MÜHENDİSLERDEN İÇMESUYU ARITMA TESİSİ’NE TEKNİK GEZİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları’na (TMMOB) bağlı mühendislik meslek odalarının temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni gezdi.

25 Haziran 2011 Cumartesi 15:50
MÜHENDİSLERDEN İÇMESUYU ARITMA TESİSİ’NE TEKNİK GEZİ

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri (İKK) tarafından organize edilen teknik gezide, Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Eyüp Tavlaşoğlu ile ESKİ Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Kimya Yüksek Mühendisi Nuri Kali de hazır bulundu. Palandöken Barajı’ndan gelen suyun arıtılması sürecini tüm aşamalarıyla birlikte yerinde gözlemleyen mühendisler, arıtılarak şehir şebekesine gönderilmeye hazır hale gelen suyu içmeyi de ihmal etmediler.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne ait İçmesuyu Arıtma Tesisi’nin kapıları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları’na (TMMOB) bağlı mühendislik meslek odalarının temsilcilerine açıldı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından organize edilen teknik geziye, Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Onur Alemdar, Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Murat Karaoğlu, Kimya Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Hanifi Saraç, Jeofizik Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Ruafi Çınar, Mimarlar Odası Erzurum Temsilcisi Vedat Borulu ve İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı A. Ferhat Bingöl katılırken, teknik heyete aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı olan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Eyüp Tavlaşoğlu refakat etti.

MÜHENDİSLER, SUYUN ARITILMA AŞAMALARINI YERİNDE GÖZLEMLEDİLER
Palandöken Barajı’ndan isale hattı yoluyla getirilen suyun, oksijenle ilk temas ettiği bölümden, ozonlama, filtreleme ve klorlamaya varıncaya kadar tüm arıtılma aşamalarını yerinde takip eden TMMOB’a bağlı mühendislik meslek odalarının temsilcileri, teknik gezinin sonunda şehir şebekesine gönderilmeye hazır hale gelen suyu büyük bir gönül rahatlığıyla içtiler. ESKİ Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Kimya Yüksek Mühendisi Nuri Kali tarafından hazırlanan sunum eşliğinde, İçmesuyu Arıtma Tesisi hakkında teknik açıdan bilgilendirilen mühendisler, daha sonra konferans salonunda bir araya geldiler.
Burada bir konuşma yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri M. Ünal Kıraç, içme suyu ile ilgili olarak bir süredir devam eden tartışmaların herkesin malumu olduğunu belirterek, arıtma tesislerine yönelik gezi düzenlemekteki amaçlarının, arıtma tesisini teknik gözle incelemek ve buradaki gözlemlerden elde edecekleri sonuçları, kamuoyuyla paylaşmak olduğunu söyledi.

KİMYA YÜKSEK MÜHENDİSİ NURİ KALİ, MÜHENDİSLERİ BİLGİLENDİRDİ
ESKİ Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Kimya Yüksek Mühendisi Nuri Kali, Palandöken Barajı’ndan isale hattıyla Erzurum’a getirilen suyun, dünya ölçeklerinde bir arıtma sürecine tabi tutulduğunu belirterek, “Erzurum’un sahip olduğu yüksek kalite standartlarına haiz arıtma tesisinden Türkiye’de sadece birkaç şehirde var. Bu tesislerde arıtarak şehir şebekesine gönderdiğimiz suyun en büyük özelliği yumuşak ve çözücülük özelliğinin bulunması. Bundan önce kuyulardan şehir şebekesine gönderilen su, şebeke ve iç tesisat borularının cidarlarında kalıntı bırakıyor, kireçlenmeye neden oluyordu. Öyle ki, iç cidarları tıkandığı için birçok bölgede borular kullanılamaz hale geliyordu. Fakat barajdan şebekeye gönderdiğimiz suyun çözücülük özelliği var. Suyumuz, bırakın boruların cidarlarını tıkamayı, tam tersine tıkanmış olan borulardaki kalıntıları bile testere gibi oyuyor, çözerek beraberinde taşıyor. Kimi bölgelerde rastladığımız sudaki renk bozukluğu, işte bundan kaynaklanıyor. Çünkü şehir şebekesinin çok büyük bir bölümü, pik adını verdiğimiz borulardan oluşuyor. Sorun tespit ettiğimiz bölgedeki şebeke yapısına anında müdahale ediyoruz, değiştiriyoruz.” diye konuştu.

