İNTERNETE EN ÇOK KAÇAK SİGARA ERZURUM SORGULUYOR

Sigarayla mücadelede kullanılan yöntemlerden biri olan yüksek vergilerin kaçak sigara tüketimini teşvik ettiği savunulurken internete en çok kaçak sigara sorgulayan iller sıralamasında Erzurum, ilk sırada yer alıyor.

29 Temmuz 2011 Cuma 10:59
İNTERNETE EN ÇOK KAÇAK SİGARA ERZURUM SORGULUYOR
‘Dumansız hava sahası’ sloganıyla hayata geçirilen kapalı mekanlarda sigara tüketiminin yasaklanması sonrası Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) verilerine göre tüketim yüzde 15 düşerek 2010’da 93 milyar 355 milyon adete geriledi. Buna karşın Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nın hazırladığı rapora göre, 2008 ve 2009’da yaklaşık 10 milyon paket kaçak sigara yakalanırken, 2010’da bu rakam 4 kattan fazla artarak 43.5 milyon pakete ulaştı.
Sigarayla mücadelede kullanılan yöntemlerden biri olan yüksek vergilerin kaçak sigara tüketimini teşvik ettiğini ileri sürülürken, internet ortamında ve sosyal medyada kaçak sigaraların yaygınlaştığını kaydedildi. Facebook’ta kurulan onlarca grup ve fan sayfasında kaçak sigaraları destekleyenlerin hatta kaçak sigaraların satıldığı yerleri birbirlerine bildirenlerin dahi bulunduğunu dile getiren Tütün Sanayicileri Derneği yetkilileri, kaçak sigaralar, sokak tezgahlarında 2 - 2.5 TL’ye satıldığını ve ‘Bayrama özel’ gibi kampanyalar düzenlenerek, fiyatı 1.7 TL’ye kadar indirdiklerini kaydetti.
Google Trends verilerine göre, Google’da kaçak sigara araması yapan kullanıcı sayısının hızla arttığını ifade eden yetkililer, internete en çok kaçak sigara sorgulayan illerde ilk sırada Erzurum’un yer aldığını, bu kenti Diyarbakır, Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’in takip ettiğini söyledi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.