“KURAN’DA İNSAN HAKLARI” PANELİ

Necip Fazıl Kısa Kürek Kültür merkezinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Fahri Güzel yaptı.

31 Mart 2015 Salı 12:21
“KURAN’DA İNSAN HAKLARI” PANELİ
Erzurum’da Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Evrensel Değerler Eğitim Platformu (EDEP), İnsan Ve Medeniyet Hareketi (IMH), Nida ilim davet ve kardeşlik derneği (Nida-Der), Erzurum İmam Hatip Mezunları Derneği (Erzim-Der), Şefkat Eli Bilim Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (Şefkat Eli), Toplumsal Kültüre Eğitime Yardımlaşmaya Ve Dayanışmaya Çağrı Derneği (Çağrı Der), Kur’an Kardeşliği Derneği, Kuran Halkaları (KH) ,Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür Der) ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (IHH) dan oluşan dernek ve vakıflar Kuran’da İnsan Hakları paneli düzenledi. 

Necip Fazıl Kısa Kürek Kültür merkezinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Fahri Güzel yaptı.

Konuşmacılar, Kuran’da İnsan Hakları ve Kadın Haklarının boyutlarını ele aldılar.

Panele konuşmacı olarak Hatice Özbek İlbaş, Ethem Karabulut, Taha Özkan Kulabi, Mustafa Altunok katıldı.

Hatice Özbek ilbaş, Kuran’da kadın hakları konulu sunumunda Kuran’da kadın haklarına büyük önem verildiğini ifade etti.

Bazı geleneklerin İslam’ın emriymiş gibi algılanmasının doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden İlbaş, “Kuran’da ve peygamberimizin uygulamalarında kadın insan olarak muhatap alınmış, hak ve sorumluluk konusunda erkekten ayırt edilmemiştir, daha sonra tarihi süreç içerisinde Kuran ve sünnetin ruhuna ters geleneksel uygulamalar dini bir kimlik kazanmıştır. Bu bakış açısı İslam’ın emri gibi algılanmıştır.” dedi.

Taha Özkan Kulabi, ise İslam Coğrafyası’nda İslam Hak ve İhlalleri konusunda bilgi verdi.

Kulabi, Müslümanların hak dilencisi olamayacağının haklarını elde etmek adına sözlü duadan önce filli duaya yönelmeleri gerektiğini ifade etti.

Kulabi, “Ebu Leheb’in eli kurusun” ayetin Ebu Leheb’in imkanlarının kurutun şeklinde anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Mustafa Altınok ise insanın hakikate ulaşma hakkı konusunda sunum yaptı.

Altınok, Kuranın, hakikatin kaynağı olduğunu bu hakikate ulaşmanın önünde bir takım engeller bulunduğunu belirterek, bu engellerin en önemlisinin Kuranın anlaşılması konusunda zihinlerde oluşan ön yargılar olduğunu Kuranın anlaşılmak ve yaşanmak üzere Allah tarafından gönderildiğini belirtti.

Panelde ayrıca Selimiye Cami İmam hatibi İdris Arasoğlu tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı.

Editör

Son Güncelleme: 31.03.2015 12:22
Anahtar Kelimeler:
ErzurumKuran Paneli
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.