN SON AYAĞINI TEŞKİL EDİYOR…
Sakalıkesik Ovası Sulaması ‘nın, Palandöken Projesi’nin son ayağını teşkil ettiğini kaydeden Bahadır, “Proje dört ana üniteden müteşekkildir. Bunlar Palandöken Barajı, İsale Tüneli, İsale Hattı ve Arıtma Tesisi ile Sakalıkesik Ovası Sulamasıdır. Erzurum iline içme suyu sağlayacak ve Sakalıkesik ovasını sulayacak olan Palandöken Barajı, 2005 yılında bitirilerek işletmeye alınmıştır. Barajdan içme suyu ile sulama suyu verecek olan İsale Tüneli ise, 2006 yılında bitirilerek işletmeye alınmıştır. İçme suyu İsale hattı ile Arıtma tesisi Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce 2008 yılında inşaatı bitirilerek işletmeye alınmıştır. Projenin son ayağı olan Sakalıkesik Ovası Sulaması ise, 10 Aralık 2009 tarihinde ihale edilmiştir.” diye konuştu.

SAKALIKESİK OVASI SULAMASI İNŞAATI, TARIMSAL ÜRETİME DEĞER KAZANDIRACAK
Sakalıkesik Ovası Sulama inşaatı kapsamında 5 bin 440 metre iletim hattı, 349 bin 920 metre borulu şebeke ile 55 bin 370 metre uzunluğunda yatak tanzimi ve tahliye kanalı imalatı yapılacağını açıklayan Bahadır, “Sakalıkesik Ovası Sulaması İnşaatının işletmeye alınması ile Erzurum merkez Aziziye ilçesine bağlı 8 adet; Palandöken İlçesine bağlı 8 adet olmak üzere toplam 16 adet köye ait toplam 11 bin 408 hektar alanlık tarım arazileri sulanacaktır. Bu köylerin isimleri Ömertepe, Tınazlı, Yarımca, Adaçay, Ağören, Söğütlü, Sakalıkesik, Özbek, Dereboğazı, Güzelyurt, Kümbet, Taşlıgüney, Börekli, Tepeköy, Tuzcu ve Yağmurcuk’tur” dedi.
Sakalıkesik Ovası Sulamasının işletmeye alınması ile birlikte 2011yılı birim fiyatları ile yılda 14 milyon 417 bin 818 liralık net gelir sağlanacağına dikkati çeken Bahadır, “Proje bölge ve yurt ekonomisine olumlu katkıda bulunacak olup, projenin tamamının işletmeye açılması ile yörede ziraat ve hayvancılığın büyük ölçüde gelişmesi mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.