Başkan Uçar 2020’nin adını koydu

Yeni yıl Erzurum'da "Saltuklu Yılı" olarak kutlanacak

admin
admin
29 Aralık 2019 Pazar 11:57
Başkan Uçar 2020’nin adını koydu

Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, "Saltuklular Anadolu'nun Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında çok önemli hizmetler yapmıştır. Biz de 2020 yılını, Erzurum'u başkent seçen 'Saltuklu Yılı' ilan edeceğiz" dedi.

Erzurum'un Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Saltukluların Anadolu'nun ilk Müslüman Türk beyliği olduğunu belirterek, "Saltuklu Anadolu'nun Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında çok önemli hizmetler yapmıştır. Biz de 2020 yılını, Erzurum'u başkent seçen 'Saltuklu Yılı' ilan edeceğiz." dedi.

Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun kapılarının Türklere 1048'deki Pasinler Savaşı ile aralandığını belirterek, 1071 Malazgirt Zaferi ile bu kapıların tamamen Türklere açıldığını anımsattı.

Anadolu'nun fethinin Sultan Alparslan'ın talimatı ile bu tarihten itibaren başladığını anlatan Uçar, Anadolu ve Erzurum için ise Saltuklu Beyliği döneminin ayrı bir önemi olduğuna işaret etti.

Uçar, kadim bir şehir olan Erzurum'da Bizans, İlhanlı ve çeşitli medeniyetlere ait çok önemli eserler olduğunu aktararak, bunlar arasında özellikle Saltuklulara ait paha biçilmez tarihi eserlerin yer aldığına vurgu yaptı.

Tarihi Erzurum kalesindeki mescit, saat kulesi olarak bilinen minare gibi şehre çok değerli eserler bırakan Saltukluların bu eserlerinin birçoğunun halen ayakta olduğunu belirten Uçar, 130 yıl Erzurum'da hüküm süren Saltuklu kültürü ve medeniyetine sahip çıktıklarını aktardı.

Uçar, kentteki tarihi eserleri koruyup gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"Saltuklular Anadolu'nun Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında çok önemli hizmetler yapmıştır. Biz de 2020 yılını, Erzurum'u başkent seçen 'Saltuklu Yılı' ilan edeceğiz. Yeni yılda bu kültüre sahip çıkmak adına çeşitli etkinlikler yapacağız, bu konudaki hazırlık ve çalışmalarımız sürüyor. Saltuklular Anadolu'nun ilk Müslüman Türk beyliğidir ve başkenti Erzurum'un Yakutiye sınırlarındadır, bıraktıkları eserler halen ilçemizde yaşamaktadır."

Uçar, bu nedenlerle Saltukluları yad edip gelecek kuşaklara aktaracaklarını söyledi.

Belediyecilik çalışmalarına da değinen Uçar, vatandaşın beklentilerini karşılamak için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Editör

Son Güncelleme: 29.12.2019 12:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.