DEPREME DAYANIKLI EV NASIL OLMALIDIR?

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Remzi Şahin, Oltu MYO’da “Depreme Karşı Güvenli Yapı Üretimi” konulu bir konferans verdi.

03 Nisan 2012 Salı 12:05
DEPREME DAYANIKLI EV NASIL OLMALIDIR?
Depremlerin oluşumu, yapı-deprem etkileşimi ve güvenli yapı üretiminin ana ilkeleri başlıkları altında sunumunu yapan Dr. Şahin “depreme dayanıklı yapıyı” “deprem etkisi altında mühendislik öngörüsü içinde davranan yapı” olarak tarif etti.
Mühendislik öngörüsünü ise “hafif şiddetteki depremlerde binalardaki yapısal ve yapısal olmayan elemanların herhangi bir hasar görmemesi, orta şiddetteki depremlerde hasarın sınırlı ve onarılabilir düzeyde kalması, şiddetli depremlerde ise can güvenliğinin sağlanması, dolayısı ile, yapının göçmemesi” olarak açıkladı.
Konferansını çeşitli öneriler ile tamamlayan Dr. Şahin, yapının oturacağı zeminin iyi analiz edilerek temel derinliği ve temel tipinin doğru seçilmesini, malzeme kalitesine (özelliklede taşıyıcı eleman malzemesi olan beton ve çeliğe) özen gösterilmesini, yapı düzensizlikleri ve deprem derzlerine dikkat edilmesini, proje detaylarının atlanmamasını ve etkin denetim yapılması gerektiğini belirtti.

Editör

Son Güncelleme: 03.04.2012 13:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.