FLAŞ... FLAŞ... FLAŞ... ATLAMA KULELERİNİN PİSTLERİ ÇÖKTÜ

Erzurum’da milyonlarca liraya mal olan atlama kulelerinin pistleri yıkıldı.

15 Temmuz 2014 Salı 15:55
FLAŞ... FLAŞ... FLAŞ... ATLAMA KULELERİNİN PİSTLERİ ÇÖKTÜ

Erzurum'un 2011 yılında ev sahipliği yaptığı 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaklaşık 65 milyon TL’ye yaptırılan ve Türkiye’de tek, dünyanın da üç büyük atlama kulelerinden biri olma özelliğine sahip Türk Telekom Atlama Kuleleri yaşanan heyelan nedeniyle göçtü. Atlama kulelerinde bulunan otelin bugün olaydan önce boşaltılması faciayı önlerken, kulelerin yapım aşamasında çalışan bir işçi, “Buranın günden güne çökeceği zaten belliydi” dedi. 
2011 Kış Oyunları için yaptırılan Türkiye'nin ilk 'tek kayakla atlama kuleleri' heyelan nedeniyle göçtü. 5 atlama kulesinden 3'ü yıkıldı, 80 ve 95'lik rampaların pistleri ise tamamen yok oldu. Jeoloji mühendislerinin 'zeminde heyelan var' raporu üzerine atlama kulelerinin bulunduğu alandaki otel sabah saatlerinde boşaltıldı. Otelin boşaltılması faciayı önledi. Otelde olimpiyatlara hazırlanan kayakçılar ile atletler kalıyordu. Atlama kulelerinin büyük zarar gördüğü heyelanda can kaybı olmadı.
Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum'un merkez Palandöken ilçesi Kiremitlik tepede 65 milyon TL harcanarak yaptırılan Türkiye'nin ilk kayakla atlama kulelerinde bugün sabah saatlerinden itibaren toprak kayması hissedildi. 95 ve 125 metre yükseklikteki iki kulenin önündeki pistlerde görülen açılmalar üzerine Gençlik Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü, AFAD ekiplerini bölgeye götürerek inceleme yaptırdı. Toprak kayması olduğu belirlenen pistler, bugün saat 15.00 sıralarında heyelanla birlikte tamamen göçtü.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, heyelan nedeniyle böyle bir olayın yaşandığını ifade ederek incelemelerin başlatıldığını belirtti.
“BURANIN GÜNDEN GÜNE ÇÖKECEĞİ BELLİYDİ”
Atlama kuleleri yapımında çalışan işçi Şahin Ak, kulelerde daha önceden de heyelan tehlikesi olduğunun görüldüğünü ifade ederek, “Kule inşaatında 5 ay çalıştım. Daha önce kaymalar meydana geldi. Bunun üzerine yetkililer başka şehirlerden şirketler getirerek tadilat yaptırdılar. Yağmur yağdığında çökeceği belliydi günden güne. Daha önce iki defa kayma oldu, beton atıp tadilatı düzelttirmeye çalıştılar. Bugün de yıkıldı” dedi.
OTEL GİRİŞİNE KİLİT VURULDU
Kulelerde meydana gelen göçük olayı üzerine polis ekipleri güvenlik tedbiri alarak otel giriş tarafını insan girişine yasakladılar. Giriş tarafına kilit vurulurken otelde kalan eşyalarını almaya gelen bazı turistler ise yasak üzerine geri dönmek zorunda kaldılar.
Öte yandan kış sezonunda hiç kullanılmayan kulelerde geçen 6 Temmuz günü kayak milli takımı kamp yapmaya başlamış ve kampa giren sporcular gösteri atlayışları yapmıştı.
TÜRK TELEKOM KAYAKLA ATLAMA KULELERİ, DÜNYANIN EN YÜKSEK İLK ÜÇ ATLAMA KULESİ ARASINDA
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum’a kazandırılan dünya standartlarındaki tesislerin, 25 sporcu evi, kule tepesinde bir restoran, otel, spor salonu ve 8 bin metreküp göleti barındırıyor. Tesislerin en önemli parçası Türk Telekom Kayakla Atlama Kuleleri.
KULELER DE BOŞALTILDI
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, toprak kaymasının 3 gün önce başladığını bu yüzden Milli Takım'ın kayakla atlama antrenmanı yapmasına izin vermediklerini bildirdi. Mühendisler ve uzmanlardan oluşan bir ekibin toprak kayması olan bölgede inceleme yaparak bir ropor hazırladığına dikkati çeken yetkililer, önlem açısından atlama kulelerinin de boşaltıldığını belirtti Yetkililer, "Bu bir doğal afet. İnşaatla ilgili bir sorun yok. Otel ve atlama kulelelerini önlem olarak boşalttık. Birkaç gün içinde raporlar açıklanacak. Kayak Milli takım atlama yaptığı sırada göçük olmaması büyük bir şans" dedi.

ERZURUM'UN HAYALİYDİ

Türkiye'yi yeni bir heyecanla tanıştıracak, 2 Mayıs 2010'da yapımına başlanan ve dünyanın en yüksek rakımda olma özelliği taşıyan tesislerde 20, 40, 60, 95 ve 125 metre yükseklikte Kayakla Atlama Kuleri yaptırıldı. 1940'larda tahtadan yaptırılan tramplene benzetilen atlama kulelerini Başbakan Tayyip Erdoğan 7 Ocak 2011'de hizmete açmıştı. Yapım sırasında toprak kayması olan bir bölgede, 20- 30 yaşlarındaki çam ağaçları kesilerek yaptırılan yere, Palandöken Dağının Ejder Tepesinin sağında kalan Sultan Sekisi alternatif olarak gösterildi. 2011 sonrası 125 metre yüksekliğindeki kulenin tepesinde bulunan kafetarya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından işletiliyordu. Kulelerde bulunan dürbünlerle ziyaretçiler, çevreyi kuş bakışı olarak izliyor. Her gün ortalama yaklaşık 200 kişinin gezdiği kuleleri aydınlatmak için ayda 30 bin lira harcanıyordu.


Editör

Son Güncelleme: 15.07.2014 18:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ibrahim 2014-07-15 16:18:30

bunlara da ucube denir mi acaba