“ARITMA TESİSİ, TEKNOLOJİNİN EN SON TASARIMI OLAN CİHAZLARLA DONATILDI”

İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde kullanılan cihazların, teknolojinin en son tasarımları olduğunu, aralarındaki bazı cihazların benzerinin ise Türkiye’de bile bulunmadığını anlatan Kimya Yüksek Mühendisi Nuri Kali, “Bu cihazlarla yapılan arıtma işlemi, içme suyunda aranan standartların, çok daha ileri düzeyde elde edilmesine olanak sağlıyor. Öyle ki, şehir şebekesinden kaynaklanan bir takım sıkıntılar yüzünden yapısı kısmen değişebilen su dahi, yönetmelikte belirlenen sınır değerlerini bile aşmıyor.” dedi.
Tesislerde arıtılan suyun her gün analiz edildiğini ve sonuçlarının ise, anlık olarak internet üzerinden paylaşıldığını kaydeden Kali, “Analizini yaparak şehir şebekesine verdiğimiz suyu, şehir şebekesinde belirlediğimiz bazı noktalarda yeniden analiz ediyoruz. Bazı parametrik değerlerde bir takım değişikliklere rastlayabiliyoruz. Bilimsel anlamdaki bu tespit, arıtarak şebekeye gönderilmeye hazır hale getirdiğimiz suda herhangi bir problem olmadığını zaten gösteriyor. ESKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, işte bu yüzden iç tesisat ve depo temizliği hizmeti veriyor.” şeklinde konuştu.

BAŞKANVEKİLİ EYÜP TAVLAŞOĞLU: BU YATIRIMLA ERZURUM BÜYÜK BİR YÜKTEN KURTARILDI
Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı olan Eyüp Tavlaşoğlu ise, Erzurum’da yapılan içme suyu yatırımının, şehrin gelecekteki 50 yılını garanti altına aldığını söyledi. Tavlaşoğlu, “Geçmişte suların günde sadece 2 saat akıtılabildiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Şimdi sular 24 saat kesintisiz akıyor. Büyükşehir Belediyesi, bu yatırımla Erzurum’u her ay 1 trilyon lira elektrik parası ödemekten kurtardı. Artezyen kuyularından su çıkarmak için elektrikli pompalar kullanılıyordu ve bunun maliyeti her ay 1 trilyon liraydı. Üstelik kuyu sularındaki nitrit ve nitrat oranı da standartların üstündeydi. Nitrit ve nitrat demek, kanalizasyon atığı demek. Bunları ne çabuk unuttuk?” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde son derece modern bir biçimde arıtılan suyun şehir şebekesine yüksek içilebilinirlik kalitesinde gönderildiğini anlatan Tavlaşoğlu, “Suyumuzun şehir şebekesine dağıtılmasını sağlayan hatlarla ilgili sorunların olduğunu başından beri bizler de söylüyoruz. Kaldı ki, bu sorun esasen bizim dönemimizi de ilgilendirmiyor. Zamanında yer altı şebekesi pik ve asbest borularla döşenmiş. Artezyen kuyularından çekilen sulan, bu şebekeyi önemli ölçüde kullanılamaz hale getirmiş. Büyükşehir Belediyesi’nin bu sorunu çözmek için de projesi hazır. Üstelik tamamen Avrupa Birliği’nden hibe bir kaynağımız var. Şehrin yeraltı su şebekesini baştan aşağı değiştireceğiz.” diye konuştu.

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI SARAÇ’IN VERDİĞİ İLGİNÇ ÖRNEK…
Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hanifi Saraç ise, suyla ilgili olarak yaşadığı bir sıkıntıyı, verdiği şu örnekle aktardı: “Kayakyolu’nda bir yakınımızın evine misafir olduk. Ben su konusunda yaşadığım sıkıntıyı anlatırken, misafir olduğum yakınım bana musluktan bir bardak su getirdi. O suyu içtim; benim evde içtiğim sudan çok farklıydı. Bunun nedenini halen daha anlayabilmiş değilim.”
Kendisinin de Kayakyolu’nda ikamet ettiğini hatırlatan Saraç, söz konusu semte verilen suyun aynı depo çıkışlı olduğunu, Daire Başkanı Nuri Kali’den öğrenince, şaşkınlığını gizleyemedi. Kali, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Saraç’a, iç tesisat ve binadaki su deposunun mutlaka kontrol ettirilmesi ve temizletilmesini tavsiye ederken, diğer mühendisler de, sudaki renk bozukluğunun, semt, güzergah ve bölgesel nedenlere dayalı olabileceğini ifade ettiler.

İKK SEKRETERİ ÜNAL KIRAÇ: TEKNİK AÇIDAN YAPTIĞIMIZ GÖZLEM BİZİ ÇOK RAHATLATTI
Teknik gezinin sonunda bir açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri M. Ünal Kıraç ise, “Arıtma tesisindeki çalışmaların, teknik olarak büyük bir titizlikle yürütüldüğünü gördük. Barajdan gelen suyun hangi aşamalardan sonra şebekeye verildiğini incelediğimizde; yapılan çalışmaların insanı rahatlattığını söylemek mümkün. Mühendis arkadaşlarım da yeraltı şebekesinden kaynaklanan sorunlara bire bir şahit oldu. Eğer yeraltı şebekesi yenilenirse, içme suyundaki tadın değişeceği belirtildi. Yapılan analiz sonuçları da yeraltı şebekesinden kaynaklanan sorunların neler olduğunu teknik olarak gözler önüne seriyor.”
Jeofizik Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Rufai Çınar da, musluk suyunun, arıtma tesislerinde hangi analizlere tabi tutulduğunu görmenin sevindirici olduğunu belirterek, halkın su depolarını temizlemesi gerektiğini ifade etti.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.